Uljas

Ravit

Onko tämä hulppea pysti arvokkaampi kuin Kanada-malja? Vakuutettu kymmenillä tuhansilla euroilla

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Ravikuninkaan kiertopalkinto on vanhempi kuin itse kuninkuusravit.
Kun ravikuninkaalliset ratkeavat sunnuntaina alkuillasta Turussa, kuninkaalliset taustajoukot saavat matkaansa arvokkaat kiertopalkinnot.

Ravikuninkaan pysti on alkuperäinen, ja tammojen puolellakin ravikuningattaren omistaja saa vuodeksi tyylikkään pokaalin, joka muistuttaa golfin British Openin Claret Jug -pystiä.

Historian ensimmäiset kuninkuusravit juostiin Lahdessa vuonna 1924, mutta kiertopalkinto on vielä sitäkin vanhempi.

– Ravikuninkaan pysti on 1900-luvun alusta. Palkinto on tehty käsityönä oikeasta hopeasta ja todella taitavien hopeaseppien tekemänä. Alun perin se oli käsittääkseni Viipurin hevosystäväinseuran hallussa, Hevosurheilu-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Jorma Kemiläinen muistelee.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Sille on mahdotonta määritellä rahallista arvoa, mutta joka tapauksessa se on suunnattoman arvokas. Ehdottomasti ravihistorian hienoimpia pokaaleita.

Kuninkuusravipalkintona malja on kiertänyt vuodesta 1956 alkaen.

Kyseessä on nimenomaan kiertopalkinto, joka säilyy ravikuninkaan hovissa vajaan vuoden verran. Nyt siitä joutuvat luopumaan hallitsevan ravikuninkaan Jokivarren Kunkun omistajat, jotka kierrättivät ”poikaa” parissa paikassa.

– Pihtiputaalla ja Tornion raveissa sitä käytettiin näytillä, mutta muuten pysti on ollut minulla kotona. Paljon porukkaa on käynyt sitä täällä ihastelemassa. Jokin pienoiskappale olisi kiva saada, koska tämä on kiertopalkinto, Kunkun toinen omistaja Arto Salmi toivoo.


Käsitelty kunnioittaen

Jääkiekon SM-liigan voittopokaali Kanada-malja on kokenut vuosien varrella kovia ja ollut korjattavana harva se vuosi, mutta raviväki on kohdellut ykköspystiään arvostaen.

Tiettävästi kiertopalkintoon on tarvinnut tehdä vain normaalit kaiverrukset, kultasepän erityispalveluita ei ole tarvittu.

Pysti on myös vakuutettu useiden kymmenien tuhansien eurojen arvosta. Kuninkaallisten taustajoukot ovat siis syystäkin pitäneet palkintoa hyvin.


Kolminkertaisen ravikuninkaan Saran Salaman omistaja Sara Perttunen muistelee, että villeistä voittojuhlista huolimatta juhlajuomat nautittiin muualta kuin pokaalista. Saran Salama voitti ensimmäisen ravikuninkuutensa vuonna 2006, jolloin omistajasta oli juuri tullut täysi-ikäinen.

– En ainakaan muista tai myönnä, että siitä olisi samppanjaa nautittu. Ensimmäiset voittojuhlat pidettiin heti sunnuntaiyönä, mutta palkintoa kunnioitettiin aika lailla.

– Salama voitti kolme kertaa, joten pysti saatiin pari kertaa nopeasti takaisin. Muut pokaalit ovat edelleen paraatipaikalla huoneessani, Perttunen kertoo.

Jokivarren Kunkun omistajat tunnetaan railakkaista voittojuhlistaan, mutta Lapissakin pokaalia kohdeltiin huolellisesti ja arvosaen.

– Ei sen kanssa käyty saunomassa, vaikka paljon porukkaa on sen ympärillä juhlinutkin, Arto Salmi naurahtaa.

Tammapalkinto lakkasi kiertämästä

Tammojen puolella kiertopalkinnon historia on hieman erilainen. Omistaja sai aiemmin palkinnon itselleen, jos hevonen voitti ravikuningattaren tittelin kolme kertaa peräkkäin.

Niin kävi viimeksi 1990-luvun taitteessa, jolloin sekä Vekkuliina että Valomerkki voittivat monta titteliä.

Lopulta valtakunnallisessa hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestössä Hippoksessa päätettiin, että palkinnosta tehdään ikuisesti kiertävä, ja nykyään pystiä ei saa pysyvästi omaksi, vaikka voittaisi miten monta ravikuninkaan tai –kuningattaren titteliä.

Suomen Hippoksen silloinen toimitusjohtaja Matti Lakkisto hankki 1990-luvun alussa tammojen palkintopystin, joka kiertää edelleen.

– Sain vinkin ja ostin sen Helsingistä kultasepän liikkeestä. Fyysisesti siis ostin minä, Hippos toki maksoi. Tammojen palkinto on peräisin Skotlannista, ja se näyttää hyvin samanlaiselta kuin British Openin Claret Jug -palkinto golfissa, Lakkisto huomauttaa.

Uudet ravikuninkaalliset kruunataan ensi viikonloppuna Turun Kuninkuusraveissa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt