Senja

Ravit

Raviradat muutosten kourissa – ”Kätemme ovat sidotut”

Julkaistu:

RAVIT
Suomen kaksi suurinta ravirataa leikkaavat palkintorahoista ja etsivät suuntaa pelimaailman murroksessa.
Peliyhtiö Fintoto ilmoitti huhtikuussa miljoonasatsauksista ravien palkintorahoihin, mikä sai riemukkaan vastaanoton hevosenomistajilta. Viime viikolla kaksi vilkkaimmin raveja järjestävää rataa eli Vermo ja Teivo kuitenkin ilmoittivat, että joutuvat leikkaamaan ravien palkinnoista elokuun alusta lähtien.

Leikkaukset kohdistuvat tavallisiin arkiraveihin, joiden järjestäminen ei ole nykyään raviradoille kovin kannattavaa. Vermo ja Teivo ilmoittivat tasapainottavansa talouttaan, koska ratojen pelimyynnistä saamat tuotot ovat vähentyneet. Fintoto maksaa raviradoille palkintotukia ja osuuden kunkin kilpailupäivän pelivaihdosta.

Kotimaisten ravien pelivaihdot ovat pienentyneet, kun taas pelaaminen ulkomaille ja etenkin Ruotsiin on kasvanut. Fintoton pelimyynnistä jo 25 prosenttia kohdistuu ulkomaisiin kohteisiin.

–  Valitettavasti me emme kostu ulkomaisen pelin kasvusta yhtään. Kotimaisten ravien vaihdot ovat tippuneet dramaattisesti ja esimerkiksi meidän budjeteistamme putosi pohja jo keväällä, Teivon ravikeskuksen johtaja Päivi Lehtonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–  Halusimme myös tuoda isojen, paljon raveja järjestävien ratojen taloustilannetta esiin. Meidän tulomme ovat perustuneet pitkälti kotimaan myynteihin ja se pohja on romahtanut. Kätemme ovat myös sikäli sidotut, että raviradat eivät virallisesti saa markkinoida pelejä, Lehtonen jatkaa.

Fintoton ja Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi korostaa, että taustalla on muitakin muutoksia kuin ulkomaan pelin kasvu.

–  Vermo ja Teivo ovat maan suurimmat pelialueet ja niillä tuloja on tullut perinteisestä kivijalkamyynnistä. Pelaaminen on kuitenkin siirtynyt entistä enemmän sähköisiin kanaviin. Siksi huhtikuun paketissa satsattiin 800 000 euroa radoille, jotka järjestävät paljon raveja, Koskenniemi selvittää.

Ratojen saama 800 000 euron kohdetuki jakautuu ajanjaksolle 1.5.-31.12.2016.

Mitä tapahtuu uudessa maailmassa?

Peliyhtiössä ja raviradoilla eletään murrosvaihetta, sillä vuoden 2017 alusta fuusioitunut peliyhtiö Veikkaus aloittaa toimintansa ja Fintoton toiminta loppuu. Hevostalous saa neljän prosentin osuuden suuren peliyhtiön tuotoista ja tuosta osuudesta maksetaan myös ravien palkintorahat jatkossa.

Teivon raviradan johtaja Päivi Lehtonen myöntää, että raviradat hakevat rooliaan uudistuvassa tilanteessa. Lehtosta huolestuttaa, että uuden peliyhtiön aikakauteen on vajaat puoli vuotta ja raviratojen rooli on edelleen hieman epäselvä.

– Raviurheilulla pitäisi olla selkeä visio, mihin olemme menossa. Meidän kaikkien pitäisi keskittyä sen miettimiseen valittamisen sijaan. Ravitalouden kannalta oleellisia kysymyksiä ovat esimerkiksi se, miten ravien myynti ja markkinointi hoidetaan jatkossa ja miten ravirata pärjää uudessa maailmassa, Lehtonen pohtii.

Koska pelituotot ovat vähentyneet, raviradat ovat etsineet muita tulonlähteitä esimerkiksi tilojen vuokraamisen muodossa. Radoilla on tosin myös korjausvelkaa, mikä ei helpota niiden taloudellista asemaa.

–  Esimerkiksi ravintolatiloja täytyisi remontoida, samoin kilpailijoiden olosuhteita parantaa. Kysymys ei ole siitä, että raviradat olisivat pöhöttyneitä elefantteja, jotka eivät tee mitään. Haluamme myös maksaa niin hyviä palkintoja kuin mahdollista, Lehtonen korostaa.

Pertti Koskenniemi kannustaa raviratoja entistä aktiivisempaan yhteistyökumppanimyyntiin ja elämyksellisten ravitapahtumien järjestämiseen.

– Vuoden alusta alkaen tulee uusi tuotonjakomalli, josta maa- ja metsätalousministeriö tulee päättämään. Jatkossa ei ole palkintotukia, vaan itse asiassa valtionavustuksia. Meillä on kaksi työryhmää miettimässä raviratojen roolia tulevaisuudessa ja toisessa työryhmässä on ratojen toimitusjohtajat.

– Raviratojen täytyy tulevaisuudessa keskittyä entistä selkeämmin laadukkaiden tapahtumien järjestämiseen. Tulorakenteen täytyisi myös olla monipuolisempi. Monien raviratayhtiöiden heikkous on se, että liian suuri osuus liikevaihdosta on palkintotukia, Koskenniemi sanoo.

IS Ravit ei tavoittanut Vermon toimitusjohtaja Pia Blom-Johanssonia.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt