Senja

Ravit

Legendan maineen saanut ”ADHD-hevonen” ensi kerran Suomessa

Julkaistu:

Kymi GP
Valmentajan mielestä ruotsalaisvieras suhtautuu elämäänsä niin positiivisesti, että ihmiset voisivat ottaa siitä mallia.
Lauantaina ravattavan Kymi GP:n mustana hevosena starttaava Mellby Viking on lähes kaiken voittaneen valmentajansa Timo Nurmoksen lempilapsi. Hevosen erikoinen luonne on valloittanut Nurmoksen sydämen.

– Se ei ole helpoimpia hevosia, mutta helkkarin iloinen. Mellby Viking on ylienerginen, ADHD-tyyppinen persoona, mutta kiltti kuin mikä. Läheskään kaikki ravihevoset eivät ole kilttejä, Nurmos tietää.

– Mellby Vikingin kuskit tulevat tosi hyvälle mielelle, kun ajavat sillä. Elämänmyönteinen ori ajattelee niin positiivisesti, että moni ihminenkin voisi ottaa sitä oppia, Nurmos sanoo.

Nurmos huomauttaa, että eloisa hevonen ehtii juoksujensa aikana katsella maisemat ja yleisöt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulikaste

Läpimurtoa huipulle janoava ruotsalaisori mittaa ensimmäisen kerran Euroopan huiput normaalimatkalla. Pitkien matkojen lähtöihin erikoistunut voimapesä on juossut alle 2600 metrin matkalla viimeksi 2,5 vuotta sitten. Kymi GP:ssä matkana on 2100 metriä.

Nurmos painottaa, että Mellby Vikingillä on tarkoituksella vältelty normaalimatkoja. Kahdeksanvuotias lihaskimppu on nyt kehittynyt siihen pisteeseen, että sillä kannattaa kokeilla lyhyemmilläkin matkoilla.

– Koska ori on perinyt ranskalaisten hevosten ravin emänsä geeneistä, sen vauhdit eivät ole kunnolla riittäneet lyhyillä matkoilla. Se olisi jäänyt monta kymmentä metriä alussa, minkä takia sillä ei ole ollut niin järkeä ajaa normaalimatkoja. Hevonen on kehittynyt, ja sen ravi on muuttunut joka vuosi paremmaksi, Nurmos painottaa.

Pitkien matkojen legenda

Mellby Viking on Nurmoksen mukaan kotimassaan legendan maineessa pitkien matkojen juoksijoiden joukossa. Se on voittanut kotimaassaan kaikki mahdolliset stayer-kilpailut.

Kovin saavutus on ollut Elitloppet-ravien maratonlähdön Harper Hanoverin voitto vuonna 2014. Oriin tulos 12,5/3160 oli pitkän matkan ME-aika.

Viime vuonna Mellby Viking sijoittui samassa lähdössä kolmanneksi ja tänä keväänä neljänneksi. Nurmoksen mukaan oriilla olisi ollut tämän vuoden kilpailussa paremmalla tuurilla mahdollisuudet korkeammalle.

Koska Mellby Viking ei saanut kiihdytyksen jälkeen paikkaa parijonosta, se joutui pakittamaan pitkän letkan hännille. Hevonen kiri Nurmoksen mukaan voimat tallella lujaa maaliin, mutta voittotaistoon ehtiminen niin kaukaa oli mahdotonta.

– Olen ollut oikein tyytyväinen Mellby Vikingin molempiin tämän vuoden juoksuihin. Vaikka se voitti ensimmäisen kilpailunsa, se oli voimatreenin jäljiltä vain 85-90 -prosenttisessa kunnossa. Harper Havoverissa hevonen oli jo yli 90-prosenttinen. Tuskin sen vire vielä Kouvolassakaan aivan satku on, mutta koko ajan se nousee, Nurmos vakuuttaa.


Nurmos ei tuttuun tapaansa suostu spekuloimaan sijoituksilla. Hänen kommenteistaan on kuitenkin aistittavissa, ettei hyvä menestys yllättäisi.

– Onhan Kouvolassa vastassa maailman luokan hevonen, jolla on hyvä nimikin (Timoko). Sitä on vaikea kenenkään lyödä. Kymi GP:tä on mukava lähteä ajamaan, sillä hevosemme ei tarvitse juosta niin pitkään kolmatta rataa pitkin kuin kolmen kilometrin matkoilla.

Talveksi Ranskaan

Mellby Vikingin taustajoukoilla oli suuret suunnitelmat viime talven varalle, mutta hevosen sairastuminen siirsi tavoitteita vuodella.

– Tähtäsimme Prix d’Ameriqueen. Mellby Vikingillä oli tarkoitus osallistua Prix d’Ameriquen esikisoihin, joista se oli voinut saada paikan päälähdöstä. Ori kuitenkin sairastui flunssaan, ja sen veriarvot menivät huonoiksi. Sen takia Ranskan lähdöt sai unohtaa, Nurmos kertoo.

Vaikka kahdeksan vuotta on lämminveriselle ravurille melko korkea ikä, Nurmos uskoo, että lapsenmielisellä Mellby Vikingillä on vielä useampia vuosia aikaa paistatella parrasvaloissa.

– Ori on ollut minulla varsasta asti. Sitä on aina pidetty hyvin kiltisti eikä sitä ole koskaan prässätty. Hyvä omistaja on antanut minun viedä hevosta rauhassa eteenpäin. Sen ura on edennyt koko ajan nousujohteisesti, ja sillä on varmasti vielä monta hyvää kautta edessään.

Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt