Tatu, Daniel

Ravit

Pariskunta lohduttaa pelokasta hevostaan radiopuhelimella kuin pikkulasta: ”Jonon päässä on pari rekkaa, syö vain heiniä…”

Julkaistu:

Nyt välähti!
Hätä ei lue lakia, kun menestyshevosen hyvinvoinnista on kysymys.
Orimattilalainen Tammimetsän valmentajapariskunta tuskastui huippuhevosensa heikkoon matkustusintoon niin, että otti erikoiset keinot avukseen. Vaihtoehtoina oli joko uuden ja modernin hevoskuljetusauton tai LA-radiopuhelimien ostaminen.

Jälkimmäinen vaihtoehto oli huomattavasti edullisempi, joten Amaretto Scoopin eväsheinien telineessä matkustaa nykyisin puhelin.

– Jotain hölmöä oli keksittävä. Koska kuljetusautomme kopista ei ole luukkua hevosten hyttiin, eräs Amaretto Scoopin omistajista suositteli LA-puhelimen kokeilemista. Kamerayhteys hevoseen meillä on ollut aikaisemminkin, muttei samalla ääniyhteyttä, Jyrki Tammimetsä kertoo.

Tammimetsät eivät ole vielä tehneet kovin monta kilpailureissua uuden ideansa avulla, mutta kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Amaretto Scoop on lopettanut säheltämisen, kun on kuullut kesken kaiken tuttuja ääniä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuinka torutte ruunaa maantiellä?

– Rinnahan sille juttelee, kun minä ajan autoa. Jotain tähän tyyliin: olepa nyt nätisti siellä. Kerran raveista tullessamme tyttäremme jopa lauloi hevoselle. Ei heavy metalia, vaan ihan iskelmäradiota, valmentaja nauraa.

 

Pari perkelettä olen joutunut myös huutamaan ja äänenpainoilla uhkaamaan.

Kirosanoillakin nuhdeltu

Rinna Tammimetsä ei kainostele kertoa juttelutuokioittensa sisältöä.

– Usein kerron hevoselle, kuinka pitkä matka on vielä jäljellä tai missä olemme. Välillä sanon, että jonon päässä on pari rekkaa, syö vain heiniä. Pari perkelettä olen joutunut myös huutamaan ja äänenpainoilla uhkaamaan, Rinna Tammimetsä paljastaa hymyssä suin.

Rinna Tammimetsä kiittelee, että radiopuhelinyhteys hevoseen on tepsinyt.

– Siitä on ollut tosi paljon apua. Kun näemme matkalla kamerasta, että Amaretto Scoop alkaa temmeltää, rupean juttelemaan sille. Välillä täytyy puhua koko matka kuin Runeberg ja välillä vain viiden kilometrin välein, hän naurahtaa.


Jyrki Tammimetsä korostaa, ettei itse puheiden sisältö hillitse Amaretto Scoopia.

– Sillä ei ole niin merkitystä, millä sanoin ruunaa nuhtelee tai mitä sille juttelee. Ajatuksena on saada sen huomio muualle, jos se kuopii lattiaa tai painaa seiniä. Kun hevonen alkaa tuijottaa, mistä ääni tulee, höntyily loppuu ja sen matkustaminen muuttuu rauhallisemmaksi.

Matkustuskammo vie mehut

Tammimetsä sanoo, että matkustaminen etenkin pienessä tilassa on ongelma monelle hevoselle.

– Toiset hevoset oikein lietsovat itsensä vimmaan kuljetuksissa. Joidenkin ei tarvitse matkustaa meiltä kuin parinkymmenen kilometrin päähän Jokimaalle ja ne ovat kuin suihkuista tulleita ja tärisevät horkassa likomärkinä, Tammimetsä kertoo.

Tällaisten hevosten kanssa kilpailumatkat satojen kilometrin päähän muuttuvat helposti hukkareissuiksi.

– Jos hevonen oikein stressaa tien päällä, se on kilpailupaikalle päästessään kuin starttinsa jo juossut, Tammimetsä sanoo vertauskuvallisesti.


Tammimetsän mukaan tilavat kuorma-autot ovat parhaita hevosten kuljettamiseen. Korkean hintansa takia ne eivät ole kuitenkaan taloudellisesti järkeviä investointeja pikkutallien pitäjille.

Oikein suurissa kuljetusajoneuvoissa ihmiset voivat matkustaa hevosten kanssa samassa tilassa, jolloin nämä pysyvät rauhallisina. Tammimetsien kaltaisessa kahden hevosen kuljetusautossa tai vetokopeissa ihmisillä ei ole lupa olla hevosten joukossa.

Rekkamies tuli taajuuksille

Jyrki Tammimetsä korostaa, että hän on kilpailuttanut Amaretto Scoopia tarkoituksella vain lähimmillä raviradoilla. Herää kysymys, minkälaisiin saavutuksiin se olisikaan yltänyt ilman matkustusvaikeuksia.

Hevonen on voittanut 1,5 vuoden aikana 13 lähtöä ja tienannut yli 60 000 euroa. Ruunan vauhti vain kiihtyy, sillä se kiri viime lauantaina huippujen rinnalle voittokamppailuun Killerin Eliitissä.

Tammimetsien viritykset ovat niin uusi asia, etteivät LA-puhelimet ole vielä villitys ravi-ihmisten joukossa. Sana kuitenkin leviää.

– Kun ajoimme kerran Vermon raveista kotiin, tuumasimme, että nyt Amaretto alkoi jo jutella meille, kun puhelin rupesi rätisemään. Ilmeisesti jossain takanamme seurannut rekkamies oli vain tullut samalle aaltopituudelle, Jyrki Tammimetsä hekottaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt