Laura

Ravit

Haukankatseinen ohjastaja joutui tuomariston hampaisiin ennen lähtöä – ohitti kilpailussa muut sisäkautta

Julkaistu:

Toto76
Ensimmäistä kertaa ”isoissa raveissa” avattu open stretch -kaista poiki suurkilpailuvoiton.
Jyväskylän alkukesän huipennus Killerin Eliitti oli paperilla todella tasainen lyhyen matkan pyrähdys. Sitä se oli myös kilpailussa. Varsin tiukassa maaliintulossa neljä valjakkoa saavutti maalilinjan liki samaan aikaan.

Maalikameran kuvan tutkimisen jälkeen voittajaksi selvisi Santtu Raitalan ohjastama Special Promise. Nuori ohjastajavirtuoosi oli heti maaliintulon jälkeen varma, että hänen ajokkinsa voitti. Raitala päräytti ilmoille vapautuneen tuuletuksen, vaikka voittajamarginaalista puhuttiin ennemmin senteistä kuin kymmenistä.

– Katsoin tuolta näytöltä, että eiköhän me voitettu, Raitala myhäili.

Special Promise kiri voittoon open stretch -kaistaa pitkin, joka oli lauantaina ensimmäistä kertaa käytössä Toto76-raveissa Killerillä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen lähtöä hevoselle jouduttiin tekemään varusteviilaus, koska tuomarit huomauttivat hevosen kielletystä varusteesta: peilaavista lapuista. Ruotsin puolella tallia nykyään pitävä valmentaja Mika Haapakangas korjasi suojattinsa tilanteen nokkelasti – teipillä.

– Hevonen joutui seisomaan tuolla katoksella varusteoperaation takia. Ori menetti siinä lähtönopeuttaan, Raitala kertoi.

Raitala pelkäsi pienten marginaalien lähdössä varustemuutoksen heikentävän hevosen menoa ratkaisevasti, mutta hän oli onnekseen väärässä.

– Lasken, että olen itse Killerin miehiä. Olen käynyt täällä pienenä katsomassa lukuisia Killerin Eliitti -lähtöjä. En voinut haaveillakaan, että voisin päästä tänne joskus mukaan, Raitala iloitsi.

Special Promise voitti Killerin Eliitin olosuhteisiin nähden kelpo tuloksella 11,6a/1640 metriä. Lähdön ykköspalkinto lihotti hevosen voittosummaa 20 000 euron siivun verran. Elämänsä kunnossa kilpailevan orin otteita voi seurata Suomessa seuraavan kerran Suur-Hollola -viikonloppuna.

Camri jätti taakseen kovan kaksikon

Killerillä kylmäveristen ykköslähdössä oli mukana suuri osa maamme parhaita kategoriassaan. Toisistaan mittaa ottivat muiden muassa Vitter, Camri ja Suivikas. Elitkampenin pari viikkoa sitten Solvallassa voittanut Vitter oli luonnollisesti pelattu totopeleissä suureksi suosikiksi, mutta tänään oli muiden vuoro juhlia.

10-vuotias Camri on tiedetty aina hurjan nopeaksi kiihdyttäjäksi. Hevonen on kuitenkin lähtenyt kahdessa viime juoksussaan entistäkin nopeammin matkaan auton takaa.

Jyväskylässä orin rattaille palasi ajokieltonsa kärsinyt vakio-ohjastaja Tuomas Pakkanen. Siilinjärveläinen kuski pamautti ohjastettavansa kanssa keulapaikalle kyselemättä. Jatkossa tempo rauhoittui merkittävästi, joten maalisuoraa tultiin urku auki.

– Vauhti tasaantui nopeasti, joten ajotaktiikka oli heti selviö. Maalisuoraa kun lopetetaan 19-vauhtia, on takaa vaikeaa kiriä ohitse, Pakkanen totesi.

Vitteriä ja tänään huilivuorossa ollutta Jokivarren Kunkkua on pidetty nykyvireessä muille kylmäverisille liki lyömättömänä kaksikkona. Lauantaina Killerillä saatiin muistutus, että nekin kulkevat kilpailuissa maata myöten.

– On päivän kunnosta kiinni, kuka sattuu olemaan milloinkin parhaimmillaan, Pakkanen muistutti.

Camrin edellisestä kilpailusta oli aikaa vain kuusi päivää. Se valmistautui tämänviikkoiseen kilpailuunsa valjaissa olemisen lisäksi uimalla. Valmentaja Jorma Konnun mukaan hevonen on suoranainen vesipeto.

– Välillä saa vetää veneen airoilla niin kovaa, kuin vain jaksaa. Silti hevonen tulee perässä, Konnu nauroi.

– Uiminen on hevoselle oikein mieluisaa puuhaa. Uitan hevosta kuuden minuutin jaksoissa ja kävelytän välillä. Toistan tämän viisi kertaa.

Kolmena viime vuotena kuninkuusraveihin osallistunut ori tähtää tänä vuonna samoihin kinkereihin. Suurirahaisia kilpailuja olisi hevoselle tarjolla kesällä muutenkin iso liuta.

– Sovimme Tuomaksen (Pakkanen) kanssa miten kilpailemista jatketaan, mutta kunkkarit ovat päätähtäin, Konnu kertoi.

Lähdön suursuosikki Vitter säikäytti pelikansan jo lähtöauton taakse keräännyttäessä. Ori lähestyi siivekkeitä kiitolaukalla. Syyksi selvisi hevosen kielen luiskahtaminen väärälle puolelle kuolainta.

– Vitter meni ohjattomaksi. Näytti sille, että se törmää väkisin autoon. Fiksu hevonen osasi kuitenkin jarruttaa. Kilpailussa ori ei ollut hallinnassa, vaan se puski vapaalla radalla mahdottomasti ulospäin, ohjastaja Mika Forss kertoi.

Yllätysten iltapäivä

Yllätykselliselle Toto76-kierrokselle löivät alkutahdit Ari Moilanen ja Benito Kievitshof. Moilanen tarjoili auringontarkan sisäratareissun ajokilleen. Vuoden 18:s yrittämä toi hevoselle sen kauden avausvoiton, kun ruuna kirmasi pitkällä loppusuoralla varmaan voittoon.

Petsareiden kuittipinossa kävi heti melkoinen puhuri, sillä Benito Kievitshofin peliprosentti oli kotimaisen raviviikon pääpelissä vain 2,65.

Moilanen tiedosti jo ennakkoon, että lauantainen tehtävä on tukala. Siitä syystä hän ei lähtenyt matkaan henkseleitä paukutellen.

– Vastassa olivat hyvät hevoset. Lisäksi meillä oli 20 metriä takamatkaa. En osannut odottaa voittoa, Moilanen paljasti.

Kasvattajakruunun alkuerässä ennakkoon muista erottui kolme hurjan lahjakasta varsaa. Lähdön etevimmäksi selvisi Henri Bollströmin ohjastama Minto's Daisy Star. Tamma käytti tehokkaimmin hyväkseen lähdön pelisuosikin liian innon ensimmäisellä kierroksella.

– Minto's Daisy Star on tehnyt tähän mennessä kaiken oikein. Johtavan rinnalle jääminen huolestutti kovassa lähdössä, mutta tämä on tosi vahva ja pääsee kovaa, Bollström hehkutti.

Minna Piirosen hoivista kilpaileva 3-vuotias on aloittanut uransa vakuuttavasti. Lauantainen voitto oli sille jo viides kuudesta yrittämästä.

Nurmeslaisen treenarin tallista kilpailee muun muassa liki 200 000 euroa juossut Minto's Romeo. Silti yksikään hevonen ei ole aloittanut valmentajan mukaan uraansa yhtä loistokkaasti kuin Minto's Daisy Star.

– Pikkuisen mietin, että hittolainen, kun hevonen jäi johtavan rinnalle. Minto's Daisy Starilla on vielä vähän rutiinia, mutta kyllä se näköjään tietää mitä täällä pitää tehdä.

– Hevosella on tarkoitus osallistua syksyllä ikäkausikilpailuihin. Kesällä juostaan tavallisia lähtöjä, jotta saadaan tammalle lisää rutiinia, Piironen paljasti.

Oikea Toto76-rivi, Jyväskylä 11.6.

Toto76-1: 10 Benito Kievitshof

Toto76-2: 8 Camri

Toto76-3: 6 Steel Anemone

Toto76-4: 7 Herbie Sisu

Toto76-5: 9 Minto's Daisy Star

Toto76-6: 8 Pyörylän Paroni

Toto76-7: 1 Special Promise

Seitsemän oikein -voitto-osuus 65 882,50 euroa. Kuusi oikein 729,70 euroa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt