Auli, Aulikki

Ravit

Suomalaishevosia tai -ohjastajia ei nähdä Elitloppetissa – tässä ammattiryhmässä riittää edustusta

Julkaistu:

ELITLOPPET
Elitloppetissa on useita suomalaisia hevosenhoitajia.
Suomalainen hevosenhoitaja on arvossaan maailmalla. Hyvänä esimerkkinä käy alkukevään koko ravimaailman kohokohta Elitloppet, jonka 16 osallistujasta peräti kolmen päivittäisestä hyvinvoinnista vastaa suomalainen.

Your Highnessia hoitaa Terhi Hyyti, Un Mec d'Heripre'ta Elina Kupiainen ja Call Me Keeperia Kirsi Manninen.

IS Ravit tutustui kolmikosta tarkemmin kansainvälisenä hevosmiehenä tunnetun, mutta jo edesmenneen Mikko Mannisen tyttäreen Kirsiin.

Nelikymppisen naisen elämän alkuvuodetkin sujuivat pitkin poikin maailmaa isän vanavedessä, mutta myös oma ura hevosten parissa on pitänyt Mannisen maailmalla jo pitkään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Lähdin kaksikymppisenä Ranskaan, joten parikymmentä vuotta tässä on mennyt kuin siivillä, Manninen laskee.

– Viime vuonna tein ykskaks visiitin Amerikkaan, mutta se jäi vuoden mittaiseksi, kun en vain viihtynyt siellä.

Mannisen mukaan suomalaisten hevostenhoitajien suosioon on yksinkertainen syy.

– He ovat rehellisesti valmiita tekemään töitä. Olemme tunnollisia tyttöjä, eikä pienestä valiteta. Maailmalle lähtevät tytöt ovat yleensä jo siten valmiita ja kokeneita, ettei heillä mene sormi suuhun, vaikka eteen sattuu joku ongelma.

– Eikä suomalainen hoitaja ole useinkaan ”vain” töissä, vaan tekee täydellä sydämellä kaikkensa, että oma suojatti saa parhaat mahdollisuudet menestyä. Kyllä suomalaisten perään maailmalla usein kysellään ja nimenomaan heitä halutaan töihin. Lähtökohtaisesti toki jokainen valmentaja haluaa hyvän työntekijän. Suomalainen tahtoo usein olla juuri sellainen.

– Ei pidä ymmärtää väärin, on suomalaisissakin heikkoja ja muunmaalaisissa hyviä, mutta kyllä jollain keskieurooppalaisella hoitajalla pitää usein olla aika tarkat ohjeet mukana, tai sitten joku katsomassa vähän perään.

Huutokaupasta Redénin kelkkaan ja takaisin Ranskaan

Manninen tapasi nykyisen työnantajansa Daniel Redénin eli käytännössä Stall Zetin valmentajan Yhdysvalloissa huutokaupassa. Redén tahkoaa aivan uskomatonta jälkeä tällä hetkellä monessa maassa. Viimeisimpänä mies muistetaan Finlandia-voittaja Propulsionin valmentajana.

– Kävin kysymässä Danielilta, että mikset vie hevosiasi Ranskaan kilpailemaan, kun sinulla on noin hyvät hevoset. Daniel tuumasi, että mikä ettei, mutta tule sinä sitten niitä hoitamaan.

Pian tämän jälkeen kaksikon yhteistyö alkoikin ja samoin myös Vincennesissä hurjat kuusi kertaa peräkkäin voittaneen Call Me Keeperin ja Kirsin yhteistyö.

– Se on aika raju hevonen, kutsuvat sitä Ranskassakin monsteriksi, kun se vain voimillaan jyrää aina muut.

– On minulla pieniä haaveita, että sunnuntaina voitaisiin vaikka voittaa, mutta siinä on monta muutakin hyvää. Keeper juoksee vissiin ensimmäisen mailinsa, mutta jos nyt alussa vähän jäädään, niin lopussa jää yleensä muut.

Kun Manninen puhuu muista hyvistä, niin yksi oman hoidokin vastustajista on hyvin tuttu. Jopa niin, että kesken toimittajan puhelun Propulsion sai hierontaa Manniselta. Prupulsion ja Call Me Keeper tosin kohtaavat toisensa vasta mahdollisessa finaalissa.

– Joo, mä oon melkein yötöissä, just hieron Propulsionia, Manninen nauraa.

– Se on kanssa karmean vahva, mutta eihän se ole minulle muuten niin tuttu, kun se on ollut täällä Ruotsissa ja minä Ranskassa. Ei Daniel ainakaan osaa näiden välillä tehdä eroa. Delicious on hänen ylivoimainen suosikkinsa ja sitten tulevat muut.

Viime kaudella kolme ME-tulosta tehnyt tamma Delicious kutsuttiin myös Elitloppetiin, mutta se joutuu loukkaantumisen vuoksi jättämään sen väliin.

Call Me Keeper ja Sweden Cupissa juokseva Luckycharm Hanover, joka on myös Mannisen hoitohevonen, saapuivat Ruotsiin sunnuntaina. Mannisen mukaan matka sujui oikein hyvin ja viimeistelyistäkin on vain positiivista kerrottavaa.

– Ajan yleensä Keeperin harjoitukset, mutta Daniel halusi ajaa itse maanantaipäivän hiitin. Pomo ainakin vaikutti erityisen tyytyväiseltä.

Yksi huoli ahkeralla hevosenhoitajalla on Elitloppet-viikonlopun suhteen.

– Kaikki kaverit festaa (juhlii), mutta minä en ehdi. Daniel uhkasi perjantain huutokaupassakin pitää vahtia, että menen sieltä farmille ja pysyn siellä myös lauantain ja sunnuntain väliyön. Mutta jos Elitloppetin finaalissa pärjätään, niin sitten minua ei kyllä enää pidättele kukaan, Manninen lupasi.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt