Läpimurto Pohjoismaiden huipulle toi valintaongelman - Ravit - Ilta-Sanomat

Läpimurto Pohjoismaiden huipulle toi valintaongelman

Vermon huippukilpailun suvereenisti vieneen Propulsionin taustavoimat joutuivat tiukkaan rakoon: mitä vastata Elitloppet-kutsuun.

Valmentaja Daniel Redén (vas.) ja ohjastaja Örjan Kihlström olivat tyytyväisiä miehiä Propulsionin voiton jälkeen.

8.5.2016 19:18

Ensimmäisen kerran Euroopan eliittiravureita kohdannut Propulsion oli juuri niin kova kuin tiedot länsinaapurista enteilivät. Ruotsalaisen popvalmentajan Daniel Redénin käsiin USA:sta 210 000 dollarilla hankittu ori ei jättänyt selittelyille sijaa siitä, mille hevoselle 110 000 euron pääpalkinto kuului.

Läpimurtoa ikäluokkalähdöistä absoluuttiselle huipulle tänä vuonna tekevä Propulsion runnoi helppoon voittoon, vaikka joutui juoksemaan joukkoa johtaneen Tycoon Conway Hallin rinnalla toista rataa pitkin.

Propulsionin voittotulos 10,2/1609a oli lievä pettymys ravien muuhun tulostasoon nähden, vaikka se alitti rataennätyksen neljällä kymmenyksellä. Aiemmissa lähdöissä pärjänneet ohjastajat uskoivat alle 1.10-tulokseen.

Örjan Kihlströmin ohjastamalla voittajalla olisi ollut tähän rahkeita, mutta tähtikuski ei halunnut ajaa kokematonta hevostaan tyhjäksi. Hän ajoi vain voitosta.

– Propulsionille jäi paljon varaa. Tällaisia huippulähtöjä ei yleensä edes voiteta johtohevosen rinnalta. Pelottaa jopa ajatella, kuinka hyvä oriista voi kehittyä. Hevonen on vielä vihreä, Kihlström painotti.

Omistaja haluaa, valmentaja ei?

Finlandia-ajon voittaja kutsuttiin kolmen viikon päästä ajettavaan Elitloppetiin. Propulsionin taustaleiri ei vielä luvannut, ottaako se haasteen vastaan jo tänä vuonna.

– Jos minä saisin päättää, odottaisin ehkä vielä vuoden, mutta omistaja Bengt Ågerup siitä myös päättää. Hän varmasti haluaisi nähdä hevosensa Elitloppetissa, Redén arveli.

Redén ja Ågerup olivat osallistumassa Elitloppetiin Delicious U.S.:n kanssa, mutta ME-hevonen loukkaantui reilu viikko sitten. Sen koko ura on vaakalaudalla.

– Deliciousin loukkaantuminen mutkisti suunnitelmiamme. Jos se olisi pysynyt terveenä, emme missään nimessä lähtisi Propulsionilla vielä tänä keväänä Elitloppetiin. Hevosen palautumista Vermon reissusta pitää seurata ja tehdä päätös vasta sen jälkeen, valmentaja kertoi.

Kun Kihlströmiltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa, että uskoisiko hän Propulsionin riittävän myös Elitloppetissa, vastaus oli ytimekäs.

– Näithän sinä äsken Vermon lähdön, Kihlström vastasi.

Toiseksi jaksanut tanskalainen Tycoon Conway Hall hävisi voittajalle kaksi ja kolmanneksi kirinyt ranskalainen Anna Mix kolme kymmenystä.

Suomalaishevosille Finlandia-ajo oli lähinnä fiasko, sillä ne miehittivät häntäsijat. Onirique oli kuudes, Twigs Voici seitsemäs ja viime vuoden voittoaan puolustanut Bret Boko kahdeksas. Shadow Woodland hylättiin laukoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?