Tässäkö on Suomen seuraava Finlandia-ajon toivo? ”Ihan karmea kapasiteetti”

Yhtä rannalle jäänyttä suomalaishevosta haikailtiin Finlandia-ajon viivalle Vermossa.

Mika Forss (vas.) ajoi Kari Lähdekorven (oik.) omistamalla Victory Bonsailla upean voiton.

8.5.2016 18:14

Vitterin ohjissa Erkon Pokaalissa juhlinut Mika Forss voitti näyttävästi myös Victory Bonsailla, jota moni haikaili ravien päälähtöön. Koska kutsua Finlandia-ajoon ei tullut, ori kilpaili hopeadivisioonafinaalissa. Ja tekikin sen tyylillä!

Lähdön jälkeen oli helppo sanoa, että jenkki olisi hyvin voinut juosta eturivin tähtien joukossa. Sen aika 2100 metrin ryhmäajossa oli hirmuinen 11,2a, joka oli uusi Suomen ennätys.

Forssin mielestä ajasta olisi pudonnut muutamia kymmenyksiä, mikäli matkalla olisi paineltu vielä kovempaa.

– Victory Bonsailla on ihan karmea kapasiteetti. Kari Lähdekorpi on vähän liioitellut hevostensa hyvyyttä, mutta tämän kohdalla hän voi olla aika oikeassa, Forss uskoi.

– Fiksu hevonen – oikea viilipytty. Mielenkiintoista, ohjastaja viittasi tulevaisuuteen.

Satoja hevosia omistanut ja valmentanut Lähdekorpi pitää Victory Bonsaita parhaana hevosenaan kautta aikojen, vaikka on voittanut muun muassa Finlandia-ajon Hot Shot Knickillä. Oriin toinen omistaja on Heikki Korhonen, joka on myös sen valmentaja.

– Victory Bonsai pitää vauhtinsa tosi pitkään. Sillä on vielä vaihteita käyttämättä. Sanoin Heikille, että mennään parin viikon päästä kilpailemaan Gävleen, missä ori pystyy menemään mailin matkan alle 09-vauhtia. En tiedä, ottiko hän sanani kuinka tosissaan, Lähdekorpi kertoi.

Suomalainen Elitloppet-raveihin

Saara Purasen valmentama Wasa Warrior lunasti Klass I:n karsintalähdön komealla soolojuoksullaan paikan Elitloppet-ravien kivikovalle V75-finaalikierrokselle.

Menopäällä ollut ruuna pystyi hieman yllättäen pitämään johtopaikan ykkösradalta eikä antanut tämän jälkeen vastustajilleen minkäänlaisia mahdollisuuksia nykivästä matkavauhdista huolimatta. Jorma Kontion ajokin tiukassa alkurevityksessä haastanut Downander seurasi niukaksi kakkoseksi ennen laukan jälkeen tuulispäänä kirinyttä Counterfeighteria, jonka Ruotsin raveja seuraavat pelaajat laittoivat tipsilistoilleen.

Jatkuvasti kehittyvän Wasa Warriorin aika täydellä matkalla oli hieno 12,7/2100a, jolla alitti lyhyellä matkalla juoksemansa vanhan ennätyksen seitsemällä kymmenyksellä.

Tulostaso olivat Vermon huippunopealla kaviouralla lämpimässä säässä kauttaaltaan käsittämättömän kova. Hevosten aiemmat ennätykset olivat paperia

Yhden kovimmista harppauksista teki Hannu Torvisen ajama Dreambow pronssidivisioonafinaalissa. Vaikka ruuna joutui vetämään 12-vauhtia piikissä, sen tahti ei hidastunut lopussa vastoin kuin kilpakumppaniensa. Tom Erikssonin valmentaman hevosen ennätys kohentui liki kahdella sekunnilla lukemiin 12,1/2100a.

– Matkavauhti vähän hirvitti, ja hevonen joutui tekemään täyden päivätyön voiton eteen. Hienosti se jaksoi. Dreambow tuntuu menevän koko ajan starttien myötä eteenpäin, ja uskon sen petraavan vielä tästäkin, Torvinen vakuutti.

Ennenkuulumaton alkurevitys

Nelivuotiaiden Glenn Kosmos Memorialin 11 000 euron ykkösrahat lähtivät Ruotsiin, kun ylivoimavoittoon ravasi Stefan Melanderin tallin Divisionist. Ajoprovisiot menivät sentään suomalaistaskuihin, sillä hevosta ohjasti huikealla ajopäällä ollut Kontio, jolle voitto oli ravien kolmas.

USA:ssa syntynyt Divisionist ei jättänyt selittelyille sijaa, sillä se porhalsi ylivoimavoittoon, vaikka joutui matkaamaan rajusti ylivauhtisessa juoksussa toisen radan kärjessä. Lähdössä nähtiin ennenkuulumaton 05,5-vauhtinen avaus.

Divisionistin tulos oli komea 11,0/1609a. Ori oli juossut viime vuonna Amerikassa mailin radalla kolme kymmenystä kovemman tuloksen. Conny Sisu ja Flynn Boko nousivat taka-alalta muille totosijoille.

Divisionistille tehtiin lämmityksen jälkeen Kontion suosituksesta varustemuutoksia, jotka siivittivät oriin hurjaan lentoon. Hevoselta riisuttiin kengät ja sille lisättiin päätanko, jotta se sai raviinsa enemmän tukea.

–  Divisionist vaikutti hienolta jo lämmityksessä, ja kun siltä otettiin kengät pois, se paransi vielä menoaan. Tälle hevoselle voi ennustaa hyvää tulevaisuutta, Kontio povasi.

Oikea Toto76-rivi, Vermo 8.5.

Toto76-1: 1 Wasa Warrior

Toto76-2: 3 Dreambow

Toto76-3: 4 Divisionist

Toto76-4: 5 Victory Bonsai

Toto76-5: 3 Spitcam Jubb

Toto76-6: 4 Whitehouse Express

Toto76-7: 6 Propulsion

Seitsemän oikein -voitto-osuus 251,00 euroa. Kuusi oikein 7,20 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?