Palkitaanko ruotsalaisen lääketehtailijan jättipanostukset? ”Jännittävä viikonloppu”

Menestystallin viime viikonlopusta tuli painajainen, mutta tänä viikonloppuna on aineksia suurvoittoihin kolmessa maassa.

Propulsion jahtaa Finlandia-ajossa 110 000 euron ykköspalkintoa.

6.5.2016 13:26

Lääkefirmallaan rikastunut Bengt Ågerup kutsuu itseään Ruotsin ainoaksi sosialistiseksi miljardööriksi. Mies on tehnyt suuria satsauksia myös raviurheiluun tallinsa Stall Zetin kautta ja yksi noin sadan ravurin katraasta on sunnuntaina ajettavan Finlandia-ajon kuumin suosikki Propulsion.

Viisivuotias Propulsion hankittiin viime vuonna Yhdysvalloista, missä se oli jo ehtinyt takomaan 09-alkuisia tuloksia. Ågerupin hevosia valmentava Daniel Redén oli iskenyt silmänsä Propulsioniin jo aiemmin.

– Olin seurannut hevosta koko ajan yksivuotiaasta saakka ja tiesin millainen se oli. Kun se tuli viime kesänä myyntiin, aloin puhua Bengtille sen ostamisesta. Tiesin Propulsionin olevan kallis hevonen, mutta minulla oli tietty ajatus hevosesta, Daniel Redén taustoittaa.

Joskus puhutaan ”Amerikan krapulasta” eli siitä, että jenkkihevoset eivät enää Eurooppaan siirryttyään kulje samaan malliin. Redén ja Ågerup ovat kuitenkin hankkineet useita huippuhevosia rapakon tuolta puolen, Propulsion ja ME-tamma Delicious U.S. esimerkkeinä.

– Jenkkihevoset ovat nopeita ja sopivat hyvin systeemiin, jolla minä treenaan. Olemme satsanneet hevosten ostoon enemmän siellä kuin Ranskassa. Propulsionista minulla oli ajatus, että se tulee vielä paremmaksi vanhempana, Redén selvittää.

Näkemystä ei ole tarvinnut muuttaa, sillä Ruotsiin siirryttyään Propulsion on voittanut kaikki viisi lähtöään. Tämä vuosi on alkanut kahdella tyylikkäällä voitolla, joista ensimmäinen Färjestadissa tuli alle 1.08-vauhtisen lopetuksen päätteeksi. Viime kisansa Uumajassa Propulsion hoiteli rutiinilla.

– Uumajassa hevosen ei tarvinnut näyttää kaikkea osaamistaan ja ratakaan ei ollut parhaassa kunnossa. Oriilla oli lähdön jälkeen matalat pulssit ja se tuntui enemmän hiitiltä. Propulsion on näyttänyt näissä kahdessa startissa, että se kehittyi vielä paljon talven aikana.

ME-tamma toipumassa

Finlandia-ajossa rima nousee entistä korkeammalle, sillä vastassa on rutinoituneempia hevosia eikä lähtöpaikka radalla kuusi ole optimaalinen. Toisaalta kauden avauksessa Färjestadissa Propulsion osoitti, että jaksaa taistella vaikka johtavan rinnalta.

– Vermossa Propulsion juoksee ensimmäistä kertaa eliittiä vastaan ja kohtaa hyviä hevosia, joista osan tunnen. Propulsion on itsekin todella hyvä hevonen, joten on mielenkiintoista nähdä se tällaisessa lähdössä, Redén pohtii.

Propulsionin mukana Vermoon matkaa kaksi tallikaveria: nelivuotislähdössä juokseva Don’t Mind Me (T76-3) ja pronssidivisioonassa kilpaileva Whitehouse Express (T76-6). Kaksikosta Redén tuntuu luottavan enemmän jälkimmäiseen.

- Minulla tosin ei ole mitään käsitystä vastustajista, mutta Whitehouse Express on hyvä hevonen. Se oli viime startissaan kurkunpäätulehduksessa, mutta tuntuu taas paremmalta ja uskon sen pystyvän hyvään suoritukseen.

– Don’t Mind Me on tulevaisuuden hevonen, mutta se tarvitsee vielä startteja tullakseen hyväksi. Mielestäni Divisionist on siinä lähdössä selvä voittajasuosikki. Maili sopii terävälle hevoselle, Redén vinkkaa entisen työnantajansa Stefan Melanderin hevosesta.

Redén itse tulee Suomeen suoraan Pariisista, missä hänen valmentamansa Call Me Keeper hakee jo kuudetta peräkkäistä voittoaan lauantaina. Samana päivänä Ruotsin V75-kierroksella Örebrossa tallista kilpailee useampi hevonen, jolla on menestyssaumoja.

– Tulee jännittävä viikonloppu, kun näin monta hyvää hevosta kilpailee. Toivottavasti tulisi menestystäkin. Itse en joka paikkaan ehdi, mutta päätin matkustaa Pariisiin ja lennän sieltä lauantai-iltana Helsinkiin, Redén paljastaa.

Viime viikonloppuna Redén koki kauhunhetkiä, kun tallin kirkkain tähti, maailmanennätystamma Delicious U.S. loukkaantui äkillisesti. Tamma pääsi vappupäivänä hevosklinikalta kotiin Enköpingiin ja on kuntoutumassa, mutta jatko on sen kohdalla edelleen auki.

– Deliciousin tilanne näyttää positiivisemmalta, mutta ei tietysti kokonaisuudessaan hyvältä. Sille tuli joku vaiva vasempaan etupolveen, mutta emme vieläkään tiedä, miksi. Tamma tuntuu kuitenkin olevan paranemaan päin, Redén huokaisee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?