Ismo

Ravit

Omistaja saanut kokea hevosensa rajun nuoruuden – ”Muutama kylkiluu meni ja kolme välilevyn pullistumaa tuli”

Julkaistu:

Ravit
Oululaisruuna on aikuistumassa villien nuoruusvuosiensa jälkeen huippuhevosten joukkoon.
Omistajan pitkä pinna on palkittu korkojen kera. Arto Hyväri yritti välillä luopua villiluonteisesta Tähti Kepustaan, mutta kukaan ei halunnut maksaa siitä edes 1 500 euron pilkkahintaa. Nyt hevosen voittosumma on kohonnut jo 75 000 euroon, eikä loppua näy.

Kolmetoistavuotias Tähti Kepu on vielä vanhoilla päivilläänkin kärryjen edessä raisu, muttei samanlainen potkija kuin nuorempana. Hyväri laskee, että puoli tusinaa kärryistä on vaihtunut sen käsittelyssä kertakäyttötavaraksi.

Omistaja on joutunut myös lääkäriin hevosensa temmellyksen vuoksi. Hän jäi kerran niin pahasti sen alle, että luita särkyi.

– Muutama kylkiluu meni ja kolme välilevyn pullistumaa tuli. Tähti Kepu hyppäsi vuosia sitten päälleni, kun talutin sitä tarhasta talliin, Hyväri muistelee kauhunhetkiään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyväri kuvailee elämänsä menestyshevosen luonnetta kaikesta huolimatta kiltiksi. Vieraat voivat hänen mukaansa tulla taputtelemaan ruunaa aitauksen tai karsinan äärelle, mutta liikkeissään ruuna on niin railakas, että sen kanssa on oltava erityisen varuillaan. Kokemattomalla ei ole asiaa Tähti Kepun kärryille.

– Kuskin löytäminen Kepulle ei ole aina ollut helppoa, ja moni on kieltäytynyt. Kun Jauholan Mika uskalsi ruveta ajamaan ruunalla vuosia sitten, se lähti menemään. Myöhemmin Tuomas Pakkasesta tuli hevoselleni vakiokuski, sillä hän alkoi onnistua sillä tosi hyvin.

Hinta 1700 euroa

Hyväri osti Tähti Kepun 1 700 eurolla vuonna 2003, jolloin se oli puolivuotias varsa. Hän piti hintaa halpana, koska varsan täysveli oli menestynyt hyvin nuorten ravureiden suurkilpailuissa.

Tähti Kepun uran alku oli paljon ohdakkeisempi kuin isoveljen. Se kävi välillä useammalla valmentajalla kokeiltavana.

Edes ruunaaminen ei hillinnyt hevosen käytöstä. Omistaja huomauttaa, että raju potkiminen johtui aikaisemmin osaksi kivuista, jotka ovat hellittäneet lihashuollolla. Tähti Kepulla on silti kilpailuissa edelleen potkijanremmi ja häntä sidottuna kärryihin.

– Ruunaus oli aivan turha. Se ei vaikuttanut oikeastaan Tähti Kepuun mitenkään, Hyväri harmittelee.

Tähti Kepulla ei ole ruunana asiaa suomenhevosten päätapahtumaan, kuninkuuskilpailuun. Jos sen kehitys jatkuu samaa rataa, sille olisi voinut vielä oriina irrota paikka 12 kovimman suomenhevosen joukosta, joka pääsee vuosittain ottelemaan ravikuninkaan seppeleestä.


Ehtymätön fysiikka

Hyvärin suojatin poikkeukselliset voimavarat olisivat omiaan juuri kuninkuuskilpailun ratkaisevalla pitkällä 3 100 metrin päätösmatkalla.

Omistaja kertoo, että Tähti Kepun fyysistä kuntoa ei tarvitse pitää yllä lenkkimaastoissa kilpailujen lomassa.

– Ajoin ruunalle parina talvena painavalla reellä sellaisen kunnon, joka pitää edelleen. Toki sen fysiikka on myös synnynnäistä.

– Kukaan tuskin uskoo, mutta Kepu on ollut tänä vuonna kotona valjaissa vain kolmesti. Pakkanen on istunut sen kyydissä enemmän kilometrejä kilpailuissa kuin minä harjoituksissa.

 

Kepu suostui kävelemään vasta 20 kilometrin jälkeen.

Kun Tähti Kepulla on ollut kaikki kunnossa, se ei ole ollut koskaan väsynyt kilpailujen jälkeen. Hyväri kertoo esimerkin hevosensa voimista.

– Laitoin kerran peräämme kuorma-auton renkaan ja lähdin ajamaan jäälle, jonka päällä oli senttien lumikerros. Kepu suostui kävelemään vasta 20 kilometrin jälkeen.

Raisu raviruuna elää kotona hyvää ravihevosen elämää.

– Se viettää päivät tarhassa. Tyttö myös ratsastaa sillä, minkä lisäksi sitä hierotaan, omistaja kertoo.

Minä ensin, muut sitten

Tähti Kepu ravasi viikonloppuna ensimmäisen Toto76-voittonsa. Täysosumia olisi varmasti enemmänkin, ellei innokkaasti muille vastaava ruuna ottaisi niin usein lähtölaukkaa.

Laukka tuli lauantaina Kuopiossakin, muttei estänyt voitonmarssia. Tähti Kepun raju tahto tuli esille maalisuoran kamppailuissa. Se on usein kääntänyt tiukat taistot edukseen.

Hyvärin mukaan Tähti Kepun halu olla ensimmäinen näkyy muuallakin kuin kilpailuissa.

– Kun haemme hevosia tarhasta, ruuna pitää ottaa muita ennen talliin. Samoin sen on saatava ruoka ensimmäisenä eteensä, tai karsinassa alkaa muuten rytistä.

Tähti Kepu ei ole enää kaupan. Omistaja kertoo, että hän sai muutamia vuosia sitten myynti-ilmoituksen jälkeen luuria korvaansa, kun kertoi puhelimessa hevosen hinnaksi kymppitonnin. Ruunan luonne on varmasti ollut monelle ostajalle kynnyskysymys.

– Lisäksi on ehkä parempi, ettei enää myy hevosta, jolla on vain 2,5 vuotta kilpailuoikeutta jäljellä.

Laiskistuu kesällä

Vaikka Hyvärin suojatilla on alla kaksi voittoa huippuesityksillä, omistaja pohtii kilpailutaukoa.

– Alun perin olin ajatellut päästää sen kesäksi laitumelle. Joka tapauksessa ruuna jää nyt ainakin muutamien viikkojen tauolle.

Tähti Kepu oli viime kesän kilpailematta. Seitsemään kuukauteen venynyt tauko johtui puikkoluuvammasta.

Hyvärin mielestä lämpimät ilmat eivät ole muutenkaan ruunalle parasta aikaa, koska se muuttuu laiskaksi. Joku voisi kysyä: haittaisiko se?
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt