Laura

Ravit

Suomenhevonen tien päällä huimat 4000 kilometriä ja kuusi päivää – herkkuihin ei varaa edes myötätunnosta

Julkaistu:

Suomenhevoset Pariisissa
Pitkä matka ei ole hyvälle matkustajalle ongelma, mutta ravinnon kanssa on oltava erityisen tarkkana.
Pohjoismaisten kylmäveristen mittelöt käydään tällä viikolla Pariisissa. Vincennesin raviradalla torstaina ja sunnuntaina toisistaan mittaa ottavat suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset kilpahevoset.

Valmentaja Juha-Matti Paavolan tallista kisaan osallistuu viime vuoden tapaan Tosi-Jänkä.

– Hevosten yhteiskuljetus lähti perjantaina Tampereelta ja saapuu perille maanantain aikana. Uskon kolmen päivän menomatkan sujuvan leppoisasti, kun kaikki hevoset ovat isoista ravitalleista. Pienien tallien hevosilla voisi tulla matkalla ongelmia, kun ne eivät ole tottuneet olemaan isommalla porukalla, Paavola kertoo.

Pitkälle kilpailumatkalle tähtäsi aikaisemmin hurjaa alkukautta viettävä suomenhevoslupaus Vitter. Reissu peruuntui kuitenkin, kun hevosen omistaja-hoitaja Sabrina Eruksen mukaan hevosta ei haluttu päästä mukaan raskaalle reissulle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Paavolan mielestä yli 4000 kilometrin matkustaminen ei ole hevoselle ongelma, mikäli matkalla ei tapahdu mitään ylimääräisiä vastoinkäymisiä.

– Normaaliluonteinen hevonen ei pidä reissua varmasti minään. Isossa tallissa se on tottunut olemaan muiden hevosten kanssa.

Hevosen ravitsemiseen pitää kiinnittää matkalla erityistä huomiota.

– Hevonen täytyy saada juomaan tarpeeksi kolmen päivän matkalla. Ylimääräistä ruokaa ei pidä sortua antamaan myötätunnosta.

– Heiniä täytyy olla tarjolla koko ajan, mutta raskas ruoka on kiellettyä. Pizzaa ei voi reissulla tarjota, Paavola vitsailee.

Paavolan mielestä ranskalaisten panosta kylmäveriotteluun aliarvostetaan, sillä tapahtuma aiheuttaa palkintojen ohella paljon muitakin kuluja.

– Ranskan käyttämä rahasumma tapahtumaan on hirvittävän suuri. Puheet vain 10 000 euron ykköspalkinnosta harmittavat. Meillä on lisäksi ranskalaisten kustantama kuljetusauto reissussa pari viikkoa, joka ei ole ilmaista huvia.

–  Ranska maksaa matkat, hoitajalle pienen korvauksen, ylläpidon ja lentolipun yhdelle omistajalle sekä ohjastajalle. Reissu on hevosen taustajoukoille kustannusten puolesta riskitön.

Valtakunnallinen hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry osallistuu myös matkakuluihin kustantamalla reissusta noin viidenneksen.

Lainaohjastajalle varustevinkki

Tosi-Jänkä matkustaa kilpailuun kimppakyydillä yhdessä muiden osallistujien Aaron Hemin, Villikunkun ja Vippaskonstin kanssa.

Suomalaisten menestys on ollut kilpailussa tiukassa viime vuosina. Tosi-Jänkä pyrkii lyömään kapuloita ruotsalaisten ja norjalaisten kilpakumppaneiden rattaisiin.

–  Odotan Tosi-Jängältä hyvää suoritusta juoksun onnistuessa ja huumorin riittäessä. Viime vuonna ensimmäinen lähtö sujui hyvin, sillä hevonen sijoittui kolmanneksi. Toisessa lähdössä tuli kuitenkin ikävä laukka ranskalaiskuskin näpeistä.

Kotitallin hevosista huolta pitämään jäänyt Paavola oli vuosi sitten mukana Pariisin-reissulla. Miehen ajovarusteet eivät miellyttäneen paikallisia ravituomareita.

– Reissun lähteneelle Nikolle (Jokela) sanottiin, että jätä kumisaappaat pois matkasta. Neuvottiin ottamaan mustat ajokengät.

EDIT: Juttuun lisätty täsmennys Hippoksen osallistumisesta matkakuluihin.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt