Senja

Ravit

Iäkäs ravuri ei halunnutkaan oloneuvokseksi – rohmunnut sen jälkeen omistajapariskunnalleen yli 60 000 euroa

Julkaistu:

Elämän hevonen
Oli pienestä kiinni, että yksi raviratojen tuhkimotarinoista olisi jäänyt syntymättä.
Sirkka ja Lauri Parviaisen omistama Fiery Sid on jo 10-vuotias ruuna, mutta kilpailusuorituksissa ikä ei näy juuri mitenkään – ainakaan heikentävänä tekijänä.

Sähäkkä ruuna nappasi viime viikolla voiton kovassa Toto76-lähdössä. Esitys, jolla voitto irtosi, oli kenties Fiery Sidin koko kilpailu-uran näyttävin. Taakse jäivät muun muassa symppishevonen Magnat ja SE-hevonen Amazing Soul.

– En osaa sanoa, kuinka hevonen on intoutunut tällaiseen iskuun. Mikään ei ole ruunan elämässä muuttunut, vaan kaikki on tehty kuten aikaisemmin, Sirkka Parviainen kertoo.

Omistajat eivät voineet vuosi sitten kaukaisimmissa unelmissakaan toivoa, minkälaisia tunteita he pääsisivät vielä kokemaan hevosensa rinnalla. Itse asiassa Fiery Sidin kilpailu-uran päättyminenkään ei ollut kaukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla olivat kavio-ongelmat.

– Vuosi 2014 oli jäädä hevosen viimeiseksi kilpailuvuodeksi. Edellisenä vuonna ajettiin pari kertaa ilman kenkiä. Ruunan kaviot eivät kestäneet sitä ja toipuminen kesti toista vuotta.

Penkin alle mennyt kausi toi Fiery Sidille vain 4 000 euron ansiot.

– Heikon vuoden jälkeen ei ollut mitään odotuksia viime vuodelle. Katsoimme ylipäätään, onko kilpailemista järkevää jatkaa, vai jääkö hevonen oloneuvoksen hommiin.

Kotiradan voitossa tunteet pilvissä

Lappeenrannan toissa talven voitto antoi Parviaisille uskoa paremmasta. Kesällä edessä oli hevosen uran makein onnistuminen.

– Kesän Riihimäen Grand Prix -voitto oli upea kokemus. Olemme Laurin kanssa molemmat Riihimäen Raviseuran jäseniä. Paikalla oli paljon yleisöä ja tuttuja. En uskonut hevosemme voivan mitenkään voittaa lähtöä. Raveihin saavuttaessa kävin katsomassa voittajalle tarkoitettua loimea, mutta en voinut kuvitella Fiery Sidin saavan sen myöhemmin päälleen.

Hevosen kausiansiot kipusivat viime vuonna yli 50 000 euroon. Tahti ei ole ollut ainakaan hidastumassa, sillä tämän vuoden viisi starttia ovat tuoneet 13 700 euron lisätulot.

Elämänsä iskussa kilpaileva ruuna on saanut olla muuten terveenä, joka on varmasti auttanut hevosta kehittymään vielä vanhemmalla iällä.

– Fiery Sidillä ei ole ollut koskaan suurempia loukkaantumisia. Eläinlääkäri käy säännöllisesti tutkimassa hevosen. Esimerkiksi jalkoja ei ole koskaan tarvinnut piikittää. Kerran etupolvista ajettiin karvat pois valmiiksi, mutta piikitykseltä säästyttiin.

Rakastaa juoksemista

Fiery Sid merkitsee Parviaisille paljon olemalla mukana heidän jokapäiväisissä askareissa.

– Kotona syntynyt ja kasvanut Fiery Sid on meille elämän hevonen. Ruuna on antanut tosi paljon kokemuksia radalla ja sen ulkopuolella.

Fiery Sid nauttii Parviaisen mukaan juoksemisesta suuresti.

– Perusluonteeltaan Fiery Sid on innokas. Ruuna on ollut aina halukas treenaamaan ja uhkuu halusta juosta. Hevosella ajaessa nauttii sekä kuski että hevonen. Jos isäntä hakee jonkun toisen hevosista ajelulle, saattaa tämä suuttua, Parviainen nauraa.

Nöyrä ja palveleva ruuna viihtyy parhaiten, mikäli saa viettää aikaansa pihamaalla. Hevosen viihtyvyyttä ajatellen heilui vasara aikanaan Tuusulan pihamaalla.

– Pienenä varsana huomasimme, ettei navetta ole Fiery Sidin paikka. Rakensimme silloin pihaton hevosta varten. Sieltä ruuna seuraa mitä kukin puuhaa pihalla ollessa. Omaperäinen persoona alkaa katsella ikkunasta sisälle ruoka-ajan ollessa käsillä, sillä hevosen sisäinen kello on todella tarkka.

Fiery Sidin tavaramerkki kilpailuissa on räjähtävä kiri, jonka ruuna pystyy esittämään lyhyelläkin matkalla.

– Nuorempana ruuna voitti usein kiertämällä hitaan lähtönopeuden takia. Paikka johtavan rinnalla oli jossain vaiheessa hevosen lempipaikka. Aika on tehnyt kuitenkin tehtävänsä, joten ruuna tarvitsee onnistuneen juoksun.

– Nykyään ruunalla on hurja kyky vaihtaa rytmiä todella nopeasti. Nuorempana hevosen sanottiin olevan tasavauhtinen.

Fiery Sidin on arveltu tarvitsevan hyvän sisäratajuoksun pystyäkseen menestymään kovissa kilpailuissa. Teivossa kiritykki lepatti voittoon kuitenkin pitkällä kirillä juostuaan toista rataa pitkin.

– Mielestäni Fiery Sid vaatii yhä sisäratareissun. Ohjastaja Mika Forssin sanoin ruuna kokee hurmoksen sisäradalla. Jos Teivossa olisi kysytty matkalla, kuinka lähdössä tulee käymään, en olisi voinut uskoa voittoon mitenkään.

Nöyrä palvelija

Parviainen nostaa hevosen parhaimpiin ominaisuuksiin luotettavuuden.

– Ruuna on nöyrä ja palveleva. Hän luottaa ihmiseen ja saa omia vapauksia, joita ei käytä väärin. Ruuna uhkuu halua päästä juoksemaan.

Lähes jokaiselta kilpahevoselta löytyy jokin asia, joka on jollain kilpakumppanilla vahvempi. Näin on myös Fiery Sidin kohdalla.

– Fiery Sid ei tykkää juosta kuraradalla. Hevonen vaatii pitoa. Vermossa toissa kilpailussa epäilin jo, ettei hevonen ole enää parhaimmillaan. Ohjastaja Tommi Kylliäinen sanoi kuitenkin heti, että rata upotti. Se ei miellyttänyt hevosta.

Hurjassa kunnossa kilpailevan hevosen kanssa ei tavoitella jatkossa kuuta taivaalta.

– Fiery Sidin kanssa ei tähdätä mihinkään kilpailuun erityisesti, vaan edetään päivä kerrallaan, Parviainen toteaa kauden kilpailusuunnitelmista.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt