USA:n raviurheilussa dopingskandaali – yhdeksän valmentajan hevosia kärynnyt astmalääkkeestä

Yhdeksän amerikkalaisvalmentajan hevosten dopingnäytteistä on löytynyt epäselvyyksiä. Joukossa on todellisia huippunimiä USA:n ykkösvalmentajasta lähtien.

USA:ssa on paljastunut mittava doping-skandaali. Kuvituskuva.

14.2.2016 12:50

Amerikan raviurheilua ravistelee massiivinen dopingskandaali. Yhdeksän ravivalmentajaa on epäilyksen alla astman hoidossa käytettävän aineen antamisesta hevosilleen. Kyseinen aine on kielletty raviurheilussa.

Nimekkäimmät testeissä kiinni jääneet valmentajat ovat Ron Burke ja Julie Miller, kertoo Harnesslink-sivustoa siteeraava Aftonbladet.

Burke on monellakin mittarilla viime vuosien menestynein ravivalmentaja Amerikassa ja voittosummissa mitattuna koko maailmassa. Hänen hevosiaan on käynyt kilpailemassa myös Euroopassa, muun muassa Ruotsin huipputapahtumassa Elitloppetissa.

Kaikki epäillyt kiistävät, että heidän hevosilleen olisi tietoisesti annettu kiellettyjä aineita. Astmalääkkeen hyödyt ovat, että se laajentaa hevosten hengitysteitä ja vähentää rasvakudoksen muodostumista. Aineen löytämiseen doping-testissä keksittiin keino vasta äskettäin, ja käryjä alkoi tulla samantien.

Toistaiseksi amerikkalaisvalmentajat eivät ole saaneet rangaistuksia, ja heidän hevosensa ovat saaneet jatkaa kilpailemista tutkimusten ajan. Epäillyt ovat palkanneet asianajajan puolustamaan oikeuksiaan.

NY Gaming Comission ilmoittaa, että heille kaikki syytetyt ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan. Asia tutkitaan nyt perinpohjin. Etsinnän alla on ensisijaisesti sellainen vaihtoehto, että onko kielletty aine voinut joutua hevosten elimistöön vahingossa esimerkiksi lisäravinteen tai jonkin muun hevosille sallitun aineen mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?