Aapo, Rami

Ravit

Tämä kaksikymppinen on alkuvuoden ravisensaatio

Julkaistu:

RAVIT
Olli Koivunen on noussut ryminällä ravien ajajaliigan kärkikahinoihin. Miehen tarina on nuoresta iästä huolimatta mielenkiintoinen.
Suomalaisessa raviurheilussa on viime vuosina nähty ilahduttavaa nuorten osaajien esiinmarssia. 20-vuotias turkulainen Olli Koivunen on viimeisimpänä noussut otsikoihin. Toisen polven raviammattilainen on aloittanut uuden kauden käsittämättömällä tahdilla. Nuorukainen on ajajaliigassa peräti toisena 22 voitollaan, kun kautta on takana vajaat puolitoista kuukautta.

Koivusen voittoprosentti on huima 23 ja nuori mies on ohjastanut kauden 97 startissaan ajokkinsa totosijoille yli 50 prosentin tarkkuudella.

– Vuosi on lähtenyt käyntiin uskomattoman hyvin, Koivunen myöntää.

– Isän tallin hevoset ovat olleet vireessä ja kun on pärjännyt niillä, niin on saanut sitä kautta myös parempia lainaohjastettavia. Tämä on sellainen laji, että välineet tekevät miehen, vaikkei voi kiistää, etteivätkö ajotkin olisi onnistuneet komeasti. Tuuritkin ovat toki olleet puolella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Komeetta puhuu myös itseluottamuksesta ja positiivisesta asennoitumisesta tärkeänä osana menestystä.

– Joskus uralla oli lähes sadan startin putki ilman voittoa. Siinä putkessa sitä saattoi jo lähdön aikana masentua jostakin suunnittelemattomasta tapahtumasta.

– Nyt vaikka välillä jää huonoihin asemiin alkumatkalla, niin sitä ajattelee vain, että ei tässä mitään hätää ole ja päässä on positiivisia ajatuksia, että kyllähän me voidaan hevosen kanssa vielä ehtiä tuolta tai tuolta välistä kärkeen.

Itseluottamus näkyykin ohjastajan otteissa, sillä tällä hetkellä tuntuu, että minkä tahnsa valinnan mies tekee rattailla lähdön aikana, niin se osoittautuu lopulta parhaaksi.

Turun oma poika on vain kahden voiton päässä vuosia liigaa hallinneesta Mika Forssista, mutta ei haihattele turhia maan ykkösmiehen syrjäyttämisestä. Urallaan tähän mennessä 149 voittoa ja parhaalla kaudella 49 voittoa ohjastanut lupaus on hurjassa 200 voiton tahdissa, mutta pitää jalat maassa.

– Lähtö kerrallaan yritän ajaa voittoja ja hyviä sijoituksia. Ajajaliigan voiton tavoitteeksi julistaminen ei ole realismia. Omaksi tavoitteeksi muodostui ennen kauden alkua 80 ykköstilaa. Nyt ollaan reilusti sen tahdin yli, mutta kova työ siihenkin on vielä tehtävä.

– Pieni haave pyörii mielessä ja se on isän päihittäminen ajajaliigassa. Se tuo pientä lisäsäpinää, mutta voihan se olla, että isäukko on tänä vuonnakin vielä liian kova luu, Koivunen naureskelee.

Harri Koivunen on ohjastanut 24 sadan voiton kautta putkeen ja on tällä hetkellä poikaansa viisi voittoa perässä.

Valmentaminen ja ohjastaminen käsi kädessä - työura alkoi Ruotsissa jo teininä

Nykyraviurheilussa roolitus on lisääntynyt ja yhä useampi ammattilainen panostaa joko valmentamiseen tai ohjastamiseen. Isänsä tallilla työskentelevä poika-Koivunen haluaa kuitenkin palavasti tehdä molempia.

– Mikään ei ole palkitsevampaa, kuin ajaa ja menestyä omalla valmennettavalla. En osaa vetää eroa sen välille, että kumpi olisi minulle tärkeämpää. Se on tuo yhdistelmä, mikä kiehtoo.

Raviperheeseen vesa harrasti varhaisnuoruudessaan jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta hevoset veivät lopulta voiton pian kymmenen ikävuoden jälkeen.

– Kymmenen vanhana menin yksi päivä tallille ja silloin jokin klikkasi ja se oli menoa, hevosrakkautta. Hetki meni, ennen kuin isä päästi hevosen rattaille. Taisin olla yksitoista, kun ajoin ensi kerran yksin hevosella, enkä unohda sitä päivää koskaan. Vaikea kuvailla miksi se vei sydämen. Onhan hevonen vain niin upea ja sen hallinta mahtavaa.

– Se oli "maailman kiltein" hevonen, mutta valjastettiin silti jarrukärryjen eteen, että voin painaa edes jarrua, mikäli jotain käy, eikä omat voimat riitä.

– Pelasin kiekkoa vielä neljäntoista ikävuoden kieppeille, mutta lajivalinta taisi olla jo mielessä tehtynä.

Koivusen oli peruskoulun jälkeen suunnitelmana käydä Ypäjän Hevoskoulu, mutta siinä tuli mutkia matkaan ja mies suuntasikin jo pojankoltiaisena Ruotsiin oppiin. Tallityöntekijän ura alkoikin näin hieman yllättäen jossain muualla kuin isän suojissa.

– Lähdin tutustumaan Järvsöfaxista tutun Jan-Olov Perssonin toimintaan ja jäin sinne lopulta töihin. Persson ja hänen apuvalmentajansa Jan Ove Olsen ovat olleet isän ohella tärkeimpiä ohjaajia urallani. Molemmat miehet ovat todellisia hevosmiehiä ja herrasmiehiä. Siellä sai kyllä uskomatonta oppia niin ammattillisesti kuin elämäänkin.

– Perssonilla oli kylmäverisiä ja olin sen jälkeen pätkän Ruotsissa myös Timo Nurmoksella töissä, jossa puolestaan pääpaino oli lämminverisissä.

Poikasen kasvutarinan tieltä löytyy muitakin kovia nimiä. Opissa on käyty lyhyitä jaksoja muun muassa Veijo Heiskasella, Risto Airaksisella ja Reijo Liljendahlilla.

– Isän suhteista on ollut apua ja olen päässyt seuraamaan todella kovien miesten touhua läheltä. Valmentaminen ei ole tähtitiedettä, mutta kokemus on valttia ja näillä miehillä sitä todella on. Ei tässä hommassa saa olla tuuliviiri, mutta miksei poimisi tiedonjyväsiä ihmisiltä, jotka ovat tehneet tätä hommaa huipulla jo vuosikymmeniä. Sieltä se oma tapa toimia sitten muokkaantuu.

Ruotsista palattuaan poika oli valmis isän tallille töihin ja sai heti vastuuta.

– Isä on vastuuvalmentaja ja minä työntekijä. Niissä voimasuhteissa ei ole nokan koputtamista. Sen lauluja laulat, kenen nimi lukee tallin päädyssä. Sain kuitenkin yhden käytävällisen hevosia "vastuulleni" Toki määräykset tuli ja tulee isältä ja minä sitten pidän huolta, että niiden mukaan toimitaan.

– Ei tässä ole kiire vastuuvalmentajaksi. Kaikki aikanaan.

Ylpeänä Turusta

Olli Koivunen muistaa aina tilaisuuden tullen mainostaa olevansa Turusta ja, että se on yksinkertaisesti Suomen paras paikka.

– Isä on Porista, mutta minä olen paljasjalkainen turkulainen. Mies voi lähteä Turusta, mutta Turku ei miehestä. Olen ylpeästi turkulainen ja haluan sitä myös mainostaa. En voisi kuvitella parempaa paikkaa, vaikka tässä nuoresta iästä huolimatta on käyty ulkomailla asti asumassa.

Raviammattilainen haluaa myös lisäksi nostaa yhden henkilön esiin, joka tekee tärkeää ja hieman näkymätöntä työtä taustalla hänen hyväkseen.

– Antti Serkamo on ollut minulle kuin epävirallinen kummisetä. "Serkku" on järjestellyt ahkerasti ajokkeja, sponsoriasioita ja valanut mieheen uskoa, kun ajot eivät ole menneet nappiin. Ilman Serkun apua olisin tuskin urallani menossa tässä pisteessä ja mielestäni se asia ansaitsee tulla mainituksi, jos kerran minun pärjäämisestäni kirjoitetaan, Koivunen painottaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt