Kohuhevosen arvo pomppasi kymmeniin miljooniin – luvassa hurjat siitostalkoot - Ravit - Ilta-Sanomat

Kohuhevosen arvo pomppasi kymmeniin miljooniin – luvassa hurjat siitostalkoot

Omistaja käärii mielettömät tulot, vaikkei superhevonen kilpailisi enää koskaan.

Bold Eagle voitti sunnuntaina Euroopan suurimmasta ravikilpailusta Prix d’Ameriquesta 450000 euroa.

3.2.2016 16:53

Bold Eaglesta tuli Prix d’Amerique-voiton myötä ravimaailman halutuin sulhanen, mikä takaa sen omistajalle käsittämättömät rahavirrat.

Tähtiravureiden arvo koostuu suurimmaksi osaksi siitosarvosta, sillä siitosura ovat huomattavasti kilpailu-uraa pidempi. Se on lisäksi varmaa tuloa, eikä vaadi kilpakumppaneiden päihittämistä joka kerta arvaamattomissa kilpailuissa.

Ranskalaistähden arvellaan astuvan vähintään sata tammaa vuosittain 25 000 euron varsamaksulla. Pelkästään sen siitostulot ovat vuositasolla 2,5 miljoonaa euroa. Vasta 5-vuotiaalla oriilla on lemmenvuosia jäljellä ainakin kymmenen. Raviradoilta se on kahminut tähän mennessä 1,5 miljoonaa euroa.

– Hevosten arvoa ei ole yksiselitteistä määrittää. Oriilla on oikeastaan kolme erillistä arvoa: kilpailuarvo, siitosarvo kotimaassa ja siitosarvo ulkomailla pakastesperman osalta. Kilpailuarvo on näistä selvästi pienin, kasvatusalan ammattilainen Martti Ala-Seppälä sanoo.

– Olen kuullut Bold Eaglesta kaikenlaisia hinta-arvioita 15 miljoonasta 50 miljoonaan euroon. Sen realistinen arvo on jotain siltä väliltä, luultavasti lähempänä tuota isompaa lukua, Ala-Seppälä uskoo.

Ei ole siis ihme, että Bold Eaglen omistajien suurin pelko on, että oripoika jouduttaisiin jostain syystä kastroimaan, eli ruunaamaan, jolla toimenpidettä ravikansan keskuudessa kutsutaan. Suomessa ruunataan vuosittain useita kymmeniä hevosia käytöksen ja terveydellisten syiden vuoksi.

Ranskalaisessa raviurheilussa hevosia ruunataan äärimmäisen harvoin muiden kuin terveydellisten syiden vuoksi, mutta esimerkiksi suolisto-ongelmat aiheuttavat muutamia tapauksia vuosittain. Ruunaaminen veisi hevosilta myös oikeuden osallistua Prix d'Ameriqueen.

– Jos olettaisimme Bold Eaglen arvon olevan nyt 25 miljoonaa euroa, ruunaus söisi siitä vähintään 80-90 prosenttia ja pudottaisi arvon 2-3 miljoonaan euroon, Ala-Seppälä laskee.

Bold Eaglestä on mahdollista ostaa siitoskäyttöön syndikaattiosuuksia, jotka oikeuttavat yhteen varsaan per vuosi oriin koko astumisajan. Ennen Prix d'Amerique -voittoa osuuden hinta oli 100 000 euroa, mutta oletettavasti se nousee alkavalla astutuskaudella.

Suomenhevosillakin arvoa

Ranskalaistähti on melko todennäköisesti maailman arvokkain ravihevonen tällä hetkellä, mutta laukkahevosten hintoihin se ei yllä. Kallein koskaan myyty kilpahevonen on vuoden 2000 Kentucky Derby -voittaja Fusaichi Pegasus, joka vaihtoi kilpailun jälkeen omistajaa 70 miljoonan dollarin hinnalla.

Myös kovimpien suomalaishevosten omistajat pystyvät rikastumaan siitosmarkkinoilla. Esimerkiksi kaikkien aikojen suomenhevonen Viesker ansaitsi äärettömän menestyksekkään kilpailu-uransa aikana radoilta 1,15 miljoonaa euroa, mutta siitosurakka on lihottanut omistajien tiliä varovaisen arvion mukaan yli kahdella miljoonalla eurolla.

Lämminveristen puolella astutus- ja varsamaksut ovat moninkertaisia, ja kontrasti luonnollisesti vielä suurempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?