Kuva tähtihevosesta aiheutti kohun – eläinlääkärin mukaan piikkejä sisältävät varusteet Suomessa ehdottomasti kielletty

IS Ravit selvitti, mitä tähtiravuri Bold Eaglen karun näköinen lisävaruste tekee ja miksi se on kielletty Suomessa.

Bold Eaglen kuolainvaruste hämmentää. Pohjoismaissa sen käyttö on kielletty kilpailuissa.

2.2.2016 11:41

Bold Eagle nousi sunnuntaina viimeistään koko maailman raviväen tietoisuuteen, kun se voitti klassikkokilpailu Prix d’Ameriquen Pariisissa ja lihavoitti tiliään 450 000 eurolla.

Kilpailun jälkeen suureksi puheenaiheeksi on noussut hevosen erikoinen kuolainvaruste. Se näyttää ainakin maallikon silmään aika rajulta kapistukselta ja on Suomessa sekä Ruotsissa kilpailukäytössä ehdottomasti kielletty.

– Kyseessä ovat eräänlaiset kuolainharjakset. En oikein tiedä, onko niille suomen kielessä edes varsinaista nimitystä, pitkään Ranskassa hevosenhoitajana työskennellyt Jarmo Uimonen selventää.

– Varusteen tarkoitus on ohjata hevosta juoksemaan suorassa. Bold Eaglellä varuste on ulkopuolen suupielessä, joten ilmeisesti hevonen painaisi ilman sitä hieman ulospäin. Se taas aiheuttaisi vauhdin hukkumista.

Uimonen huomauttaa, että Suomessakin on käytössä vastaavaa vaikutusta tuottavia varusteita, mutta toki miedompia, kuten Murphy-lappu tai päätanko.

Päätangon käyttö on sallittua Suomessakin.

Uimosen mukaan Ranskassa useimmin käytetty apukeino hevosen suoristamiseen ovat ”takiaiset”, jotka ovat puolestaan piikit ohjissa. Nekin ovat Suomessa ja Ruotsissa kielletty.

– Hevosten halutaan siellä menevän suorassa ja apukeinoja käytetään mielellään, kun ne kerran sallittuja ovat. Arvioisin, että vähintään joka toisella kilpailijalla on takiaiset ohjissa.

Hevosenhoitajan mielestä varsinkaan Bold Eaglen kaltaisen lahjakkuuden kohdalla ei tuollainen yksittäinen varuste ole avain onneen.

– En tietysti tunne hevosta muuten kuin sivusta seuranneena, mutta tuskin sen merkitys on loppujen lopuksi kovin suuri. Eiköhän hevonen pysty ilmiömäisiin suorituksiin ilmankin sitä, Uimonen arvelee.

Suomessa kielletty

Suomen Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala toteaa ykskantaan, etteivät minkäänlaiset piikkejä sisältävät varusteet ole Suomessa sallittuja ja tyrmää ajatuksen, että mikään hevonen voisi saada edes poikkeuslupaa sellaisen käyttöön.

– Ranskassa asioihin suhtaudutaan eri tavalla kuin Suomessa. Meillä kaikki raviurheiluun ja sen varusteisiin liittyvä lähtee hevosen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, Hautala painottaa.

– Ainahan poikkeuslupia voi anoa. En näe mitään syytä, miksi meidän pitäisi antaa käyttää tuollaista, vaikka joku haluaisi, Hautala sanoi.

Pohjoismaiset suurkilpailujärjestäjät haaveilevat Bold Eaglen osallistumisesta heidän kilpailuihinsa tulevaisuudessa, mutta se vaatii tähtihevosen valmentajalta sopeutumista ainakin varustepuolella.

Quand il a un moment (10 de cœur) @BoldEagle_Trot il sommeil !!! pic.twitter.com/NfQEVnH8Fw— fandericou (@fandericou) 1. helmikuuta 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?