Auli, Aulikki

Ravit

Menestysvalmentaja: Miksi suomalaiset pelkäävät 45 miljoonan euron suurkisoja? – ”Ruotsalaiset uskaltavat ja se on palkittu ruhtinaallisesti”

Julkaistu:

PRIX D'AMERIQUE
Suomalaishevoset ovat olleet harvinainen näky Ranskan ravien huippupalkintojen tavoittelijoina. Markku Nieminen näyttää esimerkkiä ja rohkaisee kollegojaankin matkaan.
Ranska on raviurheilun maailman napa. Pelivaihdot liikkuvat omissa sfääreissään muihin maihin verrattuna ja sen myötä hevosille jaettavat palkinnot ovat myös omassa luokassaan.

Pariisissa on juuri nyt käynnissä Talvimeeting, jonka neljän kuukauden aikana ajettavien 766 lähdön kokonaispalkintosumma on yli 45,6 miljoonaa euroa ja lähtöjen keskipalkintosummakin melkein 60000 euroa.

Kaikkien maiden hevosille avoimet EU-lähdöt ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Ruotsalaiset ovatkin satsanneet rajusti näihin kilpailuihin ja keränneet tänä vuonna Talvimeetingistä jo lähes parikymmentä ykkössijaa, sekä luonnollisesti hurjan summan euroja.

Norjalaiset ovat seuranneet myös naapurimaataan hyvällä menestyksellä. Norja sai kaksi hevosta mukaan meetingin pääkilpailuun sunnuntain Prix d'Ameriqueen taistelemaan 450000 eurosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi ja suomalaiset hevoset ovat olleet näissä rahanjakokarkeloissa pääasiassa katsojan roolissa. Paria Ranskaan väliaikaisesti muuttanutta piristävää poikkeusta lukuun ottamatta (Mr Looba Looba ja Pike River) kiinnostus kisoja kohtaan on ollut pientä.

Huippuvalmentaja Markku Nieminen tarttui härkää sarvista ja ilmoitti Prix d'Amerique -päivälle kaksi hevosta. Mies rohkaisee muitakin matkaan.

–  Tottakai taso on kova ja laaja, mutta niin ovat palkinnotkin. Ei niitä voi sieltä ainakaan saada, ellei lähde yrittämään, Nieminen yksinkertaistaa.

–  Ei meidän omien sarjojensa parhaat hevoset häpeä Ranskassakaan. Siellä on tarjolla hurja määrä erilaisia lähtöjä ja joskus kohdalle osuu se sopivakin. Pitää vain uskaltaa. Ruotsalaiset uskaltavat ja tulokset näyttävät miten ruhtinaallisesti se on palkittu.

Nieminen sanoo ymmärtävänsä kollegojensa pelkoja, mutta yrittää ampua pahimpia uskomuksia alas. Yleinen käsitys on, etteivät suomalaishevoset riitä Euroopan huippulähdöissä ja että matkustaminen on hevosille poikkeuksellisen raskasta.

–  Olen itse ollut aina valmis lähtemään kauemmaksikin, kun vain on ollut sopivia hevosia. Olennaisin asia on, että hevosella on kuhunkin maahan vaadittavia ominaisuuksia. Ranskassa vahvuus jyllää ja varmasti meilläkin on riittävän vahvoja hevosia sinne vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi Passionate Kempin kanssa haimme aika kasan rahaa Italiasta. Se oli äärimmäinen huippuhevonen, mutta sen ominaisuudet sopivat loistavasti juuri Italiaan.

–  Matkustamisen rasituksia pelätään mielestäni hieman turhaan. Huippuhevoset liikkuvat tänä päivänä hurjia matkoja kilpailukauden keskellä, eikä se niitä syö elävältä. Näillä meidän hevosillakaan ei hoitajilta saatujen raporttien mukaan ollut mitään ongelmia.

–  Suomella ei ehkä ole tällä hetkellä kansainvälistä tähteä aivan kovimpiin lähtöihin, mutta Ranskassa on tarjolla kovapalkintoisia lähtöjä myös hieman alemmillakin tasoilla. Eikä pidä aina tuijottaa kohti päärataa Vincennesiä, vaikka meidän kaksikko nyt sinne suuntaakin. Pienemmillä radoilla voi tienata melkein yhtä hyvin, eikä taso edes ole siellä niin kova.

Niemisen kaksikon Quite an Avenger ja Callela Eliza matka Pariisiin kesti noin kolme päivää ja kustannukset olivat pari tuhatta euroa per hevonen. Valmentajan mukaan hevoset palaavat kilpailun jälkeen kotiin, mutta tämä saattaa olla urjalalaisen osalta laajempikin päänavaus Ranskan suuntaan.

–  Kolme-neljä päivää suuntaansa saattaa kuulostaa pahalta, mutta hevoset saivat pysähtyä useaan otteeseen jaloittelemaan ja lisäksi yöpyivät Hollannissa matkalla hevoshotellissa. Hevosissa on tietysti huonojakin matkustajia, mutta ne alkavat olla poikkeustapauksia tänä päivänä ja niiden kohdalla se katastrofi tulee jo kun on yhden yön poissa kotoa.

–  Me olemme toki käyneet Ranskassa ennenkin, eikä tämä siten ole uusi juttu. Kyllä tässä silti vähän testataan, että pitäisikö meidän tehdä näitä reissuja enemmän. Ei se ole mahdoton ajatus, että jatkossa avaisin ruotsalaisten tapaan väliaikaisen kilpailutallin Ranskaan varsinkin talvikaudeksi.

–  Se on hevosenomistajankin etu, että hänen hevosensa juoksee siellä missä se voi maksimoida ansionsa. Kyllähän nämä Suomen talvet alkavat olla muutenkin sellaisia, että miehellä on pian sormi suussa, että miten näissä olosuhteissa harjoittelet tai kilpailet täysipainoisesti.

Suomalaisvalmentajista Tuomas Korvenojalla on ollut talli Ranskassa jo kymmeniä vuosia, mutta se on lähinnä ollut "etelän leiri" miehen nuorille hevosille, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt