Ravit

Kantavatko Kotkan siivet Prix d’Ameriquessa?

Julkaistu:

Prix d'Amerique
Jos ranskalaisori Bold Eagle pelaisi lätkää, se olisi NHL:n ykkösvaraus ja taistelisi ensi sunnuntaina kotikaukalossaan loppuottelusarjan game sevenin voitosta. Joukkueensa ykkössentterinä. Tulokaskaudellaan.
Viisivuotiaasta oripoika Bold Eaglesta on leivottu maailmantähteä ja sateentekijää hevosen ensistartista lähtien. Uskomattoman hyvin on mennytkin, 23 starttia, 20 voittoa ja rahaa tilillä reilut miljoona euroa.

Sunnuntaina on kuitenkin edessä tosipaikka, kun Bold Eagle starttaa selkeänä suosikkina tämän vuoden Prix d’Ameriquessa. Tähän asti hevonen on saanut ikäluokkalähdöissä välillä paljonkin anteeksi, kun vastustajat ovat keskittyneet lähinnä ajamaan kakkosrahoista ja antaneet Bold Eaglen tehdä rauhassa omat juoksunsa.

Sunnuntaina kaikki on toivottavasti toisin ja Ready Cashin jälkeläinen joutuu oikeasti töihin.

Esimakua aikuisten lähdöistä hevonen sai 17. tammikuuta Vincennesissä juostussa Prix de Belgiquessa. Startti päättyi voittoon, kuinkas muuten, mutta tyyli, jolla voitto tuli, jätti keskikokoisen kysymysmerkin ilmaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kisa ajettiin lähes unettavimman ruotsalaistyylin mukaisena ravispeedwayna siistissä parijonossa. Bold Eaglen kuski Frank Nivard makuutti suojattiaan noin kolmannessa ulkoparissa reilut kaksi kilometriä. Kun Nivard lopulta päätti nykäistä oikeasta ohjasta, maisema kyllä vaihtui ja ori kirmasi leikitellen kärkeen.

Mittariksi Belgiquen voitto on silti epätarkka. Matkavauhti oli eliittihevosille hölkkää, kun kaksi kilometriä mentiin 14-tahtia. Siitä Bold Eaglen oli helppo nykäistä 1.08-vauhtinen lopetus täydellisen selkäjuoksun jälkeen. Loppuajaksi tuli 1.13,6 / 2 850 m huippuolosuhteissa, ja sillä tuloksella ei Ameriquessa ehdi kuin jäämään. Vertailun vuoksi, viime vuoden voittaja Up And Quick vei PdA:n ajalla 1.12,2 ja tuolloin rata oli noin sekunnin verran tahmainen.

Bensaa jätettiin tankkiin

Ameriquessa peli on todella paljon raaempaa Belgiquessa. Matkalla pidetään tappotahtia, parijono kiemurtelee ja juoksupaikat vaihtuvat. Kun hevoset kaartuvat loppusuoralle, kirikaistat ovat tukossa, eikä kolmosspoorilla ole tilaa marssia suoraa tietä maaliin.

Todennäköisintä silti on, että Bold Eaglella ajettiin Belgiquessa pelkästään voitosta ja 54 000 eurosta, ei tyylipisteistä. Bensaa jätettiin tankkiin mahdollisimman paljon, ja loppukirillä vain muistutettiin ravialamaisia siitä, kuka on tallinmäen kuningas.

Hevosen taustavoimat, valmentaja Sébastien Guarato ja kuski Frank Nivard myös tietävät, mitä ovat tekemässä. Nivard on voittanut PdA:n kahdesti Bold Eaglen isällä Ready Cashilla ja pitää poikaa isäänsä parempana kilpahevosena. Vaikka lausunnosta kuorii pahimmat psyykkaukset pois, selväksi tulee, että nyt ei puhuta arkisesta iltaraviruunasta.

Valmentaja Guarato taas oli 2015 Ranskan valmentajatilaston ylivoimainen ykkönen. Hänen tallinsa hevoset juoksivat palkintorahoja yli 6,9 miljoonaa euroa viime vuonna. Eroa tilaston kakkoseen, Franck Leblanciin repesi huimat 2,5 miljoonaa euroa!

Haastajat harvassa

Bold Eaglen suurimmat hidasteet tulevat tilastoista. 40 viime vuoden aikana 5-vuotias hevonen on voittanut Ameriquen vain kolmesti, tuoreimpana Offshore Dream vuonna 2007. Jopa kaikkien aikojen hevoseksi ylistetty Varenne joutui viisivuotiskaudellaan nöyrtymään Amerique-debyytissään kolmanneksi, toki kuskinsa Giampaolo Minnucin ylimielisen ajon seurauksena, eläimellisen esityksen jälkeen.

Toinen statistiikkaknoppi on Belgiquen ja PdA:n voitto samana vuonna. Urotekoon pystyi edellisen kerran ruotsalaistamma Queen L 1993.

Radalla haastajat ovat harvemmassa. Vaarallisimmista vastustajista Texas Charm rikkoi jalkansa tammikuun alussa ja seuraa kisaa korkeintaan tallin valjashuoneen televisiosta. Timokolla ja viime vuoden voittajalla Up And Quickilla on ajettu säästellen esikisoissa, joten niiden päivän virettä voi vain arvailla

Pohjoismaissa mm. Commader Crowen taustalta tuttu Fabrice Souloy valjastaa tallistaan kaksi hevosta sunnuntain koitokseen. Un Mec d’Heripre pystyy Souloyn mielestä voittamaan Bold Eaglen eikä Souloyn tallin norjalaisässä Lionelkaan paljon ihmeoriille jää, jos valmentajaa on uskominen.

Lionelin luottokuski on muuten ennen PdA:ta ollut Frank Nivard, joka kuitenkin päätti talvimeetingin pääkisassa hypätä Bold Eaglen rattaille…

Eikä Prix d’Ameriqueta ilman ruotsalaisosanottajia. Hevosista mukana ovat Lutfi Kolgjinin Mosaique Face ja Stefan P. Pettersonin Oasis B, mutta enemmän urheiluhengessä.

Vapaalla radalla viihtyvä Mosaique Face ei pysty Vincennesissä menestymään keulasta tai johtavan rinnalta, ja selästä ori on aina ollut numeroa luokkaansa huonompi. Toistaiseksi Mosaique Face on maistellut Vincennesin hiilimurskaa seitsemän kertaa, ei totosijoja, rahaa tilille kolmisen tonnia.

Oasis Bi on hyvä ja tasainen kilpailija, mutta voitot ovat kiertäneet. Ori nähtiin Suomessa 2015 Finlandia-ajossa, eikä suoritus piirtynyt erityisesti mieleen (6./ 1.12,7a). Bret Bokohan voitti.

Kolgjinin lisäksi viivalla on kaksi sinikeltaista kuskia. Björn Goop ajaa Timokoa ja Örjan Kihlström Lionelia.

Suomalaisväriä radalla nähdään sunnuntainakin paljon, todennäköisesti myös voittajakehässä. Bold Eaglesta lähtien lähes kaikki PdA-osallistujat säntäävät matkaan suomalaiset Customin kilpakärryt perässään. Bold Eaglen varustukseen kuuluu kylmäkoskelaistehtaan premiumkärry, kokonaan hiilikuidusta valmistettu Custom FCS. Hintaa kärryllä on rapiat 12 000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt