Toni, Anton

Ravit

Työtoverien juoni onnistui sataprosenttisesti: töissä ollut suomalaisjuontaja romahti – katso vahva reaktio

Julkaistu:

Ravigaala
32-vuotias Lauri Hyvönen on Suomen ahkerin ravityöläinen.
Lauantain Ravigaalassa Lahdessa jaettiin palkinto, joka yllätti saajansa täysin, mutta osui koko raviväen reaktioiden perusteella täydellisesti kohteeseen. Joensuulainen ravityöläinen Lauri Hyvönen sai Vuoden raviteko -palkinnon omistautumisestaan kotipaikkansa Kuninkuusraveille. 500 hengen gaalayleisö antoi Hyvöselle ”standing ovationin” ja somen ravi-ihmiset räjähtivät Hyvös-ylistyksiin.

Palkitseminen pysyi Hyvöseltä salassa loppuun asti, minkä voi helposti todeta hänen reaktiostaan palkitsemishetkellä. Myös gaalan toinen juontaja Joanna Kuvaja herkistyy tilanteessa.

Ylläolevalla videolla Ravigaalassa palkitaan ensin Jorma Kontio. Hyvösen yllättävä palkitseminen käynnistyy noin neljän minuutin kohdalla.

Hyvönen sai palkintonsa mainitusta omistautumisesta Kuninkuusraveille, mutta tosiasiassa mies olisi voitu palkita vaikkapa elämäntyöpalkinnolla jo nyt 32-vuotiaana. Hän on tehnyt nuoresta iästään huolimatta pitkän elämäntyön ravien eteen.

Hyvönen tekee 200 äänityöpäivää vuodessa. Hän esimerkiksi selostaa raveissa, toimii varikkohaastattelijana ja esiintyy television ravilähetyksissä asiantuntijana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Raveja ajetaan kaikkialla Suomessa, mikä tarkoittaa Joensuuhun juurtuneelle äänityöläiselle yli 100 000 ajokilometriä vuodessa. Hyvösen auton mittarilukemat yltävät ahkerimmin kiertävien ohjastajien kanssa samalle tasolle ja joinain vuosina ylikin.

Äänityön lisäksi Liperin Ylämyllyltä lähtöisin oleva ravien rakastaja kirjoittaa ravivihjeitä ja edustaa lajia aina positiivisella otteella sekä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Takana on 17 vuotta työtä raviurheilun parissa, ja tahti on vain kiihtymään päin.


Hyvösen omat reaktiot palkintoon ja sen ansaitsemiseen olivat aluksi hämmentyneet ja epäuskoiset. Yllätyksestä seurasi auttamatta vahva liikutus. Mies oli – kuinkas muuten – töissä silläkin hetkellä ja juonsi kyseistä tapahtumaa lavalla.

– Itkuhan siitä yllätyksestä tuli, enkä taida olla vieläkään sisäistänyt tulleeni palkituksi. Onnitteluja on tullut käsittämättömät määrät. Ei voi muuta kuin kiittää kaikkia muistaneita sekä tietysti palkinnosta päättäneitä, Hyvönen aloittaa.

– Olen aina ajatellut, että teen vain työtäni ja saan siitä palkan. Tuntui hieman oudolta, miksi minua piti muistaa vielä jollakin palkinnolla.

– Olen tietysti onnellisessa asemassa, kun saan toimia unelma-ammatissani. Rakastan raveja, hevosia ja ravi-ihmisiä. Ei tämä toimi niin, että vain annan kauheasti raveille, vaan myös saan siitä uskomattoman paljon. Työn mukana tulee lähes joka päivä innoittavia kohtaamisia ympäri Suomen, ja sen kautta on muodostunut lukuisia mahtavia ystävyyssuhteita.

Lapsuuden haaveesta työ

Kun muut lapset haaveilivat urheilijan, palomiehen tai poliisin urasta, niin Hyvönen selosti jo viisivuotiaana ravilähtöjä kasetille unelmanaan vain yksi asia: raviselostajan ammatti.

–  Lapsuuden haaveammatit ovat tietysti vain haaveammatteja ja kuinka monen kohdalla ne sitten lopulta käyvät toteen tai ovat realistisia, mutta tämä oli toki aika konkreettinen haave, Hyvönen miettii.


Hyvösen kohdalla haaveet myös realisoituivat poikkeuksellisen varhain. Selostustöitä alkoi tulla jo 15-vuotiaana ja hänet kiinnitettiin poikkeuksellisesti vain 16-vuotiaana selostamaan kotiratansa Kuninkuusravit vuonna 2000. 17-vuotiaana lukiolaisena nuorukainen sai vakiopestin Jyväskylän radalta.

– Ei ollut ajokorttia ja junalla piti kulkea. Rehtorikin kysyi kerran, onko tässä Lauri mitään järkeä, että sinä olet yöjunassa silloin kun normaalit nuoret nukkuvat ja keräävät voimia koulupäivään.

Hyvösen työmäärä lisääntyi tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien ja lopulta myös lukion jälkeiset historianopettajan opinnot saivat väistyä.

– En tiedä loppuiko aika vai kiinnostus. Olin kuitenkin jo unelma-ammatissani, joten sitä oli helppo jatkaa.

Isän ja isoveljen aikanaan raveihin viemä pikkupoika on kasvanut yhdeksi tärkeimmistä ja näkyvimmistä henkilöistä Suomen raviurheilussa. Mitenkään väheksymättä kenenkään urheiluihmisen tekemää työtä lajinsa eteen, Lauri Hyvönen on varmasti yksi kovimmista tekijöistä koko urheilevassa Suomessa. Mies itse lupaa, että taival on vasta alussa.

– Valehtelisin jos väittäisin, etteivätkö pitkät ajomatkat rasita, mutta ihanat ihmiset antavat voimaa. Teen niin kauan tätä työtä kun henki pihisee, Hyvönen vannoo.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt