Ursula

Ravit

Laiskottelijahevonen rikkoo rajoja - 50 kilpailua 11 kuukaudessa: "Kilpailee mielummin kuin harjoittelee"

Julkaistu:

TOTO65
Aki-Veistä tuli sunnuntaina ensimmäinen ravihevonen seitsemään vuoteen, joka on kilpaillut 50 kertaa yhden kauden aikana. Keskiviikkona ruuna tavoittelee tilin täytettä Toto65-lähdössä.
Padasjoella asustava suomenhevonen Aki-Vei kilpailee kovempaan tahtiin kuin mikään ravihevonen vuosiin. Ruuna sai sunnuntaina Turussa täyteen 50 starttia tälle vuodelle, vaikka kautta on jäljellä vielä kuukausi. Edellinen 50 kilpailun vuosivauhtiin kyennyt hevonen löytyy peräti seitsemän vuoden takaa. Eikä työ ole ollut turhaa, sillä vaivanpalkkaa on kertynyt tänä vuonna 46600 euroa.

- Aki-Vei kilpailee mielummin kuin harjoittelee. Sen meno on kotioloissa aikamoista venkoilua. Ei se tunnu antavan radallakaan aivan kaikkea ulos vielä vanhoilla päivilläkään, vaikka juoksee kyllä joka kerta vauhdilla maaliin saakka. Ehkä se tietynlainen itsensä säästely on taika siihen, että sillä voi kilpailla niin paljon, valmentaja Petra Honkanen arvioi.

- Sille sopii tiivis tahti parhaiten ja silloin se saa itsestään kilpailuissa paremmin irti. Emme tavoittele mitään ennätyksiä, mutta tämä kuvio on hevoselle paras ja siinä on yritetty pysyä. Terveyden ehdoilla tietysti. Hevonen on pienenkin tauon jälkeen heti tukkoisen oloinen.

Aki-Vein tarina on muutenkin aika poikkeuksellinen, vaikkakin varsinkin suomenhevosten puolella jokseenkin tuttu. Ruuna tahkosi uransa ensimmäiset kahdeksan kautta vailla mainittavampaa menestystä ja sai kokoon kolmisenkymmentä tuhatta euroa. Aki-Vein ja Honkasen tiet kohtasivat pari vuotta sitten ja tahti on ollut sen jälkeen melkoisen hurja muutenkin kuin starttimäärältään. Pian 14 vuotta täyttävä menijä on juossut Honkasilta 15 voittoa ja lähes 70000 euroa palkintorahoja.

- Hirveän hankala arvioida mitä aiemmissa paikoissa on tehty. Ymmärsin, että sillä on ollut joskus terveyshuolia. Meillä se sai heti alkuun aika kovan kuntokuurin. Teemme tarkkaa työtä ruokintojen ja lihashuollon kanssa. Varmaan hevonenkin on iän myötä kovettunut ja saanut jonkinlaista itseluottamusta lisää. Meidän systeemit vain jostain syystä sopivat sille.

- Teen huolellista työtä, enkä mitään taikatemppuja.

Honkasen mukaan hevosen kohdalla ei tarkoituksella pyritä mihinkään tiettyyn starttimäärään, mutta huiliakaan ei ole suunnitteilla.

- Ilmoitellaan tasaisesti starttiin aina kun sarjoja on. Kisoja kertyy sitten sen verran kuin kertyy.

- Viime talvena suunniteltiin, että pidetään taukoa, kun ei hevonen ole yleensä talvella mennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Se kuitenkin yllätti positiivisesti. Kai se halusi jatkaa kilpailutahtiaan. Nyt on lähtökohtaisesti tarkoitus jatkaa nykytahtia, mikäli vain kilpailuja on tarjolla. Tietenkin muutokset terveyden tilassa voivat muuttaa suunnitelmia, mutta koputetaan puuta ettei tarvitse.

Keskiviikon starttiin kestomenestyjä tulee kaksi hylkäystuomiota alla, mutta valmentaja ei ole huolissaan.

- Epävarmuus on sen kanssa mukana aina, mutta nuo viime laukat menevät kyllä enemmin kehnojen rataolosuhteiden piikkiin. Kunto pitäisi olla ennallaan, eikä terveydenkään kanssa ole mitään ihmeellistä. Vermossa on yleensä hyvä rata ja mielestäni on realistista odottaa paluuta kärkisijoituksiin. Pääsemme luultavasti taas riisumaan ainakin etukengät ja se on iso asia ruunalle, Honkanen ohjeistaa pelaajia.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›