Laura

Ravit

Ravihevosten kengittä kilpaileminen suurennuslasin alle

Julkaistu:

Suomen Hippos on aloittanut laajamittaiset tutkimukset hevosten kengittä kilpailemisen terveydellisistä vaikutuksista.
Ravihevosten kengittä kilpaileminen puhututtaa ja nyt Suomen Hippos on tarttunut asiaan siltäkin kantilta, että onko se eläinsuojelullisesti hyväksyttävää.

- Painotan ettei meillä ole paniikkia tai aihetta epäillä, että asia olisi iso ongelma, mutta sitä tutkitaan nyt perin pohjin. Kengittä kilpailemisesta liikkuu mielipiteitä moneen suuntaan ja se on sillä selvä sitten, kun tutkitaan vaikutukset rehellisesti, Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala kommentoi.

- Ei ole kyse epäluottamuslauseesta taustajoukkoja kohtaan, mutta yksikin kavionpuhkeaminen on liikaa ja eläinsuojelullisesti väärin hevosta kohtaan. Varmasti suurimman osan ammattitaito riittää tekemään oikeat päätökset, mutta joukkoon mahtuu monenlaista harrastajaa.

Tutkimus alkoi syksyllä ja sitä jatketaan niin kauan kunnes materiaalia on kasassa tarpeeksi. Kengittäjät ja eläinlääkärit käyvät kilpailupaikoilla läpi hevosia ennen ja jälkeen startteja.

- Tutkimukselle ei ole vielä varsinaista päätöspäivää. Se riippuu olosuhteista, että saammeko jo tämän vuoden aikana tarpeeksi materiaalia vai jatkuuko homma vielä keväällä.

Hautalan mukaan tulokset ratkaisevat toimenpiteet.

- Voi olla, että jatketaan vanhaan malliin vapaaseen tyyliin, tai kielletään kengittä kilpaileminen jollain ajanjaksolla tai ehkä kokonaan. Tuskin niin radikaaleihin ratkaisuihin mennään, mutta se on tietysti täysin kiinni siitä mitä tutkimusmateriaali osoittaa. Yksi asia on varma ja se on se, ettei tässä maassa tulla leikkimään hevosten terveydellä.

Yksi päätös on jo vahvasti valmisteilla Suomen Hippoksessa ja se koskee nuorten hevosten kengittä kilpailemista.

- Kaksivuotiaiden lämminveristen ja kolmevuotiaiden suomenhevosten osalta kielto tullee pian voimaan riippumatta siitä, mitä nyt meneillään oleva tutkimus osoittaa, Hautala paljastaa.

Ruotsissa asetettiin viime talvena kenkäkielto talvikuukausiksi. Sama kielto tulee pian voimaan myös tänä vuonna. Asia kirvoitti rajua keskustelua, kun valmentajat eivät voineet ymmärtää saamaansa epäluottamuslausetta. Heidän mielestään ei ole heidän omakaan etu ottaa riskejä hevosten terveyden ehdoilla ja valmentajat kokivat suurena vääryytenä, että heiltä vietiin keskusjärjestön toimesta mahdollisuus tehdä päätös kenkien riisumisesta itse.

Kenkien riisuminen on iso puheenaihe, koska monet hevoset venyvät ilman niitä poikkeuksellisen hyviin suorituksiin. Toisaalta säännöllinen kengittä ravaaminen myös kuluttaa kavioita.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt