Alkaako raviratojen pudotuspeli? - perinteitä pursuava rata valmistautuu jäähyväisiin

Julkaistu:

Vaasan raviradan toiminta on hiipunut siihen pisteeseen, että tuleva ravikausi on heidän viimeisensä.
Raviratojen taloustilanteesta on puhuttu paljon, eikä pelkästään hyvää. Vuoden 2016 kilpailukalenterin ulostulon myötä varmistui, että yksi rata putoaa ensi vuoden jälkeen pois pelistä. Syyt eivät kuitenkaan ole puhtaasti taloudelliset.

60-luvulla Vaasan Hietalahdessa aloittanut Vaasan ravirata aloittaa valmistautumisen viimeiseen kauteensa. Takavuosien suurrata ja kahdesti kuninkuusravitkin huippuvuosinaan järjestäneen kilpailualueen jatko kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

- Se on ikävä tosiasia. Rata-alueesta on kaava ja tähän tulee ilmeisesti kerrostaloja, puheenjohtaja Mikael Mattfolk tunnustaa.

Vaasan kaupungin rakennustyöt eivät ole alkamassa vielä luultavasti vuosiin, mutta Mattfolk katsoo oikean ajan lopettamiselle olevan käsillä.

- Voisimme ehkä jatkaa nykymeiningillä jokusen vuoden, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Radan infrastruktuuri vaatisi kovia panostuksia, eikä niitä ole nykytilanteessa järkevää tehdä. Miksi panostaisimme alueeseen, jonka positiivisinkin ennuste jatkolle on vuosi tai pari.

- Meidän laitteistot ovat siinä kunnossa, ettei ravien järjestäminen ole enää välttämättä edes täysin turvallista.

Vaasan ravien kiirastuli alkoi vuonna 2006, kun ravintolakatsomo paloi lähes maan tasalle. 540000 euron vakuutusrahojen saapumisen jälkeen alkoi sisäpiirikiista, että käytetäänkö rahat vanhan radan kunnostamiseen, vai kokonaan uuteen kunnianhimoiseen ratahankkeeseen. Lopulta kumpikaan vaihtoehto ei toteutunut.

- Ratahanke oli vain liian suuri pala haukattavaksi, eikä sitä saatu koskaan aikaiseksi. Suunnittelussa ynnä muussa meni vuosia ja se vei paljon rahaa. Kaupungin rahoitus meni Sportin Liigaan nousun myötä sinne suuntaan ja meille jäi luu kouraan.

- On tietysti helppo olla jälkiviisas ja todeta, että vanhaan rataan panostaminen olisi ollut oikea ratkaisu, mutta myöhäistä se nyt on.

Vaasalaiset jäävät jatkossa ilman ravitapahtumia, mutta pieni toivonkipinä elää paikallisten raviharrastajien jatkomahdollisuuksissa.

- Meillä on aika pitkälle sovittu kuvio Mustasaaren kanssa. Sinne tulee hiittisuora ja jonkinlainen ravirata, mutta kilpailutoiminta nyt todennäköisesti on korkeintaan harjoitusravitasolla. Ainakin näin aluksi. Ainahan sitä voi uskoa tulevaisuuden kannalta isompiin asioihin.

- Seinäjoelle on "vain" 70 kilometriä, joten eivät raviharrastajat onneksi putoa kilpailutoiminnankaan suhteen täysin tyhjän päälle.

Suomen Hippos palkitsi Vaasan perinteet sijoittamalla ensi vuoden kilpailukalenteriin heille Extra-Toto65 -päivän. Vaasassa ei ole ajettu valtakunnallista pääravipäivää vuosiin, mutta sunnuntaille lisätty uutuus annettiin radan jäähyväisraveihin 24. heinäkuuta.

- Jäähyväispäivän suunnittelu on vasta alkanut, mutta siitä on luonnollisesti tarkoitus tehdä nostalginen ravipäivä. Nostamme vanhat perinteiset suurkilpailumme esille ja toivottavasti koko Suomi lähtee mukaan meidän hautajaisiimme, Mattfolk toivoo.

Vaasassa ravataan ensi vuonna viidesti. Yhdet Toto4-ravit, kolmet lounasravit ja radan toiminnan päättävät Toto65-ravit.