Ravit

Vesku Loirin hevonen voi saavuttaa jättisumman: ”Jännittää niin pirusti”

Julkaistu:

Derby-ravit
Fabrice Duo starttaa karsintavoittajana lämminveriravureiden Derbyn finaaliin.
Vesa-Matti Loiri istuu lauantaina kavereidensa kanssa Vermon ravintolakatsomossa ja jännittää. Veskun osaomistama ori Fabrice Duo starttaa nelivuotiaiden lämminveristen Derbyssä, ja pystyy, isäntänsä tavoin, halutessaan varastamaan vaikka show’n pääroolin.

– Siitä tulee ihan helvetinmoinen lähtö. Jännittää niin pirusti. Paljon enemmän kuin vaikka ennen omaa keikkaa. Siinä hevosen lähdössä kun ei oikein voi tehdä mitään, Loiri pohtii.

Loiri on sen verran kokenut hevosenomistaja, että jalat pysyvät ennen lähtöä tiukasti Vermon tallialueen savessa. Mahdollisuus napata klassikkokisa Derbyn 100 000 euron ensipalkinto ja ikäluokkakisan voiton tuoma ikuinen kunnia saattaisivat houkutella heikomman sielun leijumaan.

– Hienoa, että päästiin karsinnoista, mutta kaikki on mahdollista, Loiri kuittaa odotukset.

Fabrice Duon kanssa kaikki on toki mahdollista. Ori on toistaiseksi ollut radalla hieman taitelijasielu. Uran 24 startista peräti 17:ssä se on sortunut laukkaan. Silloin kun ravi on maittanut, myös tulosta on tullut. Tärkein onnistuminen tuli juuri Derbyn karsinnoissa. Siinä ori polki maaliin karsintansa ykkösenä oikein hyvävoimaisena.

Myös oriin valmentaja, ravilegenda Pekka Korpi taitaa uskoa Fabrice Duoon. Korpi on valinnut juuri ruunikko-oriin ajokikseen, vaikka tallin toinen derbyfinalisti Arctic Muscles on toistaiseksi näytöiltään selvästi Fabrice Duoa edellä.

Veskun edellinen otsikkohevonen oli jenkkiori Meadowbranch Fred. Sekin majaili Pekka Korven tallissa, tosin lähinnä Belgiassa, ei Suomen Vihdissä. Fred keräsi 1990-luvun alkuvuosina mittavan voittosumman, mutta pääasiassa Keski-Euroopan lähdöistä, joten Vesku ei juuri ehtinyt hevosensa kanssa voittajakehän taikapiiriin paistattelemaan.

Jos lauantaina kaikki natsaa, niin Loiri joutuu jättämään ravintolakatsomon lämpimän äidinsylin ja siirtymään Vermon sisäkentälle voittajaseremonioihin. Silloin tuskin edes Espooseen lauantaiksi ennustettu sade haittaa.

Vaikka sade sai Loirin aikoinaan harventamaan ja lopulta lopettamaan aktiivisen raveissa käynnin.

- Käytiin kavereiden kanssa pari kertaa viikossa Käpylässä. Siellä seistiin tihkusateessa. Kengät kastuivat ja selkä tuli kipeäksi. Ensiksi käynnit harvenivat ja sitten loppuivat, Loiri muistelee 1970-lukua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt