Silja, Selja

Ravit

Tekeekö tämä kuski historiaa? Mahdollisuus 130 000 euron tuplavoittoon

Julkaistu:

Derby
Yhdellä ohjastajalla on poikkeuksellisen hyvä sauma voittaa viikon aikana kaksi klassikkokilpailua.
Derby on niitä raviurheilun klassikkokisoja, joiden voitosta moni saa tyytyä vain haaveilemaan. Se on ikäluokkakilpailu, joten yksittäinen hevonen voi päästä mukaan vain kerran: lämminveriset nelivuotiaana ja suomenhevoset viisivuotiaana. Kuskit pääsevät kokeilemaan sentään useampana vuonna, jos löytyy riittävän hyviä ohjastettavia.

Harvalla on ollut kuitenkaan niin hyvää saumaa voittaa molemmat Derbyt kuin tänä vuonna Hannu Hietasella. Laihialainen ohjastaa huomenna suomenhevosten Derbyssä Vaellusta ja ensi lauantaina lämminveristen puolella Proud Leaderia. Molemmat ovat kuumimpia suosikkeja.

- Tällaista tilannetta ei ole kyllä aiemmin ollut. Suomenhevosten Derbyssä olen ollut mukana, mutta olisiko paras sijoitus neljännen viidennen paikkeilla. Hyvillä mielin voi lähteä molempiin kisoihin, Hietanen myhäilee.

Molempien Derbyjen voittaminen samana vuonna on aiemmin onnistunut vain yhdeltä kuskilta. Juha Utala ohjasti vuonna 2006 Derby-voittoon sekä Fransin että valmentamansa Quicksilver Kempin.

Lauantaina Jyväskylän Killerillä ajettavassa suomenhevosten Derbyssä Hannu Hietasen ajokkina on Timo Vääräsen valmentama Vaellus, joka on hävinnyt urallaan vain kerran. Se teki karsintalähtöjen nopeimman voittoajan.

- Vaellus oli karsinnassa paras mitä koskaan. Se meni helposti 24,8-ajan ja varaakin jäi. Vitter on vauhdikas ja hyvä vastustaja, mutta en vaihtaisi hevosta kenenkään kanssa.

- Ori ei ole ensi askeleilla välttämättä se äkäisin, mutta siinä ollaan valmiiksi toisella radalla. Katsotaan sitten, tuleeko veturia eteen. Luotan Vaellukseen, vaikka se jäisi johtavan rinnalle, Hietanen painottaa.

”Monenlaista hevosta ja ajuria”

Ensi viikon lauantaina Vermossa ravattavassa lämminveristen Derbyssä Hietasen ajokki on Proud Leader. Petri Klemolan valmentama ori on yksi suosikeista nappaamaan sadantuhannen euron palkintopotin. Karsintalähtönsä se hoiteli varmoin ottein.

- Proud Leader on ollut koko ajan oikein hyvä, eikä toivomisen varaa ole jäänyt oikeastaan millään osa-alueella. Lähtönopeutta ei ole vielä koskaan testattu, Hietanen huomauttaa.

Lämminveristen Derby muutti melkoisesti luonnettaan, kun Jontte Boy jäi pois karsinnoista ja El Catwalk paljastui piilevästi sairaaksi ja joutui keskeyttämään.  Proud Leader on vahvimmin tyrkyllä nappaamaan niiden paikan ikäluokan kärjessä.

- Karsintalähdössä se meni helposti ja olisi pystynyt tarvittaessa kovempaankin tulokseen. Pumpulipallot jäivät korviin.

Ajajaliigassa kuudentena oleva Hannu Hietanen myöntää, että Derbyyn tulee valmistauduttua tarkemmin kuin tavalliseen iltaravilähtöön. Hietanen ajaa vuosittain lähes tuhat ravilähtöä ja pyörittää lisäksi omaa parinkymmenen hevosen valmennustallia.

- Totta kai kaikkiin lähtöihin pitää vähän valmistautua, mutta näissä pitää tarkemmin analysoida vastustajia. Lämminveristen Derbyssä voi tapahtua paljon matkan aikana, kun mukana on monenlaista hevosta ja ajuria, Hietanen pyörittää.

Hietasen lisäksi ajajaliigan kärkinimet Mika Forss ja Ari Moilanen ohjastavat molempien rotujen Derbyissä. Suomenhevosten puolella ykköspalkinto on tänä vuonna 30 000 euroa ja lämminveristen Suuressa Suomalaisessa Derbyssä muhkeat 100 000 euroa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›