Ismo

Ravit

Seksihommia ja suolahoitoa – näin kuninkuusravisuosikit valmistautuvat

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Kuninkuussuosikkien Jokivarren Kunkun ja Suivikkaan latautumisessa on eroja. Toinen irroittelee astumalla ja toinen hyödyntää muita rentoutumiskeinoja.

Suomenhevosten orikatraasta on erottunut kuninkuusravien alla kaksi hevosta ylitse muiden ja spekulointi pyörii lähinnä sen ympärillä, että kruunataanko ravikuninkaaksi Jokivarren Kunkku vai Suivikas.

Taustajoukkojen sanoma valmistautumisesta kysyttäessä on hyvin samankaltainen, mutta toinen pääsee käyttämään lisääntymisviettiään ja toinen ei.

ME- ja SE-ori Jokivarren Kunkku on pidättäytynyt tällä kaudella astumisesta ja hevosen viime ajat on pitänyt kilpailujen ohessa vain huoltavaa liikuntaa ja osin rentoutumistakin.

– "Kunkku" astui joitain tammoja viime vuonna. Ei se varmasti sen suoritustasoa paljoa heikentäisi, mutta tarjontaa oli tänä vuonna jo alustavasti sen verran vähän, että ajattelimme jättää kuitenkin osittain häiritsevän tekijän tuleville vuosille, Antti Ojanperä selventää.

– "Kunkku" on valjaissa joka päivä, mutta eihän se enää mitään varsinaista harjoittelua ole. Ei tässä vaiheessa kautta enää voida tehdä kovin isoja asioita. Hevosen kunto ja valmistautuminen tällaista kisaa varten on tehty tavallaan läpi sen uran. Talvella harjoitellaan ja kesällä kilpaillaan. Kilpailemisen lomassa huolletaan fyysistä ja henkistä terveyttä mahdollisuuksien mukaan.

– Hevonen saa tasaista liikettä ja käy sen lisäksi suolahuoneessa, sekä välillä "polkemassa" vettä vesikävelymatolla.

Suivikas puolestaan on astunut ahkerasti läpi kauden, eikä lepää sillä saralla kauden päätähtäimen allakaan.

– Suivikas on astunut läpi kesän kolmesti viikossa, Terho Rautiainen täräyttää.

– Se on se toinen puoli sen työsarasta ja toinen on radalla. Astutuskirjassa on 65 tammaa ja ne on hoidettava, kun on luvattu. Oriin psyykeen kannalta sillä ei ole isoa merkitystä, mutta kyllähän tuollainen astumismäärä rasittaa hieman jalkoja, varsinkin takapolvien osalta. Terveys on pysynyt onneksi hyvin hallinnassa ja eihän tuota tehtäisi, mikäli se äärettömästi haittaisi kilpailemista.

Rautiaisenkin filosofia on fyysisen valmistautumisen osalta samanlainen kuin Ojanperällä.

– Suivikas valmistautuu Kuninkuusraveihin aivan samalla lailla, kuin se on valmistautunut jokaiseen muuhunkin kilpailuun jo vuosia. Ei se vaadi mitään kikkailuja, eikä kilpailukaudella sellaisiin lähdetäkään. Liikkeessä pysytään, mutta huippukunto pysyy yllä kilpailujen myötä.

Molemmat herrat huokuvat tervettä itseluottamusta, mutta eivät lähde taistoon takki auki.

- Kokonaiskilpailu on raju rypistys, enkä voi luvata, että hevonen siinä pieksee muut ja selvittää päätösmatkan upeasti. Kunkku on kuitenkin tällä hetkellä juuri niin hyvä kuin se voi olla ja silloin on helppo lähteä positiivisin mielin taistelemaan kruunusta, Ojanperä arvioi.

Suivikas jäi kenraaliharjoituksessaan Jokivarren Kunkun jalkoihin ja ensimmäistä kertaa kuukausiin ulos kahden joukosta.

– Se oli kiivas maili se ja siinä oli lähtökohtaisestikin vaikea pärjätä. Ori teki kuitenkin silti yhden uransa parhaista juoksuista, Rautiainen myhäilee.

– Meillä oli keväämmällä pieniä ongelmia terveyden kanssa, mutta ne on nyt taaksejäänyttä elämää. Suivikas on varmasti ainakin hyvin lähellä elämänsä virettä, eikä sillä tarvitse Joensuussa pelätä ketään. Nöyrinä miehinä uskotaan siihen, että se on taiston tauottua sillä paikalle mille se kuuluu. Kuninkuudesta ei uhota, mutta ei siitä yllätytäkään.

Kuninkuusravinäyttämölle saattaa olla luvassa vettä kilpailun aikana ja se voi luonnollisesti vaikuttaa kilpailijoiden suorituskykyyn. Suivikkaan leiristä painotetaan, ettei hevoselle ole merkitystä, vaikka keli menisi raskaaksi, mutta Rautiainen toivoisi itse tapahtuman tunnelman nostamiseksi hyvää keliä. Ojanperä ei ole mahdollisesta sateesta huolissaan, mutta ei sitä kaipaakaan.

– Ei se luultavasti meille etu ole, mikäli vettä tulee ja keli menee raskaaksi. Toisaalta se on sellainen asia, jolla on turha vaivata päätä. Murehditaan sellaisia asioita mihin voidaan itse vaikuttaa, jos nyt jotain murehditaan, Ojanperä huomauttaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›