Tämä kaunotar on ensimmäinen naisohjastaja Elitloppetissa 19 vuoteen

Julkaistu:

ELITLOPPET
31-vuotiaan Jennifer Tillmanin nousujohteinen uraputki raviohjastajana saa uuden huipun sunnuntaina Elitloppetissa.
Tukholmassa ravattavassa Elitloppetissa nähdään tänä vuonna naisohjastaja ensimmäistä kertaa 19 vuoteen, kun Jennifer Tillman ohjastaa Royal Fighteria ja kohtaa Euroopan nopeimmat valjakot. Näyttävän naisen uskoisi saavan ainakin mieskatsojien huomion.

Royal Fighterin upea juoksu viime keskiviikkona laittoi Ruotsissa liikkeelle lähes vastaavan kansanliikkeen Elitloppet-paikan puolesta kuin Bret Bokon Finlandia-voitto Suomessa. Ja ruotsalaiset halusivat kiihkeästi nähdä juuri Tillmanin hevosen rattailla suurkilpailussa.

Royal Fighterin paikka varmistui samaan aikaan kuin Bret Bokonkin, ja hyvin nopeasti ravurille ilmoitettiin kaivattu ohjastaja.

- Valmentaja Per K Eriksson soitti heti kutsun saatuaan, että vastaamme kyllä ja sinä ajat, Tillman iloitsi Trav365:lle.

- On kuin kulkisin pilvissä. Elitloppetiin osallistuminen on jotain aivan käsittämättömän suurta. Yritän pitää hermoni kurissa ja valmistaudun koko viikkoon, niin kuin se olisi aivan normaali raviviikko muiden joukossa.

Raviurheilun suurimmassa sprintterikilpailussa Elitloppetissa on sen 62-vuotisen historian aikana ennen Tillmania ohjastanut vain kaksi naista. Maria Burdova (1966) ja Helen A Johansson (1996)

- Oli jo aikakin, että näemme taas naisen mukana kisassa. Tilastot näyttävät kylmän faktan, kuinka vaikea sinne on päästä. En osaa sanoa miksi se on niin ja mielestäni useampikin naisohjastaja olisi voinut osallistua vuosien saatossa.

Taustajoukot vakuuttavat, ettei Royal Fighter ole mukana vain osallistumisen ilosta.

- Hevonen parantaa juuri nyt kokoajan. Olemassa ei ole kovin montaa sitä nopeampaa. Se ansaitsee paikkansa tuossa lähdössä siinä missä muutkin. Totta kai kunnioitamme kovia kilpakumppaneita, mutta ellemme uskoisi mahdollisuuksiimme, olisi sama kuin olisimme ilmoittautuneet vaikka lounasraveihin.

Naisohjastajat ovat lisääntyneet Skandinaviassa viime vuosina ja heidän tasonsa on noussut luonnollisesti samaa tahtia.

- Asenteet ovat muuttuneet niistä vuosista, kun esimerkiksi Helen A Johansson oli melkein yksinäinen piikki miesten lihassa. Läpilyöminen ei ole helppoa, eikä sen kuulukaan olla. Kilpailemme kuitenkin tasaveroisin ehdoin miesten kanssa, eikä mikään estä nousua huipulle, Tillman pohtii.

11-vuotiaana ensimmäisen hevosensa saanut ja 18-vuotiaana ohjastajalisenssin suorittanut Jennifer Tillman kilpailee nykyisin eliittioppilas-lisenssillä ammattivalmentaja Henrik Larssonin alaisuudessa.

- Minulla oli vakaa aikomus opiskella eläinlääkäriksi. Suunnitelma piti jonkin aikaa. Pidin yhden välivuoden opiskeluista työskennelläkseni hevosten kanssa ja sille tielle jäin, Tillman muistelee Trav365:lle opiskeluaikojaan ja tietä hevostyöläiseksi.

Naisohjastaja on yltänyt viime vuosina 500-700 startin keskimäärillä noin viiteenkymmeneen voittoon ja reiluun 150 totosijaan per kausi. Vuosi 2012 oli uran toistaiseksi rahakkain. Silloin Tillman ohjasti voittorahoja yli puoli miljoonaa euroa.

Elitloppetissa ravataan sunnuntaina kaksi kahdeksan hevosen karsintaa sekä finaali, jonka ykköspalkinto on kolme miljoonaa kruunua eli yli 320 000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt