Toni, Anton

Ravit

Näin arvotaan hevosten lähtöradat raveissa - "Ei mahdollisuutta vilppiin"

Julkaistu:

Hevosten taustajoukoilta kuullaan aika ajoin parran pärinää rata-arvontojen mahdollisesta epäluotettavuudesta. Hippos vakuuttaa puolueettomuutta.
Viime viikkoina muutama ravivalmentaja on avautunut julkisesti hevostensa huonosta lähtöratatuurista. Esimerkiksi Erkki-Pekka Mäkinen tuskaili asiasta ratahaastatteluissa ja nuoren polven tulokastreenari Roni Paldan Twitterissä, eikä ilmiö ole uusi. IS Ravit selvitti, miten arvonta toimii.

- Systeemi on erittäin yksinkertainen, Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen alleviivaa.

- Hevoset syötetään satunnaisgeneraattoria käyttävälle tietokoneohjelmalle numeroina ja se arpoo radat silmänräpäyksessä. Järjestelmä on käytännössä "tyhmä". Se ei tiedä hevosista sen kummemmin nimeä, omistajaa, ohjastajaa tai valmentajaa. Se käsittelee pelkkiä numeroita, eikä sillä ole tietoa esimerkiksi aiemmista lähtöradoista.

- Radat voidaan arpoa vain kertaalleen, jonka jälkeen suorita arvonta -nappi passivoituu ja lähtölista on heti julkinen sekä lopullinen. Vilppiä ei voi kerta kaikkiaan tehdä, eikä se meitä järjestäjänä mitenkään hyödyttäisikään.

 

Meille tulee silloin tällöin soittoja taustajoukoilta, joissa ihmetellään huonoa tuuria. Kukaan ei ole vielä soittanut päinvastaisen tilanteen vuoksi.Niskanen painottaa, että yksittäisten hevosten uran lähtöradoista tulee usein kovin lyhyt otanta. Tällöin on varsin mahdollista, että joistakin tulee hyvän tuurin ja joistakin huonon tuurin hevosia.

- Meille tulee silloin tällöin soittoja taustajoukoilta, joissa ihmetellään huonoa tuuria. Kukaan ei ole vielä soittanut päinvastaisen tilanteen vuoksi.

- Lähtölistoista näkee selvästi, että aina löytyy hevosia molemmista kategorioista. Asia vain on niin, kun kyseessä on arvonta. Putkia tulee väkisin. Totta kai se on harmillista, mutta on hyvin vaikea nähdä yksinkertaisempaa ja reilumpaa järjestelmää kuin tämä nykyinen.

- Joskus on ehdotettu, että huonoja paikkoja saaneet voisivat saada arvonnassa etua. En tiedä, miten se olisi mahdollista ja mitä sitten tehtäisiin, kun lähdön kaikille hevosille pitäisi antaa hyvä paikka edellisten ratojen perusteella?

Suurkilpailuissa epäilevillä taustajoukoilla on mahdollisuus päästä halutessaan seuraamaan arvonnan suorittamista.

- Yli 20 000 euron ykköspalkinnolla ajettavien suurkilpailujen rata-arvonnasta saa pyynnöstä julkisen. Tällöin arvonta suoritetaan manuaalisesti ja sitä on mahdollista päästä seuraamaan. Muissa tapauksissa tietokone hoitaa arpomisen.

Lähtöratojen laskennallinen keskiarvo kahdentoista hevosen autolähdöissä on 6,5. Asiaan tarttuneen "Eepee" Mäkisen viimeisten 400 kyseisen lähdön keskiarvo on muuten 6,54, eli aika osuvasti keskiarvossa.

- Ymmärrän tuskan, mikäli huonoja paikkoja osuu tärkeisiin lähtöihin. Kyllä ne keskiarvot vain isossa otannassa menevät lähelle tuota kuutta ja puolta.

- Ihmisen mieli tekee helposti psykologisia kepposia ja musta tuntuu -ajatusmalli toimii huonosti näissä. Kehotan enemmän kilpailevia laskemaan omia keskiarvojaan, niin totuus paljastuu.

- Itselläkin on ollut monesti tunne, että me suomalaiset saamme esimerkiksi nyt ajankohtaisiin Elitloppet-raveihin vain huonoja paikkoja. Hippoksessa tekemämme tarkempi tutkimus paljasti kuitenkin, että suomalaisravurit ovat olleet Ruotsin kilpailuissaan keskimääräistä onnekkaampia lähtöratojen suhteen, Niskanen huomauttaa.

Salaliittoteorioitsijoiden aukko

Suomen ravikausi pitää sisällään muutamia lähtöjä, joihin saa valita radat tai kisajärjestäjä haluaa järjestää julkisen arvonnan promootiomielessä. Nämä lähtönumerot on syötettävä järjestelmään käsin.

Kilpailutoimenjohtaja Niskanen selittää, että nämä lähdöt ovat ennalta osoitettu tyhjiksi arvonnalle, eikä sama tapa ole paljastumatta mahdollista normaalilähtöjen kohdalla.

- Vain ennalta osoitettuja arvonnalle tyhjiä lähtöjä voi syöttää käsin. Ennalta osoitetut lähdöt näkyvät kaikille ja näissä arvontatilaisuuksissa on varsin tarkka valvonta.

Lähtöradat ravikilpailuissa

Ryhmälähdöissä hevoset 1-8 starttaavat lähtöauton siivekkeen takaa eturivistä ja 9-12 takarivistä.

Tasoitusajoissa 1-5 ovat etuvoltin hevosia. 6-7 ns. juoksuradan hevosia, jotka saavat muita pidemmän kiihdytysmatkan. 8-12 lähtevät takarivistä järjestyksessä numeroiden 1-5 takaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt