Toni, Anton

Ravit

Muistatko nämä Finlandia-ajot, osa 4: Ravipomot skoolasivat Kalastajatorpalla – päätähdet nakkikioskilla

Julkaistu:

Finlandia-ajo
Kun pohditaan kaikkien aikojen Finlandia-ajoa, monilta vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. Fysiikan lakeja horjuttaneen BWT Magicin voittojuoksu on iso osa suomalaista ravihistoriaa.
Sinivalkoisista Finlandia-sankareista BWT Magiciltä odotettiin pelkästään voittoa. Sen "Muppe" myös toi – mutta millaisten vaiheiden jälkeen! Suomessa on tuskin koskaan nähty yhtä jännittävää ja tasaista huippulähtöä.

Vastoin kuin Keystone Pattonin, Otto-Manin ja Isla J Braven voittovuosina, vuoden 2001 keväällä odotukset suomalaisleirissä olivat katossa. Kahtena edellisenä keväänä suuret setelit Ranskaan vieneen Giesolo de Loun kone oli yskähdellyt ja Gallian kukon höyhentäminen isäntien toimesta vaikutti hyvin mahdolliselta. BWT Magic oli suosikki, mutta myös elämänsä vireeseen puhjennut Not A Spacecase oli varteen otettava voittajaehdokas.

Kilpailu sujui käsikirjoituksen mukaisesti. Tuulennopea Not A Spacecase piti ykkösradalta keulapaikan, jota oli valmis puolustamaan aamuun asti. Hitaammin käynnistynyt, mutta lisämetreistä piittaamaton Muppe juoksi yhtä odotetusti johtohevosen kupeella.

BWT Magiciltä oli kestänyt "kuolemanpaikan" hakemisessa Giesolo de Loulta kuitenkin niin pitkään, että sen kannattajien usko alkoi jo horjua. Myös ohjastaja Ahti Antti-Roiko piti Mupen saamaa reissua vaativana, vaikka valmistautuminen kilpailuun oli hänen mielestään onnistunut 110-prosenttisesti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Pahaltahan se näytti, mutta missään vaiheessa juoksua ei tullut tunnetta, ettemmekö voisi voittaa.- Pahaltahan se näytti, mutta missään vaiheessa juoksua ei tullut tunnetta, ettemmekö voisi voittaa, Antti-Roiko muistelee.

Joku toinen kuski olisi voinut Antti-Roikon haalareissa pakittaa alkumatkalla hännille, mutta kalajokelaisen mielessä tällainen taktiikka ei käynyt.

- Siinä tapauksessa emme olisi enää voineet voittaa. BWT Magic oli paras vapaalta radalta ja sen ykkösasetta, eli raakaa voimaa piti käyttää hyväksi. Toisten takana ori ei yrittänyt yhtä innokkaasti.

BWT Magic teki mahdottomasta mahdollisen. Vaikka se kiersi puolet matkasta parijonon ulkopuolella ja loppuajan keulahevosen kupeella, sisupussi puristi kaikkensa antaneena ensimmäisenä maalipaalulle.

Hevosten erot huipputasaisessa maaliintulossa olivat minimaaliset. BWT Magicin ja Not A Spacecasen kanssa samaan rintamaan ryntäsivät vielä ranskalainen Jackhammer ja kotimaan Exchequer.

Millimetritaistosta huolimatta Antti-Roiko uskoi maalin jälkeen istuvansa voittajan kärryillä.

 

Erityisesti tunteisiin vaikutti se, että pikkutallin hevonen pystyi voittamaan noin suuren kilpailun.- Tuntui siltä, että olisimme olleet vähän Spacecasen edellä. Tulojärjestyksen julistamisessa ei edes kestänyt hirveän kauan. Kun voitto varmistui, tunne oli hieno, eikä sitä voi unohtaa koskaan. Erityisesti tunteisiin vaikutti se, että pikkutallin hevonen pystyi voittamaan noin suuren kilpailun. Juuri taustojensa ansiosta Magicistä tuli niin suosittu hevonen, Antti-Roiko sanoo.

Kultaisella kilpailupäällä raivokkaan kamppailun edukseen kääntäneen BWT Magicin urotekoa ei ole moni muukaan unohtanut. Vastaavalla juoksunkululla voitetaan harvoin tavallistakaan lähtöä, mutta Matti Salmen suojatti teki sen EM-osakilpailussa!

Monien asiantuntijoiden mielestä vastaavaa kanuunaesitystä ei ole nähty yhdeltäkään suomalaishevoselta rajojemme sisäpuolella.

Allekirjoittaneelle BWT Magicin voitosta on jäänyt mieleen muutakin – hieman humoristisiakin muistoja. Päätin vielä illalla vähin odotuksin tavoitella Veikkaajan juttua varten Antti-Roikoa, vaikka uskoin hänen juhlivan voittoa Kalastajatorpalla. Finlandia-ajon menestyjät ja ulkomaalaisvieraat oli ollut tapana viedä ravijohtajien kestitettäviksi 1990-luvun pintaravintolaan.

Yllätys oli suuri, kun Antti-Roiko vastasi kolme tuntia kilpailun jälkeen ilman taustahälinää ja kertoi olevansa poikansa, nykyisen huippupainonnostaja Miika Antti-Roikon kanssa haukkaamassa iltapalaa kalajokelaisella grillillä.

- En enää muista, kutsuttiinko meitä kekkereihin, mutta parempi näin päin. Meillä oli lentoliput kotiin, missä olimme jo seitsemältä, Antti-Roiko myhäilee 14 vuotta myöhemmin.

Pienestä kylästä ponnistaneet Muppe ja Matti ehtivät nostaa ravibuumin. Puhuttiin jopa uudesta Charme Asserdalista, mutta tämä tuhkimotarina katkesi julmasti.

Raviväki jopa vuokrasi käyttöönsä Viking Line-aluksen, jolla tuhannet turistit seilasivat Finlandia-ajon jälkeen kannustamaan suomalaisihmettä Elitloppetin valloitukseen.

Kakkossija karsintalähdössä piti vielä toiveita yllä, mutta finaalissa taivas synkkeni. BWT Magicilta murtui vuohisluu kesken matkan.

Vaikka hevosen tervehtymisen eteen tehtiin kaikki mahdollinen, se ei enää pystynyt nousemaan lähellekään omaa tasoaan ja odotettu maailman valloitus jäi näkemättä.

Matti, Helena ja Mikko Salmen omistama BWT Magic voitti 63 kilpailustaan 41. Se ansaitsi 570 000 euroa ja ravasi ennätyksen 10,0a. Finlandia-ajon voittotulos oli 11,2a.IS Ravit muistelee legendaarisia Finlandia-ajon voittajia ennen tämän kevään kilpailua, joka ajetaan Vermossa 17. toukokuuta. Minisarjan viisi osaa Vermon tarjoamien videoiden kera julkaistaan viitenä peräkkäisenä sunnuntaina. Tämä on sarjan neljäs osa.

Ota kantaa

Mikä näistä Finlandia-ajon suomalaisvoitoista oli mieleenpainuvin?

Keystone Patton 1985 8% Otto-Mani 1992 9% Isla J Brave 1996 26% BWT Magic 2001 56%
Ääniä yhteensä 688
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt