Toni, Anton

Ravit

Kanadan-opeilla Salamakypäräksi? - "Miehet ajoivat oikein tarkoituksella vastaan"

Julkaistu:

Salamakypärät
Emma Väre vietti viimeiset kuusi kuukautta Kanadassa ravioppia hankkimassa. Hevosnainen palaa perjantaina Suomeen ja osallistuu ensi viikolla käynnistyvään Salamakypärät-ohjastajakilpailuun.
Ensi viikon keskiviikkona pääradalla Vermossa alkavan nuorten ohjastajalupausten Salamakypärät 2015 -kilpailun kiinnostavimpiin osallistujiin kuuluu 22-vuotias Emma Väre. Väre palaa viikonloppuna Suomeen montaa kokemusta rikkaampana puolen vuoden mittaiselta Kanadan-komennukseltaan.

Reissulta tarttui mukaan opin lisäksi ihmetyksen aiheita. Hevosten kehittäminen ja valmentaminen on Väreen mukaan Pohjois-Amerikassa hyvin samanlaista kuin Pohjolassa, mutta kilpailukulttuuri eroaa radikaalisti.

- Ajokulttuuri on aivan erilainen. Lähdön alkumatkalla olet periaatteessa velvoitettu päästämään toisen valjakon eteesi, mikäli jätät vähänkään tilaa etupuolelle. Sinua kunnioitetaan, mikäli kunnioitat muita.

- Ongelmia ei tule, kun pelaa kirjoittamattomien sääntöjen mukaan. Äkkiä se muuttuu, mikäli olet itse liian röyhkeä, Väre selittää. 

Kanadassa ei ole yhtä suurta määrää naisohjastajia kuin Suomessa. Säännöllisesti kilpailevia ei ole ollut juuri muita kuin Väre ja hänen Kanadan-työnantajansa Riina Rekilä.

- Alkuun sain tehdä lähdöissä melkein mitä vaan ja ajaa mihin juoksupaikkaan tahansa, kun katselivat että tuo on se uusi tyttörukka Suomesta. Riinan hyvillä hevosilla oli helppoa pärjätä ja hetken päästä huomasin, kuinka miehet ajoivat oikein tarkoituksella vastaan. Lopulta asetelma tasoittui normaaliksi ja olin kai sitten tasavertainen kilpailija muiden joukossa.

Suurimpia erikoisuuksia Väreen mielestä olivat kivikovat kaviourat ja outo lämmityskulttuuri.

- Radat ovat todella kovia. Lisäksi hevosia lämmitetään hyvin vähän Pohjoismaihin verrattuna, ja se suoritetaan hoitajien tai valmentajien eikä ohjastajien toimesta.

- Valjastus tapahtuu suurissa halleissa "paddockeissa", eikä esimerkiksi talven kylminä aikoina ole ollenkaan pruuvailuaikaa esittelyn jälkeen, vaan siitä mennään suoraan starttiin.

Käytännön syistä takaisin Suomeen - paluu ulkomaille haaveena

Selkein syy Väreen paluulle ovat kotitilalla Vihdissä alkavat peltotyöt. Emman isä Risto Väre on ravivalmentamisen lisäksi maanviljelijä ja kotona alkaa kiireinen aika.

- Palaan samoihin hommiin mistä lähdin. Hevostenhoitoa, valmennusta ja toivottavasti mahdollisimman paljon kilvanajoa. Isä tarvitsee aikaa peltotöihin ja tulen auttamaan kotona hevosten kanssa.

- Omissa haaveissa on kuitenkin palata mahdollisesti Kanadaan. Tai ehkä mennä ensi talveksi Floridaan.

Aika Riina Rekilän luona oli nuoren naisohjastajan uran kohokohta toistaiseksi.

- Oli upeaa kilpailla Kanadassa, sekä saada tarkkaa oppia eläinlääkäriksi lukeneelta valmentajalta ja päästä hoitamaan Rekilän monia huippuhevosia.

- Ohjastamani voitot jäävät taatusti ikuisiksi ajoiksi mieleen, kuten moni muukin kokemus Kanadassa. Ei voi kuin suositella lähtemistä heille, joilla mahdollisuus on.

Salamakypärät starttaa Vermossa

Salamakypärät-ohjastajakilpailu tarjoaa nuorille ohjastajalupauksille mahdollisuuden kehittyä urallaan kohti ammattilaisuutta.  Kilpailu sisältää yhdeksän osalähtöä Vermossa seuraavan yhdeksän kuukauden aikana.

- Hienoa, että kilpailu palaa välivuoden jälkeen, Väre intoilee.

- Hyvissä lähdöissä tarjoutuu nuorille mahdollisuus päästä esille ja ajamaan sellaisilla hieman paremmilla hevosilla. Nuorten ei ole aluksi helppoa saada ajettavia ja vielä vaikeampi päästä tuon tason lähtöihin.

Väre huomauttaa myös, että nykynuorilla on oikein hyvä ryhmähenki ja on hienoa, että tulevaisuuden tekijät pääsevät tutustumaan kilpailun myötä toisiinsa.

- Ravi-Suomi on laaja ja ihmiset levällään pitkin maata. Tämä tuo muutakin yhdessä tekemistä mukanaan, kuin vain kilvanajoa. Nytkin kilpailussa on kivasti mukana pari ennestään hieman tuntemattomampaa nimeä. 


Salamakypärät 2015 -osallistujat: uran startit (totosijat I - II - III) voittosumma
 
Mikko Aro 401 (15-26-22) 39794 euroa
Henna Halme 418 (30-33-36) 90567 e
Olli Koivunen 727 (82-73-79) 182149 e
Sandra Kortekallio 109 (12-17-11) 29015 e
Jonny Länsimäki 716 (68-58-72) 114137 e
Iikka Nurmonen 2057 (248-204-186) 1022417 e
Martta Smura 93 (10-12-8) 9116 e
Taneli Säde 215 (11-7-19) 28141 e
Jukka Torvinen 781 (86-80-77) 253860 e
Emma Väre 416 (24-30-30) 76404 e

Lisäksi yksittäisiin osalähtöihin jaetaan kaksi villiä korttia eri ohjastajille.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt