Jouko

Ravit

Auttaako yllättävä lääke illalla Vermossa - tämä hevonen syö joka päivä koivuntuhkaa

Julkaistu:

Toto65
Ongelmahevosen maineessa kilpailevan Balentin Salaman vatsa on rauhoittunut ja tulosta alkaa syntyä. Terveystilannetta on auttanut yllättävä lääke, koivuntuhka.
Keskiviikkona Vermossa T65-pelin avauskohteessa starttaava Baletin Salama muutti viime syksynä Pertti Puikkosen talliin. Varsinkin tuittupäisistä välipysähdyksistään aiemmin tunnettu ruuna ei ole onnistunut vielä voittamaan Puikkosen valmennuksesta, mutta hevosen vire on kovassa nousussa ja tilanne korjaantunee pian.

Nousukunnon ja toimivuuden taustalla on yllättävä lääke. Vatsahaavasta kärsinyt hevonen syö normaalin ruokailunsa ohessa päivittäin kolme ruokalusikallista koivuntuhkaa.

- Luulen, että kaikki nämä Baletin Salaman aiemmat ongelmat kilpailuissa juontavat vatsavaivoista. Ruuna on kova stressaamaan. Kun vatsa saatiin kuntoon, hevosen olemus on muuttunut radikaalisti ja se on alkanut luottaa ihmiseen aiempaa paremmin. Sitä kautta tulostakin alkaa taas tulla, Puikkonen myhäilee.

- En tietenkään tiedä mitä ruuna ajattelee ja varmasti se voi taas joskus matkalla linkkuunkin heittää, mutta ainakin luottamus hevoseen kasvaa koko ajan.

Mutta että koivuntuhkaa?

- Sehän on vanhanajan konsti, jonka minulle neuvoi edesmennyt luonnonparantaja Veikko Tirkkonen jo 1980-luvulla. Baletin Salamalle se ainakin toimii, toki yhteisvaikutuksena vatsahaavalääkityksen kanssa. Tuhkaa voisi kai ostaakin jostain, mutta meillä sitä tehdään ihan perinteisesti polttelemalla klapeja takassa, Puikkonen nauraa.

- Tammenkuorijauhe olisi muuten vielä parempi lääke, mutta sitä ei tahdo saada mistään ja sitä olisi älyttömän työlästä alkaa tehdä itse, vanhan liiton hevosmies vakuuttaa.

Kaikkia temppujaan Baletin Salama ei toki Puikkosellakaan ole unohtanut. Hevosella yritettiin alkutalvesta ajaa pohjakuntoa rekivalmennuksella, mutta tämä ei sopinut tuliselle menijälle. Virtaa kertyi liikaa. Tällä hetkellä ruunaa treenataan kilpailemisen lomassa lähinnä toisen hevosen takana niin sanottuna perähevosena metsäteillä tai jäällä, korkeintaan hölkkätahdilla. Samalla systeemillä Puikkonen teki vuosikymmenen vaihteessa I.P. Vipotiinasta kolminkertaisen ravikuningattaren.


Lauantaina Teivon tasokkaassa T76-finaalissa Baletin Salama oli jo lähellä voittoa. Se teki hienon juoksun ja haastoi vauhdikasta Ruutu-Vieskeriä parhaiten. Keskiviikon startti on hevoselle jo kolmas vajaaseen pariin viikkoon, mutta Puikkonen uskoo, että tiivis kilpailutahti saattaa jopa auttaa hevosta.

- Kyllä, koska kilpailujen välissä kotona ei ajeta ollenkaan kovaa. Ainakin Lappeen-startista ruuna paransi Teivoon. Jos juoksu onnistuu, odotukset ovat ihan kärkeen, ohjastaja-valmentaja luottaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt