Saana, Saini

Ravit

Hevospula riivaa - "Pian ei ole realistista järjestää raveja joka päivä"

Julkaistu:

Hevosista pulaa
Viime viikkoina on ajettu poikkeuksellisen suuri määrä vajaita raveja ja niiden sisällä vajaita lähtöjä. Tulevaisuus näyttää vielä synkemmältä.
Helmikuun alku on ollut haastavaa aikaa ravien järjestäjille. Monissa raveissa on saatu kasaan vain kahdeksan tai yhdeksän lähtöä, ja niistäkin osa on ollut vajaita.

- Meillä on perinteisesti ajanjaksoja, jolloin keliolosuhteet vaikeuttavat harrastajien harjoittelua. Silloin ei voida ymmärrettävästi oikein kilpaillakaan, Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen selventää tilanteen syitä.

Niskasen tilastoista käy ilmi, kuinka paljon vähemmän Suomessa on kilpailevia hevosia talvisin verrattuna kesään. Lähdöistä karsittujen hevosten määrä on talvikuukausina yhteensä 500-1500, kun kesäisin liikutaan 1500:n ja 2500:n välillä.

- On tilastoitua faktaa, että kilpailijoita on talvella selvästi vähemmän. Olemme reagoineet asiaan. Muun muassa keskiviikon lounasraveista ja sunnuntain tuplaraveista on hetkeksi luovuttu.

- Aiemmin oli käytössä niin sanottu talvituki. Maksoimme parempia palkintoja ja houkuttelimme sen avulla hevosia radoille. Siitä on kuitenkin jouduttu taloudellisten syiden vuoksi luopumaan.

Isossa kuvassa Suomen raviurheilu on valumassa hankalaan tilanteeseen. Kilpailevien lämminveristen lukumäärä on pudonnut 2010-luvun alusta tähän päivään merkittävästi (1750/1200). Suomenhevosten vastaavat luvut ovat 1416/999. Pudotusta on siis tullut viidessä vuodessa lähes kolmannes, ja ennusteet näyttävät suuntauksen jatkuvan tulevina vuosina.

- Tilanne on haastava, kun hevosten määrät putoavat hälyyttävää vauhtia. Tähänkin olemme reagoineet. Raveja on vähennetty ja tullaan varmasti vähentämään edelleen. Vuonna 2009 ajettiin 633 ravipäivää. Viime vuonna luku oli enää 546 ja kuluvalla kaudella 537.

- Vähentämistarve pysyy, sillä meillä ei tahdo pian riittää hevoset. Radat ymmärtävät tilanteen ja näyttävät vähennyksille vihreää valoa. Ongelma on vain, ettei kukaan ole oikein valmis luopumaan omista ravipäivistään, Niskanen harmittelee.

Lisää välipäiviä?


Suomessa on perinteisesti ajettu raveja kaikkina muina päivinä paitsi jouluaattona ja joulupäivänä. Tähän saattaa tulla lähivuosina muutos.

- Ei ole realistista jatkaa ravien järjestämistä joka päivä, mikäli hevosten vähenemisennusteet ovat oikeassa, Niskanen pahoittelee.

Lahtelainen raviammattilainen Tommi Kylliäinen näkee ravien hevospulaan muitakin syitä kuin hevosten määrän.

- Palkinnot ovat vajonneet sille tasolle, ettei ammattilaisen ole järkevää lähteä kovin kauas, Kylliäinen huomauttaa.

- Ammattilaisen on tarkoitus tienata. Kun ykköspalkinto on 700 euroa, niin paljon yli sadan kilometrin päähän lähteminen ei tuota kuin voitolla. Itselläni on hyvä tilanne koska Lahdesta on hyviä kilpailumahdollisuuksia sopivan etäisyyden päässä. Ymmärrän kuitenkin heitä, jotka tasapainottelevat kauemmaksi lähtemisen kanssa.

- Ei meillä olisi hevospulaa kilpailuihin, mikäli palkinnot olisivat suuremmat.

Ravivalmentaja vetää eron ammattilaisten ja harrastajien välille.

- Siinä on eroa. Kun minä harrastan hiihtoa tai jääkiekkoa, niin en oletakaan tienaavani sillä. Tottakai se maksaa. Se on eri asia, mikäli hommasta pitää saada elanto. Silloin on laskettava tarkemmin, että mikä on järkevää ja mikä ei. Olen vastuussa myös hevosenomistajalle ja viivan alle pitäisi saada plussaa, Kylliäinen muistuttaa.

Kylliäinen ihmettelee myös kilpailukalenteria. Samalla alueella voi olla pienen ajan sisällä varsinainen suma raveja.

Kilpailutoimenjohtaja vastaa kilpailukalenterikysymyksiin puolustautuen, vaikka myöntääkin, ettei se ole täydellinen.

- Rataverkosto on laaja ja mielestäni meillä on liikaa läpi talven ajavia ratoja. Se sekoittaa palettia, eikä täydellistä kalenteria voi laatia. Joudumme useiden kompromissien eteen, eikä tällaisia sumia pystytä ikävä kyllä täysin välttämään. Radoille on jaettu tietty määrä kilpailupäiviä ja ne on sovitettava jonnekin.

- Minun toiveeni olisi, että kahdeksan rataa ajaisi läpi vuoden. Se selventäisi monia asioita. Omistajat jotka haluavat hevostensa juoksevan talvella voisivat huomioida tämän suunnitelmissaan ja hevostensa sijoittamisessa, Niskanen paaluttaa.


Ota kantaa

Onko raveja liikaa?

Kyllä, koska hevosia on liian vähän 68% Ei todellakaan, ajettaisiinpa joulunakin kilpaa 32%
Ääniä yhteensä 917
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt