Nastoilla vai ilman? - "rengasvalinnat" ratkaisevat raveissakin

Hevosten kengitysvalinnat ovat suuressa roolissa syksy-talvi -murrosvaiheen totolähdöissä. IS Ravit selvitti taustat kengitysvaihtoehtojen ja vaikutusten takaa.

Hevosenkenkä.

13.12.2014 18:15

Ravihevosten kengitysbalanssin ilmoittamisesta on tullut pakollista sakon uhalla, eikä syyttä sillä joillekin ravureille muutosten merkitys saattaa olla kymmeniä metrejä.

Kenkävaihtoehtoja on lukuisia, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan totoajat saavat tiedon, juokseeko hevonen kengät jalassa vai ilman.

Tosiasiassa juuri tähän vuodenaikaan saattaa olla suuri merkitys silläkin, onko kengissä hokit vai ei. Joskus hokit ovat suoranainen haitta ja toisinaan välttämättömiä menestykselle. Poikkeukselliset suoritukset voivat selittyä näilläkin syillä.

Kengittäjä-lainaohjastaja Kari Venäläinen kertoo olosuhteiden luomat rajoitteet kengitysmahdollisuuksille, sekä olennaiset haitat ja hyödyt.

- Hokit pehmeälle hieman upottavalle radalle ovat monesti tuhon tie. Se oikein imee hevosen kiinni rataan ja sinne ne suurimmat voimat katoavat, Venäläinen nostaa esiin pahimman kauhuskenaarion.

- Lumettomilla kovemmilla syystalviradoilla hokki on yleensä tärkeä, sillä se tuo pitoa. Periaatteessa voi olla mahdollista ajaa kesäkengässä, mutta se saattaa hieman lipsua. Kengättömyyskin on silloin parempi vaihtoehto.

- Välillä ihan normaalikelikin voi pakottaa pitämään kengät jalassa, mikäli rata on kovin karkea.

- Varsinaiseen talveen mentäessä hokki on tietysti ehdoton. Siinä pelataan sitten vielä nastan pituudella, joka on monella puolivakavissaankin harrastavalla usein hakusessa. Liian lyhyillä hokeilla ollaan vaikeuksissa.

- Yleensäkin on tärkeää, että hevonen saa pitoa. Kunhan sitä ei ole ensimmäisen esimerkin tapauksen myötä liikaa.

Talviratojen lopullisesti saapuessa ollaan ikävällä vedenjakajalla, kun olosuhteet pakottavat siirtymään Venäläisen kertoman mukaisesti nastoilla varusteltuun hokkikenkään. Monet hyvätkin hevoset jäävät talveksi tauolle, koska niiden jalkojen liikeradat eivät taivu hokkikengässä juostessa huippusuorituksiin.

- Ehkä se ei ole se hokki, vaan kenkä yleensä. On helpompaa jäädä tauolle talveksi, mikäli hevonen on parhaimmillaan ilman kenkiä. Eikä se ole hevosten kanssa koskaan yksiselitteistä, jotkut huiputkin juoksevat hokeilla ympäri vuoden.

Miksi hokeista sitten paasataan? Keskivertohevonen juoksee hokit jalassa hiljempaa kuin ilman niitä. Merkitys on toisille suurempi kuin toisille ja joillekin ne ovat välttämättömät muista kuin olosuhdesyistä.

- Onhan se joillekin hevosille outoa ja suoritusta ainakin hetkellisesti heikentävä tekijä kun alakerran balanssi äkkiseltään muuttuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?