Ursula

Ravit

1300 euroa laaki: Tämän oriin sperma vetää tammat jonoon - "Touhu on nykyään aika kliinistä"

Julkaistu: , Päivitetty:

Astutus
Suomenhevosori  Liising  on todellinen unelmien isäkandidaatti.  Hippoksen uuden astutustilaston mukaan sillä riitti tammoja jonoksi asti.
Suomenhevosori Liisingin asemapaikassa riitti kuhinaa vuonna 2014, kun siitosoriin sperman perässä oli huima määrä morsiamia. Huippuperiyttäjä sai aikaiseksi täyden astutuskirjan eli 150 tammaa.

- Käy se varmasti työstä oriillekin. Se hyppää astutuskaudella yleensä kolme kertaa viikossa, Liisingin asemapaikkaa Oriasema Windcapea pyörittävä Esko Majala laskee.
 
Mihin Liisingin supersuosio perustuu?

- Yksinkertaisesti koviin näyttöihin, mutta lisäbonus on hevosen erittäin hyvä sperma. Se saa paljon ongelmatammoja, jotka ovat muilla oreilla jääneet tyhjäksi.

Tantereen jyske
vähentynyt


Tuntemattoman sotilaan Lehto lausahti aikanaan elokuvassa legendaarisesti, että "se on raakaa peliä kun hevoset nai, siinä tanner jyskää ja aitaa kaatuu." Nykyaika on kuitenkin tehnyt siitoshevosten touhusta tylsempää. Luonnollinen siittäminen käy harvinaisemmaksi, ja oriiden on tyydyttävä keinotekoiseen tavaraan.

- Touhu on nykyään aika kliinistä. Ori hyppää pukille, johon asetetaan suppilo keräämää sperma talteen. Eläinlääkäri tai avustaja jakaa lastin annoksiin, jotka ruiskutetaan tamman kohtuun, Esko Majala kertoo.

- Suurimmat syyt siihen ovat turvallisuudessa ja siirtojen yleistymisessä. Luonnonmukainen astuminen on oikeasti aika rajua puuhaa. Lisäksi kun yhdestä keskiverto-oriin hypystä pystytään siementämään kymmenkunta tammaa, niin meneehän siinä luomuna tavaraa kovasti hukkaan.

Astuminen ei ole huonoa bisnestä Liisingin omistajille, sillä 150 euron varaus- ja 1150 euron varsamaksu tietäisivät ensi vuodelle yli 150 000 euron ansioita. Kaikki varsat eivät kuitenkaan näe päivänvaloa.

- Odotettu lopullisten jälkeläisten määrä on siinä sadan paikkeilla. Varsamaksu maksetaan luonnollisesti vasta varsan synnyttyä ja sen osoittauduttua elinkelpoiseksi.

Sukutauluja tutkivat törmäävät usein siihen, että hevosen emän ja isän puolelta löytyy hyvin pian samoja nimiä. Maallikko voisi epäillä, että eikö kyseessä ole sukurutsa?

- Mikään laki ei tietääkseni estä astuttamasta lähisukulaisia keskenään ja kilpailuoikeuskin irtoaa, mutta kyllähän siinä luonnevikojen mahdollisuus kasvaa suureksi, eikä sitä suositella voi, Majala arvioi.

Suosituimmat lämminverioriit 2014:

1. Pilgrims Taj 92 tammaa
2. Lexus Font 52
2. Mr Pine Chip 52
4. Federal Flex 41
4. Knows Nothing 41

Lämminveristen astutusmäärä putosi viime vuodesta 15,9 %. Yhteensä 1617.

Suosituimmat suomenhevosoriit 2014:

1. Liising 150 tammaa
2. Viesker 92
3. Camri 75
4. Frans 70
5. Vixen 56

Suomenhevosten astutusmäärä putosi viime vuodesta 11,5 %. Yhteensä 1505.

Kaikkien aikojen jälkeläistilasto:

1. Viesker 2076 jälkeläistä
2. Turo 1779
3. Barbeque 1631
4. Duran Hanover 1486
5. Choctaw Brave 1409


Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt