Rasmus, Asmo

Ravit

Kriteriumit käsillä - missä lämminverivarsat?

Julkaistu:

KRITERIUMIT
Teivossa kilpaillaan tiistaina Kriteriumin karsinnat molemmille roduille. Lämminverisissä osallistujamäärä on alhaisempi kuin aikoihin.
Teivon lämminverikriteriumin karsinnat ovat houkutelleet mukaan vain 39 hevosta. Näin pienellä osallistujamäärällä ei ole kilpailtu lähes kahteen vuosikymmeneen.

Suomenhevosten puolella karsintoja on saatu kasaan kolme lähtöä, joka on kahta aiempaa vuotta vastaavalla tasolla.

- Ikäluokkien koko on pienentynyt ja sitä kautta varsoja maksetaan jo lähtökohtaisesti vähemmän mukaan. Prosentuaalisesti karsintoihin mukaan tuleva määrä on pysynyt aika samana, Teivon ravikeskuksen johtaja Kimmo Thuneberg laskee.

- Ensi vuoden ikäluokka on lämminverisissä määrällisesti pohjakosketus, mutta seuraaville vuosille on luvassa pientä nousua. 

Urheilullinen taso on alhaisista osallistumääristä huolimatta kova. Lämminveristen karsinnoissa nähdään kolme kansainvälisiä meriittejä kerännyttä hevosta. Jontte Boy voitti ikäluokan EM-kisan. Ulkomailta ovat suuria palkintoja hakeneet myös Winter's Iceman ja lätkätähti Antti Pihlströmin omistama Fashion Duo.

- Rankingin Top-30-hevosista ei puutu montaakaan, joten näen vajauksen syntyvän tason alapäästä. Taustajoukkoihin on oltu yhteydessä ja sieltä löytyy pientä pelkoa huippulahjakkuus Jontte Boyta kohtaan. Samaa ongelmaa oli Brad de Veluwen vuonna, Teivon kilpailusihteeri Heikki Haavisto toteaa.

- Vähärahaisilla keskitytään mieluummin loppusyksyn Kymenlaakso-ajoon tai koetaan, että Nuorten Sarjoissa on raha helpommassa. Ajatusmaailma on muuttunut. Enää ei tulla mukaan vain siksi, että on maksettu.

Kisan suursuosikki ja ykköstähti Jontte Boy on ottanut tällä kaudella nimiinsä 3-vuotiaiden SE-tulokset lyhyellä ja täydellä matkalla. Oriilla on todennäköisesti ja tarvittaessa rahkeita samaan myös keskipitkällä Kriterium-matkalla.

Suomen ennätyksiä on rikottu myös suomenhevosten puolella. Oulu Express -sankaritar Taruntuuli on kisan niukka ennakkosuosikki, mutta Pikkuprinssi Kihisee ja Pikkupelimanni-voittaja Säihkeen Säpinä haastavat tiukasti.

Kriteriumit käydään kolmevuotiaiden lämminveristen ja nelivuotiaiden suomenhevosten kesken. Finaalit ajetaan Teivossa 4. lokakuuta. Lämminveristen ykköspalkinto on 75000 euroa ja suomenhevosten 38000 euroa. 

- Luonnollisesti on ollut olemassa teoreettinen uhka, että palkintoja jouduttaisiin laskemaan. Olemme kuitenkin onnistuneet vakauttamaan kertymät niin, ettei vaaraa ole. Itseasiassa olisi ollut pieni mahdollisuus nostaa, mutta emme kokeneet sitä korrektiksi teoksi tässä taantumassa, Thuneberg kertoo palkintotilanteesta.

Fintoto asettaa lämminverikarsintoihin voittajabonukset ja lisää jakosummaan 2000 euroa lähtöä kohden.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›