Eija

Ravit

Kaikkien aikojen lahjakkain?

Julkaistu:

LANNEM SILJE
Norjalainen Lannem Silje hurmaa ravi-ihmisiä Suomenlahden toisella puolella ylivoimaisilla suorituksillaan ja esittää ikäiselleen ennennäkemättömiä vauhtivaroja.
Lämminveristen ja kylmäveristen/suomenhevosten vertaileminen keskenään on, paitsi epäreilua, mutta myös erittäin vaikeaa. Nelivuotias tupsujalka Lannem Silje on ehtinyt kuitenkin osoittamaan, että se on ainakin oman rotunsa puolella yksi lahjakkaimmista kautta aikojen.

- Tämän hevosen kykyjen kuvailemiseen ei löydy sanoja. Se menee käsittämättömiä vauhteja todella helposti. Sen hyvyys on hämmentävää minullekin, ohjastaja Tor Wollebaek kertoi viimeisimmän voiton jälkeen voittajakehässä.

Lannem Silje hävisi viime vuonna uran avausstarttinsa, mutta sen jälkeen voittoja on tullut jo 17 putkeen. Hevonen on juossut oriita ja ruunia vastaan ikäluokkakilpailuissa, vaikka olisi tammana saanut juosta oman sukupuolensa joukossa.

Tamma on ehtinyt rikkomaan jo monta ennätysaikaa, vaikka sillä ei ole vielä tarvinnut yrittää ajaa "tosissaan". Se kun on voittanut kisansa täysin ylivoimaisesti, kuin hölkkälenkillä käytyään. Toissa startissaan vauhtikone lopetti päätöspuolikkaan 17-vauhtia. Siinä olisi aikuisillakin hevosilla tekemistä.

- Hankala arvioida mitä vauhtia se menisi, jos pitäisi antaa kaikki ulos. Se saattaisi olla melkoisen hurja tulos. Ainakin sille on jäänyt varaa mennä pidempiäkin matkoja noita nyt nähtyjä vauhteja, Wollebaek pohti aiemmin tämän kauden aikana.

Lannem Silje on harvinaisen kevytrakenteinen kylmäveriseksi ja sillä on uskomaton rytminvaihtokyky. Tamma on myös erittäin palvelualtis, eikä tuhlaa raveissa tai niiden ulkopuolella yhtään energiaansa turhuuksiin. Tor Wollebaek näkee kuitenkin kaksi asiaa, mitkä tekevät nelivuotiaasta lopullisesti tähden.

- Sen juoksutekniikka on lähes täydellinen ja sillä on uskomaton keuhkokapasiteetti, Wollebaek muotoilee.

Ola M Skrugstadin valmennettava valittiin viime vuonna Norjassa VG-lehden järjestämässä maan sadan parhaan urheilijan äänestyksessä lukijoiden toimesta sijalle 6, joka oli hevoselle varsin poikkeukselllinen saavutus.

Lannem Siljen voittosumma lähentelee jo 300 000 euroa, vaikka sen ura on vasta alkutaipaleella. Ennätystulokset ovat, kolmevuotiaana auton takaa juostu 24,6/2140 metriä (ME) ja toissa startissa nelivuotiaana juostu 24,9/2180 metriä voltista.

Suomenhevosten vastaavat ennätykset ovat absoluuttisella tasolla 30,1a ja 25,8, sekä tammoissa 32,0a ja 26,9.