Elitloppet - ravimaailman suurin ja kaunein

Kymmenet tuhannet ravituristit matkaavat Tukholmaan tulevana viikonloppuna. Pääosan esittäjinä Solvallan raviradalla ovat huippuhevoset ympäri maailmaa, ja tunnelma on henkeäsalpaava. IS Ravit tarjoaa: Elitloppet pähkinänkuoressa.

Kaikkien aikojen lämminveriravuri Varenne juhli Elitloppetin voittoa 2001 ja 2002.

22.5.2014 11:25

Viikonlopun kliimaksi on sunnuntaina noin 330 000 euron (kolme miljoonaa kruunua) palkinnolla ajettava päälähtö, Euroopan sprintterikuninkuudeksi kutsuttu Elitloppet. Mailin matka, kaksi karsintaa, kahdeksan parasta finaaliin. Finaalin palkintona rahakasan lisäksi määrittelemättömästi mainetta ja kunniaa.

Äärimmäistä huippuraviurheilua nähdään myös pääkilpailun ulkopuolella. Lähtöjä on tarjolla laidasta laitaan, hevosten iän, sukupuolen ja tienatun rahasumman mukaan rajattuina. Yhdistävänä tekijänä on kaikkien halu voittaa fanaattisen yleisön edessä. Yrittäjiä saapuu pitkin Eurooppaa ja Amerikasta saakka.

Solvallan Elitloppet-yleisö on ravikilpailuihin omaa luokkaansa. Ensimmäinen jännitysnäytelmä käydään heti aikaisin ravipäivien aamuna, kun rata-alueen portit aukeavat. Parhaista paikoista niin sanottuun E-läktaren -katsomoon käydään raju juoksukilpailu.

Aamupäivän aikana katsojat kannustavat omia suosikkihevosiaan jo lämmittelyajojen aikana. Spontaaneja taputusmyrskyjä, rummutusta ja kannustuslauluja kuullaan jatkuvasti.

Suomalainen on juhlinut voittoa pääkilpailussa osaomistajana, hevosenhoitajana ja valmentajana. Täysin suomalaiseksi laskettava valjakko ei ole kuitenkaan onnistunut voittamaan Elitloppetia. Tänä vuonna Suomella ei ole edustajaa 63. kerran ajettavassa päälähdössä, mutta paikalle matkustaa silti tuhatpäinen joukko suomalaiskannattajia.

Oheislähdöissä starttaa päälle 30 Suomi-hevosta, joista löytyy monta voittajakandidaattia Nelivuotiseliitin suosikin Express Duon johdolla.

Tapahtuman kokonaiskatsojamäärä on ollut säännöllisesti yli 50 000 silmäparia. Toto-pelien arvioitu kokonaisvaihto on lähemmäs 40 miljoonaa euroa. Perjantaina lounasraveilla alkavassa kansanjuhlassa ajetaan yhteensä 40 ravilähtöä ja palkintoja jaetaan yhteensä yli 1,8 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?