Tallikaverukset Elitloppetin suosikkeja - "Osaa juosta helvetillisen kovaa"

Nouseva ruotsalainen ravivalmentajakyky Daniel Redén on sunnuntaina Solvallan Elitloppetissa jännän äärellä. Stall Zetin yksityisvalmentajana amatöörilisenssillä toimiva Redén sai peräti kaksi hevosta mukaan Euroopan arvostetuimman sprintterikilpailun karsintalähtöihin.

Daniel Reden sai kaksi valmennettavaansa Elitloppetiin. Ruotsalainen myös ajaa molempia itse.

23.5.2014 7:30

Ensin finaalipaikkaa sunnuntain superkisassa Tukholmassa tavoittelee ori Shaq is Back ja heti perään tamma Delicious U.S. Molemmat kuuluvat koko kolmen miljoonan kruunun kisan kuumimpiin ennakkosuosikkeihin.

Daniel, kaksi hevosta mukana Elitloppetissa! Onko jo tämä unelmiesi täyttymys valmentajana?

- Onhan se iso juttu, kieltämättä. Elitloppet on kuitenkin maailman suurin kilpailu minulle. Ja ainakin kotimaani ykköskisa joka tapauksessa. Joten kyllä, tavallaan, on se ainakin yhden tavoitteen täyttymys.

Tallin menestystavoitteet Elitloppetissa 2014?

- Viime vuonna oltiin mukana yhdellä hevosella ja joukon jatkona ilman paineita. Tänä vuonna on tarkoitus nousta seuraavalle tasolle ja yltää edes yhdellä hevosella finaaliin.

Millaisessa kunnossa on Shaq is Back, jonka kanssa karsiuduitte viime vuonna finaalista?

- Shaq on nyt paljon parempi kuin viime vuonna. Se on vahvempi joka tavalla. Talven treenit menivät täydellisesti. Viime aikoina olen tarkoituksella antanut hevoselle helppoja lähtöjä pienemmissä kisoissa. Ori on kovassa kunnossa ja toivon todella, että saan siitä maksimit irti sunnuntaina.

Viime vuonna sadekeli oli Shaqia vastaan. Toivot nyt varmasti kuivaa rataa?

- Todellakin. Iso hevonen tarvitsee potkuilleen kovasti pitoa ja märällä radalla ori ei ole koskaan ollut parhaimmillaan.

Joko viimeistelyhiitit on ajettu?

- Kyllä. Shaq is Back meni viime perjantaina omalla radallamme 2000 metriä 19-vauhtia läpi harjoituskärryillä. Se on orille kovaa harjoitusvauhtia ja vastaa ehkä jotain 14-kyytiä Solvallassa. Hevonen tuntui erittäin hyvältä.

- Matsaus on muutenkin mennyt nyt paremmin kuin viime vuonna, tämä kolme viikkoa on Shaqille optimaalinen starttiväli. Viime vuonna viiden viikon väli oli sittenkin liian pitkä.

Oliko Delicious U.S. hiittikaverina?

- Ei, koska sillä on kova startti alla viime viikon keskiviikolta. Kevyemmät viimeistelyt riittävät sille.

Delicious U.S. on melko tuntematon hevonen suomalaisille. Mitä voit kertoa siitä?

- Saattaa olla tuntematon enää hyvin vähän aikaa... Kyseessä on todella hyväpäinen hevonen. Tamma ei ole iso, mutta se on taistelija, joka osaa juosta helvetillisen kovaa.

Minkälaisen cocktailin tarjoisit rata-arpojille, jotka nostivat molemmat hevosesi ykkösradalle karsintoihin?

- Heh, meillä oli tosiaan järjettömän hyvä tuuri lähtöratojen kanssa. Nyt on monta vaihtoehtoa, miten ajaa lähdöt. Shaq is Back on paras keulasta ja tietysti mieluiten ajaisin sieltä. Delicious U.S:lle kaikki paikat käyvät, ei ole väliä juokseeko tamma esimerkiksi keulassa vai johtavan takana.

Jos saat kaksi hevosta finaaliin, onko mahdollista että Jorma Kontio ajaisi toista hevostasi? Olette tehneet yhteistyötä viime aikoina.

- En ole uhrannut vielä ajatustakaan niin pitkälle. Ajetaan karsinnat ensin ja katsotaan niiden jälkeen, mikä on tilanne. Jos tarve vaatii, Solvallasta löytyy varmasti monia hyviä ja vapaita kuskeja sunnuntaina.

Jos saisit valita hevosistasi vain toisen tämän vuoden kisaan, kummanko valitsisit?

- Hevoseni ovat kovin erilaisia ja eri tilanteessa uraa. Shaq on huippukuntoinen ja melko kokenut sprintteri, Delicious U.S. puolestaan vasta 5-vuotias tamma ja nousemassa huipputasolle. Jälkimmäinen on vielä hiukan "vihreä" enkä ole ihan varma, onko se vielä 100% valmis tällaiseen tehtävään. Mutta en silti halua tehdä valintaa kaksikon kesken. Olen vain todella iloinen, että saimme molemmat Elitloppetiin.

Shaq is Back on samanlainen monsteri raviradoilla kuin kaimansa koripallokentillä.

Kiuas on pieni mutta löylyä piisaa: Delicious U.S.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?