Ravit

Teräsvaari kilpailee yhä 85-vuotiaana - säännöt pakottivat korttikurssille

Julkaistu:

Kokemusta on
Lauri Kokon suuruuden vuodet raviurheilun parissa olivat 1960-luvulla, mutta 85-vuotias mies ajaa nuorempien kiusana edelleen - ja aikoo jatkaa vielä vuosia.
Kokko on viivalla taas keskiviikkona Oulun lounasraveissa oman valmennettavan Nice Kometan rattailla.

Suomen ravikilpailusäännöt estivät aiemmin kilpailemisen yli 72-vuotiailta. EU:lle tehty ikärasismivalitus pakotti kuitenkin Hippoksen sääntömuutokseen. Uuden säännön mukaan lääkärintarkastuksen läpäisseelle voidaan myöntää erikoislupa vuodeksi kerrallaan, riippumatta hakijan iästä.

- Mielestäni on oikein, että ravi-ihminen saa harrastaa. Lääkärihän siinä toteaa, että kaikki pelaa tarvittavan hyvin. Eihän noita lupia ole kaikille hakeneille annettu, Lauri Kokko huomauttaa.

Ajoluvan alaikäraja on 16 vuotta. Käytännössä Kokko voi kilpailussa kohdata siis 69 vuotta nuoremman vastustajan.

- Samanvertaisia kilpailijoita siellä kaikki on, oli ikä mikä hyvänsä. Suuntaan tai toiseen.

Kokko ehti olla sääntöjen vuoksi 13 vuotta ilman ajolupaa, mutta treenasi koko tämän ajan omia hevosiaan kotona. Hevosilla oli käytettävä kilpailuissa muita ohjastajia. Mies ottikin innolla vastaan sääntömuutoksen.

- 12-vuotiaasta kun on ajanut hevosilla kotona, niin eihän sitä osaa olla ilmankaan. Onhan se kilvanajo kuitenkin se kova juttu. Olen nyt käynyt harjoitusraveissa ja omavastuuraveissa oikein kauempanakin. Olen ajanut kaksi kertaa oikeissa totoraveissa sen jälkeen, kun sain kortin takaisin. Juuri laitoin tamman taas listoille ensi keskiviikoksi Ouluun.

Teräsvaari ei koe ajamisen tuntuvan yhtään erilaiselta kuin nuorempanakaan.

- Kilpailuvietti on entisellään ja jäsenet tekee niin kuin käsken. Aion jossain vähän pärjätäkin, sillä tamma tuntuu aika hyvältä.

Korttikurssille
vanhoilla päivillä


Kokko joutui kuitenkin merkillisen tilanteen eteen, ennen kuin tie virallisiin kilpailuihin aukesi. 10 vuoden startittomuus merkitsi ajoluvan vanhenemista, vaikka säännöt ohjastajan iän puolesta muuttuivatkin. Edessä oli siis korttikurssille meno.

- Olihan se outo tilanne, kun olen usein ollut itse vastaanottamassa nuorempien tutkintoja. Nyt piti itse mennä opiskelemaan niitä samoja asioita. Säännöt ovat kuitenkin sääntöjä ja suoritettavahan se oli.

Kokko ajoi ensimmäisen ravistarttinsa vuonna 1956. 60-luvulla menestystä tuli jo solkenaan. Hän ajoi omistamallaan Helättimellä kolme ravikuningattaruutta peräkkäin vuosina 64-66. Vuonna 1966 Kokko valittiin vuoden parhaaksi ohjastajaksi, vaikka hän ajoi oikeastaan pelkästään omilla hevosillaan kilpaa.

- Niin ne sanovat, että olen ajanut eniten voittoja Suomessa omilla hevosilla, päälle 500 kappaletta. Lämminverinen Kometa ehti olla minulla neljä vuotta ja ajoin sillä sinä aikana 131 voittoa. Oli se vähän eri touhua siihen aikaan, kun päästettiin samoilla hevosilla useamman kerran saman päivän aikana.

- Perusperiaatteet ovat pysyneet raviurheilussa samana. Se voittaa, joka pääsee kovimpaa. Olen kuitenkin ihmetellyt jo pitkään, että millaiseksi varustepelleilyksi tämä on mennyt. Hevosten pitäisi ratkaista, eikä välineiden. Minä pakottaisin kaikki ajamaan edes jonkinlaiset kengät jalassa. Jätän itse pelini jo päivällä ja eihän sitä silloin tiedä millä vehkeillä kukakin illalla ajaa, itsekin totopelejä harrastava Kokko sanoo.

Ota kantaa

Pitäisikö kengittä ajaminen kieltää?

Kyllä 36% Ei 64%
Ääniä yhteensä 131

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt