Anja, Anita

Ravit

Totoa jääraveihin - huomioi nämä seikat

Julkaistu:

Ravit
Ravihevoset valtaavat tänään sunnuntaina Levijärven jään totoravien merkeissä. Jääraveissa on normaaliraveista poikkeavia tekijöitä, jotka muuttavat lähtöjen luonnetta.
- Kaksi kaarretta ja kaksi suoraa, vastasi tähtiohjastaja Jorma Kontio aikanaan vitsikkäästi, kun häneltä kysyttiin analyysia radasta.

Nuo peruselementit pätevät tietysti jääradallakin. On kuitenkin olemassa tekijöitä, jotka muuttavat lähtöjen luonnetta ja mitkä totopelaajan kannattaa huomioida.    

Kaarteet ovat kallistetut suurimmalla osalla Suomen raviradoista ja se helpottaa hevosten kaarrejuoksua. Jääradalla kaarteita ei ole kallistettu.

Jokaisiin Levin jääraveihin osallistunut Jarmo Saarela korostaa alkumatkan tapahtumien merkitystä.

- Alkukiihdytys ja sitä kautta lähtöpaikat ratkaisevat todella paljon. Alussa kärkipäähän ja varsinkin sisäradalle pääsevät hevoset ovat vahvoilla. Kallistamattomissa kaarteissa on normaalia ravirataa hankalampi juosta, etenkin mitä ulompana kiertää.

Kaikki lähdöt ajetaan tänä vuonna tasoitusajona. Kokeneemmat ohjastajat taitavat voltin koukerot muita paremmin ja ammattikuskien ohjastamilla hevosilla on alussa muita parempi mahdollisuus päästä hyville paikoille.

Hevosten varustukseen kuuluvat kengät, joihin on lisätty pitkät nastat eli hokit. Pito-ongelmat eivät ole merkittävä tekijä, vaikka rivikansalainen saattaisi näin ajatella.

- Kunnon hokkikengällä hevonen saa tarvittavan pidon. Itse asiassa tosi hyvän. Epävarmojen hevosten laukkaherkkyys lisääntyy jääraveissa, mutta se ei ole pitokysymys. Laukkaherkkyyteen vaikuttavat kova rata ja edelleen nuo tiukat kaarteet, Saarela jatkaa.

Saarela korostaa, että tarpeeksi hyvällä hevosella on mahdollista menestyä taaempaakin, mutta silloin on viisasta yrittää edetä jo matkalla kärjen tuntumaan. Levillä on pitkä loppusuora, mutta siihen tultaessa ei kestäisi olla enää kovin kaukana kärjestä. Viime vuoden vastaavien ravien yhdeksästä voittajasta kahdeksan oli loppusuoralle tultaessa johtohevosena.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt