Suomalainen suosikkilaulaja kertoo elämänsä hurjimmasta kyydistä: ”Se auto sai siivet”

Viihdetaiteilija Kake Randelinin ralliharrastus on kantanut jo yli 40 vuotta. Säväyttävimmät hetkensä mies muistelee kokeneensa huippukuljettajien vieressä.

Kake Randelin on rattimiehiä.

Kyytimuistot lajin suomalaishuippujen vierellä ovat jääneet hyvin mieleen. Ajankuvaan sopien ralleja harjoiteltiin tuolloin vielä täysiverisillä kilpa-autoilla – eikä suinkaan siviiliautoilla, kuten on tehty viimeiset 30 vuotta.

Tutuksi tulivat lukuisat huippukuljettajat, kuten edesmennyt Henri Toivonen.

– Olin kyydissä erinäisiä kertoja eri vuosina. Muutaman kerran ajoimme myös pätkiä ”Henkan” kanssa, suosikkimuusikko muistelee.

Muistiin jäi erityisesti B-ryhmän viimeiseksi vuodeksi jääneen vuoden 1986 kokemus Jyväskylän Suurajojen harjoittelujaksolta. Tuolloin oli aikaa ja mahdollisuus jättää oma kartanlukija välillä hotellille rentoutumaan, sillä pitkä nuotitusjakso mahdollisti reitin ajamisen ulkomuistista.

Kake Randelin harjoitteli kartanlukijan roolissa Jyväskylän suurajoihin 1984. Ratissa Harri Uotila.

Sitä ex-huippukuski Markku Alén harrasti paljon. Hänestä yksin ajaminen kolmen viikon harjoitusjaksolla oli mieluisaa, joskin toisinaan hän saattoi ottaa kyytiin laulajaystävänsä Randelinin.

Myös edesmennyt huippukuljettaja Mikael Sundström viihtyi paljon Alénin harjoitusauton kyydissä 52 erikoiskokeen reitillä.

Vuosina 1985 ja 1986 Randelin osallistui "Jyskälään" Talbot Sunbeam Lotuksella, joten huippukuljettajan tarjoama kyyti oli eduksi kilpailuun valmistautuessa.

– Markku on aina ollut erittäin hyvä suustaan. Olin silloin vielä tuore poika auton ratissa ja sain häneltä erittäin hyviä neuvoja.

– Ajoimme Ouninpohjan pikataipaleen kokonaan ja muutoin pieniä päräyksiä siellä täällä. Lancian ns. etuauto ajoi edellämme. Samaan aikaan ketään ei liikkunut niissä paikoissa, vaikka ainahan se vaara onkin olemassa. Suljettu tie on ainoa oikea ratkaisu, Randelin huomauttaa.

Kake Randelin on suomalaisten tanssilavojen kestosuosikki.

Ikimuistoisin hetki sattui aamuyön tunteina, kun kaksikko oli lähestymässä Ouninpohjan erikoiskokeen maalia. Tuona vuonna erikoiskoe ajettiin rallissa kahdesti, mutta vain 7,38 kilometriä pitkänä koitoksena. Sen maali oli tutusti pian Hämepohjan risteyksen jälkeen.

Osallistuin Jyväskylään kolmesti kuljettajana. Nyt muistellaan niitä aikoja ja ajetaan kilpaa eri mielessä. Mikäs sen hienompaa, sillä elämässä pitää olla muutakin kuin pelkkä työ.

Alénin ohjastamassa Delta S4:ssä kokeiltiin isompaa turboa, joka siivitti nopean auton vieläkin nopeammaksi. Juuri ennen erikoiskokeen maalia Ouninpohjassa on kaksi peräkkäistä nyppylää.

Alén halusi antaa vieruskaverilleen elämyksen hyppäämällä kerralla molempien yli.

Siinä hän onnistui.

Alén on muistellut, että Randelin tipahti hypyssä kartanlukijan jalkatilaan, mutta mäntyharjulaisen muistot tapahtuneesta ovat pykälää maltillisemmat.

– Tuntuu, että se auto sai siivet. Vyöt olivat aina kireällä. Ei sitä muutoin uskaltaisikaan kyydissä istua, Randelin sanoo.

Kake Randelin on harrastanut autourheilua vuosikausia.

Toinen kuljettaja, joka tuli laulajalle tutuksi noilta ajoilta, on Timo Salonen.

Insinööritaito nosti autojen tehot ja suorituskyvyn nopeasti lukuihin, jotka herättävät yhä pelonsekaista kunnioitusta. Autot, kuten Peugeot 205 T16, painoivat alle tuhat kiloa.

– Olin myös Timon Nissanin kyydissä ja testissä ”Pösön” kyydissä Ouninpohjassa. Isolla turbolla Peugeotista irtosi 580 hevosvoimaa ja sen kiihtyvyys nollasta sataan oli 2,8 sekuntia.

Varsin kansainväliseksi kipusi myös Randelinin oma ralliura, sillä hän on ajanut rallia Ruotsissa, Saksassa ja Neuvostoliitossa – aikana, jolloin Tallinna oli vielä osa viimeksi mainittua maata.

– Osallistuin Jyväskylään kolmesti kuljettajana. Nyt muistellaan niitä aikoja ja ajetaan kilpaa eri mielessä. Mikäs sen hienompaa, sillä elämässä pitää olla muutakin kuin pelkkä työ.

Randelinin ralliura otti viime vuonna pitkästä aikaa uutta kipinää, kun mies osallistui kolmeen ralliin niin sanotun etuauton kuljettajana. Tänä vuonna Randelin on jo ennättänyt osallistua Subaru Imprezalla legendaariseen Arctic Lapland Rallyyn.

Lajia hän seuraa yhä tarkasti ja on säännöllisesti yhteyksissä myös hallitsevan maailmanmestarin Kalle Rovanperän isän Harrin kanssa. 68-vuotias taiteilija saattaisi vielä kivuta modernin Rally1-auton kabiiniin, jos hänelle tarjottaisiin siihen tilaisuus.

– Harrin kanssa laitamme jatkuvasti viestejä, että miten menee. Kallen kyyti olisi varmasti kiva kokea myös ja nähdä nykypolven vauhtia, Randelin tunnelmoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?