Rallin MM-sarjan kulissipeli käy tulikuumana – nyt tuli yllättävä käänne

Rallin MM-sarjan kulisseissa käydään kiivasta vääntöä äärimmäisen hankalasta asiasta.

Mitäs tehtäisiin? Kansainvälisen autoliiton puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem keskusteli Monte Carlon MM-rallin yhteydessä tähtikuljettaja Thierry Neuvillen kanssa.

30.1. 16:02

Rallin MM-sarja etsii kiivaasti tulevaisuuden suuntaansa. MM-sarjan seuraavan sukupolven ajokkien pitäisi olla kestävän kehityksen mukaisia ja heijastella sitä, mitä liikenteessä tapahtuu ylipäätään.

Isona ongelmana vaikuttaa kuitenkin olevan, etteivät autonvalmistajatkaan tiedä kristallinkirkkaasti, mikä on autoilun tulevaisuuden suunta.

KESKUSTELU ei ole lainkaan helppo, vaikka autoteollisuus on viime ajat vannonutkin vahvasti sähköistämisen nimeen. Sähkön ja sähköautojen ympäristöystävällisessä tuotannossa on omat vaikeutensa ja infraakin puuttuu.

Täyssähköautojen lisäksi keskusteluissa ovat vahvasti olleet kestävän kehityksen mukaiset polttoaineet, vetyautot sekä hybriditeknologia.

– Kukaan ei pysty sanomaan, mikä on tulevaisuuden tekniikka. Vahva veikkaukseni on, että tarvitsemme useita teknologioita, sanoi Renault’n urheilupuolen johdossa työskennellyt Patrice Ratti Autosportin mukaan.

MM-SARJAN pääluokassa käytetään nyt toista kautta Rally1-hybridiajokkeja, jotka ovat sähköavusteisia polttomoottoriautoja.

MM-sarjassa on aiemmin kerrottu, että sopimus hybridien käyttämisestä umpeutuisi vuoden 2024 jälkeen. Useista luotettavista lähteistä on kuitenkin arvioitu, että hybridien aikakautta pidennetään eteenpäin ainakin vuodella aiemmin kaavaillusta.

Nyt MM-sarjaan aiotaan perustaa kilpaluokka, jossa ajettaisiin niin sanotusti huomispäivän tekniikan vauhdittamilla ajokeilla. Mainittu kilpaluokka tulisi siis varsinaisen pääluokan rinnalle ja sen voisi nähdä eräänlaisena siirtymävaiheena kohti tulevaisuutta.

Samalla autonvalmistajat pääsisivät kokeilemaan eri tekniikoita ja MM-sarjan päättäjät saisivat tietoa, kokemuksia ja kenties vahvempia suuntaviivoja tulevaisuudelleen.

– Tietoa uuden tekniikan kehittämisestä ja uudesta kokeellisesta kilpaluokasta eri voimanlähteiden sallimiseksi tulee lisää Portugalin MM-rallin aikoihin kesäkuussa. Se on alusta kokeilulle ja kehittämiselle, jota tuemme vahvasti, sanoi MM-sarjan nokkamiehiin kuuluva Simon Larkin Autosportille.

SEKÄ Hyundai että Toyota ovat aiemmin esitelleet näkemyksiään MM-sarjan kehityssuunnasta. Hyundai on esitellyt näytösajoissa sähköistä Kona-ajokkiaan ja Toyota GR Yaris H2 -vetyautoaan. Opelin tiedetään puolestaan rakentaneen täyssähköisen ralliauton Corsa-mallistaan.

Toyotan GR Yaris H2 -vetyauto kuvattuna Belgian MM-rallin huoltoalueella syksyllä 2022.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajan Mohammed Ben Sulayemin mielestä ralliautojen tekniikassa ei pidä tunteellisesti ja hätäisesti loikkia tiettyyn suuntaan. Ben Sulayem sanoo, että jos asiassa erehdytään, virhe on valtavan iso ja sen jälkeisestä U-käännöksestä tulee hankala.

Hybridisääntöjen toivottiin lisäävän autonvalmistajien kiinnostusta MM-sarjaa kohtaan, mutta toistaiseksi on ollut hiljaista. Hybridin aikakaudelle lähtivät alun perin Toyota, Hyundai ja Fordeja ajattava M-Sport-talli. Uusista automerkeistä sarjan pääluokkaan ei ole ainakaan toistaiseksi kuulunut.

Lisäksi julkisuuteen vuotaneet suunnitelmat Fordin mahdollisesta liittymisestä F1:een voivat mutkistaa asioita entisestään. Jatkuuko Fordin panostus ralliin, jos suuntana on autourheilun kuninkuusluokka F1?

Niin tai näin, Ben Sulayem on todennut, että rallin huipputasolle tarvittaisiin lisää autonvalmistajia MM-sarjan virkistämiseksi.

Mediassa on ollut tietoja, joiden mukaan Skoda, Alpine ja joku Stellantis-yhtiön merkeistä olisi kiinnostunut liittymään MM-sarjaan, jos ne kokevat sääntöjen muuttuvan autojen markkinoinnin kannalta mielekkääseen suuntaan.

Stellantis-yhtiöön kuuluva Lancia on legendaarinen merkki rallipoluilta. Kuva Juha Kankkusen yksityismuseosta.

Stellantis-yhtiöön kuuluvat esimerkiksi Citroën, Fiat, Lancia, Opel ja Peugeot, jotka ovat kaikki takavuosina niittäneet menestystä rallin MM-sarjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?