Todellinen yllätysnimi voi päästä Toyotan rattiin MM-sarjassa! Jari-Matti Latvala vahvistaa keskustelut

Toyotan MM-rallitallissa riittää kuhinaa.

Gus Greensmith on kuulunut rallin MM-sarjan vakiokasvoihin.

20.12.2022 20:41

Rallin MM-kausi 2023 alkaa perinteikkäällä Monte Carlon osakilpailulla 19. tammikuuta. Kuljettajamarkkinoilla on tapahtunut muutoksia, ja hiljattain vahvistettiin, ettei brittikuljettaja Gus Greensmith jatka Fordeja ajattavan M-Sport-tallin riveissä.

Sekä Greensmith että M-Sport vahvistivat yhteistyön päättymisen. Greensmith, 25, oli ajanut M-Sportin Fordeilla useamman vuoden ajan ja noussut tallissa MM-sarjan pääluokan vakiokasvoksi.

Viime kaudella hän sijoittui M-Sportin Fordilla kymmenenneksi MM-pistetaulukossa.

Greensmith ja M-Sport olivat neuvotelleet yhteistyön jatkamisesta myös ensi kaudelle, mutta nämä keskustelut kariutuivat tuloksettomina.

– Kaikille kiitoksia M-Sportilla ja ciao. Ajo-ohjelmani vuodelle 2023 ilmoitetaan aikanaan, Greensmith tiedotti sosiaalisen median kanavillaan.

M-Sportin ykköskuljettajana ajaa ensi kaudella virolaistähti Ott Tänak. Tänak, 35, purki sopimuksensa Hyundain kanssa ja loikkasi takaisin aiemminkin edustamansa M-Sportin riveihin.

Vuoden 2019 maailmanmestarin Tänakin tiedetään olevan erittäin kallis satsaus M-Sportille ja sen sponsoreille.

M-Sportin Fordilla kilpailevat ensi kaudella myös 25-vuotias ranskalainen Pierre-Louis Loubet sekä yksittäisiä MM-ralleja lähinnä harrastuksekseen ajava 58-vuotias kreikkalainen liikemies Jourdan Serderidis. Serderidis ei ole varsinaisesti M-Sportin kuljettaja, vaan hän kilpailee yksityiskuskin statuksella.

Greensmith on puolestaan tiedustellut autoa Jari-Matti Latvalan, 37, johtamasta Toyotan MM-rallitallista. Latvala vahvistaa Greensmithin yhteydenoton ja tiedustelut Toyotan Rally1-autosta saamisesta MM-sarjaan.

Toyota-kuljettaja Kalle Rovanperä, 22, on kuljettajien puolustava maailmanmestari ja Toyota voitti viime kaudella tallien MM-sarjan, joten jättimäisen japanilaismerkin Rally1-hybridiauto tiedetään varsin kilpailukykyiseksi menopeliksi.

Greensmith haluaa tietenkin päästä käsiksi nopeaan autoon, mutta hänen tiedustelujensa taustalla on myös Toyotan melko tuore päätös Rally1-autojen vuokraamisesta.

Toyotan MM-rallitallin vakituiset kilpakuljettajat on jo lyöty lukkoon, mutta Greensmithille saattaisi löytyä MM-osakilpailuihin vuokra-auto.

Latvala on jo aiemmin ilmoittanut, että Toyota on halukas vuokraamaan Rally1-autoja MM-ralleihin tehdastallinsa ulkopuolisille kuljettajille.

Nyt Latvala vahvistaa, että Greensmith on kärkkynyt vuokra-Toyotaa itselleen.

– Kun ilmoitin siitä, että on asiakasautoa tarjolla, niin he (Greensmith ja hänen taustajoukkonsa) ovat olleet meihin yhteydessä, Latvala sanoo.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä, mutta he ovat olleet yhteydessä ja olleet kiinnostuneita vuokrattavasta autosta, hän jatkaa.

Latvala kertoo, että Toyota pystyisi tarjoamaan vuokra-autoaan vain yksittäisiin MM-osakilpailuihin, eikä Greensmith voisi saada Toyotaa käyttöönsä kaikkiin kauden MM-osakilpailuihin.

– Greensmith on ajanut täysiä kausia ja hakee varmasti sitä täyttä kautta. Sitä me emme pysty tarjoamaan.

Greensmith ei ole ollut MM-sarjan nimekkäimpiä ja valovoimaisimpia kuljettajia. Latvala antaa kuitenkin ymmärtää, että britti saa halutessaan yksittäisiin kilpailuihin Toyotalta huippuajokin näppeihinsä – kunhan vaan hinnasta sovitaan.

– Tämähän on asiakaslähtöinen homma (vuokraaminen), se on tässä pointtina.

– Tavallaan katsomme kaikkia asiakkaita samalta viivalta. Ja on meille tullut monta yhteydenottoa, ei pelkästään Greensmithiltä, Latvala kertoo.

Toyotan autoilla on menestytty MM-sarjassa. Kuvassa Kalle Rovanperä vauhdissa viime kaudella.

Toyotan Rally1-ajokkien vuokrahinnat eivät ole julkista tietoa, mutta kallista lystiä huippuautojen vuokraaminen joka tapauksessa on.

Äärikokenut rallimanageri Timo Jouhki totesi taannoin Ilta-Sanomissa, että yksityiskuljettajana Rally1-autolla kilpaileminen on yleisestikin ottaen äärimmäisen kallista.

– Mistä löytyy sellainen sponsori, joka laittaa niin paljon rahaa, että siinä olisi jotain järkeä, Jouhki kyseli.

Greensmithillä on siteitä Suomeen. Hän kosi viime kesänä menestyksekkäästi suomalaista tyttöystäväänsä. Pari oli ollut yhdessä jo nelisen vuotta ennen viimekesäistä kosintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?