Reeta Hämäläinen, 34, selätti syövän ja voitti rallimestaruuden – ”Tämä ei ole vain miehille”

Reeta Hämäläinen on kova tekijä rallissa.

Reeta Hämäläinen putsasi palkintopöytää Emil Lindholmin kanssa tänä vuonna rallin MM-sarjassa.

25.11.2022 17:38

Reeta Hämäläisestä ja Emil Lindholmista tuli tuplamestareita rallin MM-sarjassa marraskuussa.

Skodalla ajava suomalaiskaksikko sinetöi WRC2-luokan mestaruuden Japanissa ajetussa kauden päätösosakilpailussa. Tätä ennen he olivat varmistaneet jo WRC2 Junior -luokan mestaruuden.

Lindholmin, 26, kakkoskuljettajana työskentelevän Hämäläisen, 34, merkitys kaksikon työssä on iso. Etenkin Hämäläisen rytmitys ja painotukset nuotinluvussa on pantu merkille lajipiireissä.

– Reeta käyttää ääntä hyvin ja painottaa hyvin. Se toimii erinomaisesti, Lindholm kehuu luottonaistaan Ilta-Sanomille.

MM-sarjan nettisivuilla julkaistussa haastattelussa Hämäläinen hehkuttaa estoitta kuljettajaparin menestyskautta.

Ulkopuolisin silmin katsottuna saavutusten arvostus nousee entisestään, sillä Hämäläinen on käynyt epätavallisen kovan kamppailun päästäkseen huipulle.

Vuonna 2019 hän ei ollut varma, jatkuuko ralliura lainkaan. Pelissä olivat paljon isommat asiat. Hämäläinen taisteli rintasyöpää vastaan.

Syöpä on äärimmäisen ikävä sairaus, mutta Hämäläisen kannalta näyttää nyt hyvältä.

– En olisi voinut kuvitella saavuttavani tällaista 2019, kun olin todella sairas. Ajattelin, että en voi olla enää ralleissa mukana, koska terveyteni ei kestä sitä. Onneksi olin väärässä, Hämäläinen sanoo.

Reeta Hämäläinen on mestarikuljettaja.

Hämäläinen on toisen polven rallipersoona. Hänen isänsä Teuvo Hämäläinen on myös kilpaillut rallissa.

Nyt Reeta Hämäläinen iloitsee varsinkin siitä, että naiset, kuten Fabrizia Pons, Isabelle Galmiche ja Ilka Minor ovat raivanneet tiensä rallissa kakkoskuljettajina huipulle ja myös menestyneet. Hämäläinen riemuitsee myös siitä, että hän voi olla lajissa esikuvana tuleville sukupolville.

– Parhaat hetket ovat niitä, kun pieni tyttö tulee luokseni ja sanoo, että hän haluaisi olla minun kaltaiseni tai sitten tytön vanhemmat kertovat minun olevan lapsensa idoli. Tytöt ymmärtävät nyt, että myös he voivat kilpailla rallissa.

– Tämä ei ole vain miehille.

Hämäläisen ja Lindhomin tavoitteet rallissa ovat korkealla. He yrittävät nousta MM-sarjan pääluokkaan, ja suurena tavoitteena on ylimmän luokan maailmanmestaruus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?