Henri Toivosen äärilegendaarinen superauto kaupan – myyntihinta murskaa ennätykset?

RM Sotheby’s -huutokauppayhtiön mukaan sillä on piakkoin myynnissä legendaarisen Henri Toivosen MM-voittoon ajama B-ryhmän superauto.

Henri Toivonen on legenda. B-ryhmän superauto Lancia Delta S4 oli puolestaan ralliteiden pahamaineinen peto. (Autokuvassa täysin eri yksilö, mutta vastaavanlainen kuin Sotheby’s -huutokauppayhtiön myyntiin ilmoittama Lancia).

13.10.2022 13:29

Huutokauppayhtiö RM Sotheby’s kertoo, että sillä on piakkoin Lontoossa myytävänä äärilegendaarinen kilpa-auto.

Huutokaupan mukaan kyseessä on Henri Toivosen voittoauto vuoden 1986 Monte Carlon MM-rallista, eli B-ryhmän superauto Lancia Delta S4.

Jos autolle ilmoitettu historia pitää paikkansa, on se äärimmäisen harvinainen ja mittaamattoman arvokas. Myyntihinnan uskotaankin kohoavan ennätyksellisiin lukemiin.

Aitoja B-ryhmän autoja on aiemmin myyty selvästi yli miljoonan euron hintaan, ja kyseiselle autolle ilmoitettu historia nostaa sen arvoa entisestään.

Huutokauppa järjestetään marraskuussa.

Lancian kerrotaan olevan hyvässä kunnossa, ja Sotheby’s -yhtiön mukaan ajokin alkuperäistä historiaa on vuosien varrella vaalittu ja kunnioitettu. Auton arvoa nostanee myös se, että kerrotun historian perusteella se on viimeinen ajokki, jolla Henri Toivonen voitti MM-tason rallin.

Täysin eri yksilö, mutta vastaavanlainen kuin Sotheby’s -huutokauppayhtiön myyntiin ilmoittama Lancia Delta S4 kuvattuna Juha Kankkusen yksityismuseossa vuonna 2019.

Sotheby’s -yhtiön esitteessä kaupan kohteeksi tulevan auton tehoksi on ilmoitettu 480 hevosvoimaa ja painoksi 890 kiloa.

NelivetoiseSSA Lancia Delta S4:ssä on sekä turboahdin että mekaaninen ahdin. B-ryhmän Lancioiden viimeisimpien kehitysversioiden tehot saattoivat liikkua jopa 600 hevosvoiman tietämissä, ja autojen katteet olivat tehty keveistä kuitu- ja muovimateriaaleista. Joka tapauksessa B-ryhmän autojen teho-painosuhde oli huomattavaa luokkaa.

Lue lisää: ”Repivät ruumisarkut” paukkuivat ja sylkivät tulta – ja suomalaiset olivat luokan kuninkaita: ”Otimme aivan hirveitä riskejä”

Toivosen voitto 1986 Monte Carlossa on sekin legendaarisimmasta päästä koko moottoriurheilun historiassa. Elettiin rallin kulta-aikaa, jolloin pikataipaleilla pauhasivat pahamaineiset B-ryhmän superautot. Kilpailu oli kivikovaa, ja rallit pursusivat yleisöä.

Kyseinen kilpailu on syöpynyt lähtemättömästi myös Suomen urheiluhistoriaan.

Sinivalkoiset sankarit putsasivat palkintopöydän maineikkaassa kilpailussa täydellisesti. Toivonen voitti, Timo Salonen porhalsi Peugeot’llaan toiseksi ja kolmoisvoiton varmisti ”lumikola-Audilla” eli saksalaismerkin Sport Quattro S1 E2 -mallilla kolmanneksi kiirehtinyt Hannu Mikkola.

Salonen huuteli maalissa ”Team Finlandiaa” Toivosen Lancian katolla ”Henkan” ja Mikkolan kanssa istuessaan.

Toivosen rallista legendaarisen teki myös se, että hän taisteli voittajaksi pahojen vastoinkäymisten jälkeen. Hän kolaroi siirtymätaipaleella siviiliauton kanssa, ja keskeytys näytti enemmän kuin todennäköiseltä.

Lancian huoltomiehet parsivat kuitenkin auton ajokuntoon, ja Toivonen ehti juuri ja juuri jatkamaan kisaa. Korjausten jälkeenkin Toivonen valitteli, että auto oli erittäin vaikea ajettava ja kuvaili sitä banaaniksi.

Kilpailun lopussa hän kuitenkin päihitti upealla ajolla Salosen, joka kertoi saaneensa kisan loppuhetkillä väärää tietoa rengasvalintoihinsa.

Henri Toivonen on legenda.

Monte Carlon rallin voiton jälkeen Toivosesta povattiin yleisesti vuoden 1986 maailmanmestaria. Hän oli nopea kaikilla ajoalustoilla superauto Delta S4:n ratissa.

Toivonen kuitenkin kuoli samana vuonna amerikanitalialaisen kakkoskuljettajansa Sergio Creston kanssa Korsikan MM-rallissa sattuneessa onnettomuudessa.

Kuljettajat kuolivat, kun auto syöksyi asfalttitieltä rotkoon ja syttyi räjähdysmäisesti palamaan. Toivonen oli kuollessaan 29-vuotias.

Onnettomuuden syystä on esitetty erilaisia teorioita, mutta täysin yksiselitteistä vastausta murhenäytelmään ei ole saatu.

Toivosen ja Creston ikävä onnettomuus vaikutti myös suuresti siihen, että B-ryhmän autot kiellettiin rallin MM-sarjassa ennen kauden 1987 alkua.

Lue lisää: Henri Toivosen ex-kartanlukija puhuu nyt Korsikan 1986 tragediasta ja toisesta läheltä piti -tilanteesta: ”Ei olisi ketään, jolta kysyä”

Lue lisää: Kuvat: Juha Kankkusen yksityismuseossa on Henri Toivosen kuolemaan liittyvä B-ryhmän superauto – apua pyydettiin radioviestillä

Lue lisää: Ainutlaatuiset kuvat: Juha Kankkusella on salatussa kokoelmassaan superautoja – rivistöistä löytyy B-ryhmän rallitykkejä ja Ferrareja!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?