Muistatko 39-vuotiaana traagisesti kuolleen Colin McRaen? Ehti saavuttaa huiman maineen: ”Suomalaiset rakastivat häntä”

Pelottomasti ajanut Colin McRae sulatti suomalaisten rallifanien sydämet ajourallaan. Hänen elämänsä päättyi tragediaan 15 vuotta sitten.

Colin McRae lennätti Fordiaan Suomen MM-rallissa elokuussa 2001.

17.9. 18:07

Colin McRae on ralliautoilun legenda. Vuonna 1995 rallin MM-tittelin voittanut skotti on ehkäpä rallihistorian tunnetuin kuljettaja.

McRae tuli tunnetuksi äärimmäisestä nopeudestaan mutta myös rajuista ulosajoista. Kaasu pohjaan -mentaliteetilla ajanut skotti joutui kisoissa usein onnettomuuksiin. Ja onnettomuuteen päättyi myös hänen elämänsä pian kilpauran päättymisen jälkeen.

McRae syntyi vuonna 1968 moottoriurheiluperheeseen. Hänen isänsä Jimmy McRae oli tunnettu rallikuljettaja Britanniassa, ja hän ajoi kisoja muiden muassa Henri Toivosta, Ari Vatasta, Hannu Mikkolaa ja Pentti Airikkalaa vastaan.

Myös Colinin pikkuveljestä Alisterista kasvoi rallikuljettaja. Hänkin kilpaili MM-sarjassa, muttei yltänyt veljensä tasolle.

Colin McRae ajoi ensimmäiset rallikisansa 1980-luvun puolivälin tienoilla. Skotin ajotyyli havaittiin heti rajuksi ja viihdyttäväksi. Nopeasti kävi selväksi, että McRaeta ei kiinnostanut varmistelu, vaan hän halusi voittaa ja oli valmis ottamaan riskejä sen eteen.

McRaen asenteesta saatiin oiva esimerkki hänen ensimmäisessä Suomen MM-rallissaan vuonna 1992. McRae kaatoi Subaru Legacynsa jo kisaa edeltäneissä testeissä. Kilpailussa tallipomo David Richards toivoi skotin keräävän kokemusta ja etenevän maltilla. McRae ei toiveita kuunnellut. Hän ajoi kahdesti rajusti ulos, mutta pystyi silti jatkamaan kisaa ruttuisella autollaan.

Edesmennyt suomalainen rallilegenda Hannu Mikkola muisteli McRaen touhuja rallin MM-sarjan Youtube-videolla olevassa haastattelussa.

– Hän toi auton takaisin (ulosajon jälkeen), ja se näytti kamalalta. Silti hän pystyi ajamaan todella hyviä aikoja. Suomalaiset rakastivat ja kunnioittivat häntä, Mikkola sanoi.

Tuon rallin jälkeen ei ollut ihme, että McRae sai suomalaisilta rallifaneilta Kilin-Kolin-lempinimen.

McRaen uran huippukohta osui vuoteen 1995, jolloin hän voitti Subarulla maailmanmestaruuden. Sen jälkeen MM-sarjassa alkoi Tommi Mäkisen neljän peräkkäisen maailmanmestaruuden putki.

– Colinia seurattiin maailmanlaajuisesti. Hänen merkityksensä koko lajille on tosi iso.

– Taistomme olivat tosi tiukkoja. Hyvin usein jompikumpi ajoi niissä kahinoissa ulos tieltä. Colinin ajotyyli oli räväkkä ja jopa repivä. Se oli usein sellaista tuosta vaan painetaan menemään -meininkiä, Mäkinen muisteli ystäväänsä Ilta-Sanomille kaksi vuotta sitten.

Colin McRae ajoi urallaan 146 MM-rallia, joista hän voitti 25. Kuva on skotin MM-kultavuoden 1995 Katalonian rallista.

Monien mielestä McRae olisi voinut voittaa enemmän maailmanmestaruuksia, jos hän olisi ajanut kisoissa varmistelevammin. Mutta sellainen ei sopinut McRaen tyyliin.

Tästä saatiin näyttöä Kyproksen MM-rallissa 2002. Kisaa johtanut McRae ajoi rajusti ulos ja jatkoi menoa armottomasti osumaa saaneella Ford Focuksellaan. Oheisella videolla näkyy muiden muassa, miten skotti potkii auton muotoja uuteen uskoon erikoiskokeiden välissä.

McRae oli siirtynut Subarulta Fordille kaudeksi 1999. Siirron myötä hänestä tuli sarjan parhaiten palkattu kuljettaja. Ja lisää tuloja kertyi hänen mukaansa nimetystä, suositusta videopelisarjasta.

Uran lukuisista onnettomuuksista kaikille kävi selväksi, että McRae osasi ajaa kovaa. Näytteen hänen taidoistaan voi katsoa alla olevalta videolta. Se on kuvattu McRaen auton sisäkameralla Argentiinan MM-rallissa 2001.

Colin McRae kuoli 39-vuotiaana helikopteriturmassa kotitilallaan Skotlannin Lanarkissa. Helikopterissa olivat onnettomuushetkellä McRaen lisäksi hänen viisivuotias poikansa Johnny, tämän kuusivuotias kaveri sekä Colinin lapsuudenystävä. Kaikki neljä kuolivat.

Poliisin vuoristopelastustiimi kuljetti paareja helikopteriturman tapahtumapaikalla syyskuussa 2007. Colin McRae oli yksi uhreista.

Aluksi epäiltiin, että McRaen ohjaamassa helikopterissa oli vikaa. Brittiläinen onnettomuustutkintalautakunta kuitenkin totesi, että McRaen toiminta vaikutti ratkaisevasti onnettomuuteen. Hänen raportoitiin lentäneen vaarallisesti ja liian matalalla.

McRaen kuolemasta oli kulunut 15 vuotta torstaina 15. syyskuuta. Vuosipäivänä tunnetut ralli-ihmiset muistelivat skottia.

– Kaipaan sinua kamu. Ne olivat upeita aikoja. Lepää rauhassa, McRaen kartanlukijana 1997–2002 toiminut Nicky Grist kirjoitti Twitterissä.

–15 vuotta sitten maailma menetti legendan ja minä menetin ystävän, rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003 voittanut Petter Solberg kirjoitti Twitterissä julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?