Rallilegendan arvio: Tämä detalji Kalle Rovanperän ajotyylissä erottaa hänet muista

Juha Kankkunen suitsuttaa Rovanperän suoritusta Jyväskylän soralla.

Kalle Rovanperän suoritus vakuutti Juha Kankkusen (vas.).

9.8. 8:40

Suomen MM-ralli päättyi sunnuntaina virolaisjuhliin.

Hyundain Ott Tänak oli liian kova pala purtavaksi sarjaa johtavalle Kalle Rovanperälle. Suomalaisässä joutui avaamaan tietä perjantaina, eikä saanut enää kurottua kiinni runsasta 20 sekunnin eroa, joka silloin syntyi.

Rovanperältä ei nähty Jyväskylässä aivan saman luokan tykkisuoritusta kuin edellisissä osakilpailuissa Keniassa ja Virossa. Hän myönsi sunnuntaina ajaneensa varman päälle ja kääntäneensä katseensa MM-taisteluun.

Nelinkertaisen maailmanmestarin Juha Kankkusen mielestä Rovanperä teki oikean ratkaisun, kun ei lähtenyt haastamaan Tänakia hinnalla millä hyvänsä.

– Olisin ollut pettyneempi, jos hän olisi niin tehnyt. Olen ollut samassa asemassa monta kertaa. Kun MM-sarjaa johtaa tuolla marginaalia, niin pitää pikkaisen miettiä maailmanmestaruutta ja merkkimestaruutta, Kankkunen muistuttaa.

Rovanperä johtaa nyt MM-sarjaa 94 pisteen turvin. Tänak on toisena.

– Kalle ajoi kovaa ja puhtaasti ilman riskejä kuten pitääkin. Kyllä se poika vain hienosti laskee! Kankkunen suitsuttaa.

Lankamaan mies Kankkunen sanoo tietävänsä, ettei Rovanperän päätös välttää riskejä tullut Toyotan tallipäälliköltä Jari-Matti Latvalalta.

– Pojat saivat ajaa ihan vapaasti. He vain osaavat käyttää päätään, mikä on rallissa aika tärkeää.

Lue lisää: Huomasitko? Kalle Rovanperä matki Juha Kankkusen legendaarista letkautusta Ylellä kesken Suomen MM-rallin

Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus jo kahden viikon kuluttua Belgiassa, mikäli hän kerää vähintään 25 pistettä, ja Tänak sekä Thierry Neuville jäävät pisteittä.

– Luulen, että isä-Harrin kanssa voidaan ottaa lasit samppanjaa Belgiassa, Kankkunen povaa.

Lue lisää: Kalle Rovanperän maailmanmestaruus on liki vuorenvarma – nuori rallitähti kommentoi viileästi herkullista tilannetta

Kalle Rovanperällä on kova kilpailupää.

Kankkunen tuntee nuoremman Rovanperän kapaloikäisestä saakka. Hän on päässyt seuraamaan lähietäisyydeltä, kuinka innokkaasta pikkupojasta kasvoi aluksi lahjakas kuljettaja ja lopulta yksi maailman parhaista.

Ajokoulua nykyisin pitävällä Kankkusella on selvä käsitys siitä, mikä Rovanperästä tekee suvereenin kuljettajan.

– Kallen ajotyyli on poikkeuksellinen. Hän osaa käyttää pidon hyväkseen ja pysyä määrätyllä linjalla. Hänen ei tarvitse kolmeen kertaan hakea ja jarruttaa, vaan se on nätti jarrutus, kääntö ja kaasu pohjaan, Kankkunen herkuttelee.

Lue lisää: Kalle Rovanperästä tulee pian harvinaislaatuinen urheilija – samalla hänen vuositulonsa nousevat miljooniin

Rovanperän ajotyyli ei ole näyttävimmästä päästä. Häneltä on turha odottaa vastaheittoja, ylipitkiä hyppyjä ja ovi edellä ryskäämistä.

Kankkusen mieleen ajotyyli on. Ja kellon.

– Se on hienoa tekniikkaa. Istuin aikanani Sebastien Loebin kyydissä, ja se oli hyvin saman oloista kuin Kallella. Ei näyttänyt tai tuntunut yhtään miltään, mutta kun kelloa katsoi, niin huomasi, että aika perhanan kovaa tässä mentiin, 63-vuotias mestari myhäilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?