Tommi Mäkisen entinen tallikaveri palasi pitkän tauon jälkeen Jyväskylään – ”Tämä on fantastinen ralli”

51-vuotias Freddy Loix toi perheensä lomalle Suomeen.

Freddy Loix kehuu vuolaasti Suomea ja Jyväskylän MM-rallia.

5.8. 22:46

Jyväskylä

Lähtölistalta pomppaa esiin nimi Freddy Loix. Jostain mielen syövereistä änkeytyy esiin muistikuva. Eikös tämä Belgian mies ajanut joskus ammoisina aikoina Tommi Mäkisen tallikaverina Mitsubishilla?

Ajoipa hyvinkin, vuosina 1999-2001, tosin belgialaisella oli useimmiten alla Mitsubishi Carisma, kun Mäkinen luotti loppuun saakka vanhaan kunnon Lanceriin, jolla hän ajoi maailmanmestariksi neljä kertaa peräkkäin 1996-99.

– Viimeksi olin täällä 19 vuotta sitten. Päätimme kartanlukijani Pieter Tsjoenin kanssa ajaa tänä vuonna joitakin MM-ralleja ihan huvin vuoksi. Valitsimme ne rallit, jotka meitä eniten kiinnostivat, hyväntuulinen Loix selvitti.

– Monte Carlo on tietysti klassikko, Sardiniassa en ollut aiemmin ajanut ja tietysti Suomi, koska ralli ja maa ovat fantastisia, hän lisäsi.

51-vuotias Loix ajoi aktiiviurallaan kolme kertaa MM-rallissa palkintopallille, parhaana saavutuksena Portugalin rallin kakkossija vuonna 1997. Ykköseksi ajoi kukapa muukaan kuin tuleva tallikaveri Mäkinen.

Enää Loix ei aja kelloa vastaan, vaan nautiskelee rallista.

– Tulin tänne jo neljä päivää ennen nuotituksen alkua perheeni kanssa. Vuokrasimme mukavan talon järven rannalta ja he tulivat tänne lomalle. Tärkeintä on vain päästä maaliin ja pitää hauskaa. Sillä ei ole niin väliä, mitä kello näyttää, Loix tunnelmoi.

Jyväskylässä hän on ajoi parhaimmillaan yhdeksänneksi vuonna 2002. Muistot maailman nopeimmasta rallista ovat silti hyviä, vaikka suurempaa menestystä ei tullutkaan.

– Sain Tommilta aikoinaan paljon hyviä neuvoja täällä, mutta hän voitti silloin maailmanmestaruuksia ja siihen kyytiin oli täysin mahdotonta ehtiä, Loix virnistää.

Vanhaan tallikaveriin ja oppimestariin hän ei ole kuitenkaan Jyväskylässä törmännyt.

– Tapasin Marcuksen (Grönholm), Harrin (Rovanperä) ja Riston (Mannisenmäki), mutta Tommia en ole nähnyt? Onko hän täällä? Kerro terveisiä, jos näet, Freddy Loix huikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?