Jari-Matti Latvala äimisteli Kalle Rovanperän hurjaa menoa: ”Hän on ihmepoika!”

Safari-rallin ykköstila tuli vakuuttavan näytöksen jälkeen.

26.6. 20:24

–Hän on rikkonut kaikki rajat. Hän on ihmepoika! Minulla ei ole enempää sanoja kuvaamaan Kalle Rovanperää.

Toyotan tallipäällikön Jari-Matti Latvalan heti Safari-rallin päättymisen jälkeen lausumissa hehkutuksissa ei ole lainkaan liioittelua.

Lue lisää: Kalle Rovanperä murskavoittoon Keniassa! Pääsi mukaan komeaan suomalaislistaan

Rallin nuorin maailmanmestari on jo edesmennyt Colin McRae, joka vei vuonna 1995 MM-tittelin oltuaan 27-vuotias, eli laji on ollut läpi historian vahvasti setämiesten hyppysissä.

Nyt kun MM-sarja on kutakuinkin puolimatkan krouvissa, 21-vuotiaalla Rovanperällä on tukeva 65 pisteen johto. Rovanperän MM-johto säilyy, vaikka hän joutuisi keskeyttämään kaksi rallia.

Lue lisää: Jari-Matti Latvala julkaisi kuvan, joka paljastaa totuuden Kenian MM-rallin rajuista olosuhteista

Latvalan ylistämä ”ihmepoika” (magic kid) on vahvasti ja vastustamattomasti menossa kohti maailmanmestaruutta selvästi nuorimpana koskaan.

Latvalan mukaan Rovanperällä on kolme ominaisuutta, jotka erottavat hänet muista.

– Kalle on kylmäpäinen, ja hänellä on malttia mutta kuitenkin tietyllä tavalla laskelmoivuutta. Hän tietää, mitä vauhtia tarvitsee ajaa ja mikä vauhti riittää. Näin hän pystyy määrittelemään ja säännöstelemään vauhtinsa. Se tekee hänestä niin superlahjakkuuden, Latvala ylisti.

Rovanperä on noussut rallimaailman suurimmaksi valokeilaksi ajokkinsa Toyotan nopeudella.

Uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto tuli vain vajaa vuosi sitten, viime vuoden heinäkuussa ajetussa Viron MM-rallissa. Sen jälkeen Rovanperä voitti Akropolis-rallin Kreikassa syyskuussa.

Jari-Matti Latvalan johtamalle Toyotalle tuli Safari-rallista todellinen jackpot.

Tämän vuoden kuudesta MM-osakilpailusta Rovanperä on voittanutkin sitten jo neljä.

Rovanperä on paitsi vuoden kokeneempi, myös kärsivällisempi. Hän tunnistaa, että voitto tulee hyvällä omalla ja ehjällä suorituksella, ihmeitä kisan voittamiseksi ei tarvitse tehdä.

Rovanperän perusvauhti ja -tekeminen ovat muihin verrattuna tällä hetkellä täysin ainutlaatuisella tasolla. Rovanperä ajaa koko ajan niin, ettei ole vaaraa ulosajosta – eikä siitä, että auto rikkoutuisi.

Keniassa Rovanperä hallitsi kuoppaiset, kiviset ja mutaiset tiet mestarillisesti. Hän ratkaisi rallin voiton käytännössä jo lauantaina, vaikka kärsi pahoinvointisuudesta pitkin päivää.

Päätöspäivänä Rovanperä saattoi jo varmistella ja tuoda autonsa ilman turhia riskejä maaliin. Lopputuloksissa Rovanperän ero Elfyn Evansiin oli 52,8 sekuntia.

– Tuntuu mahtavalta! Täytyy sanoa, että tämä oli elämäni kovin ralli, Rovanperä kiteytti voittajahaastattelussaan.

Myös Rovanperän talli, Toyota, teki Keniassa aivan jäätävää jälkeä. Talli ei kärsinyt juuri mistään teknisistä ongelmista. Toyotan kuljettajien riesana oli vain jokunen rengasrikko.

Kalle Rovanperä (oik.) ja kartanlukija Jonne Halttunen saivat palkintokaappeihinsa hienot Afrikan muotoiset voittopokaalit.

– Kuljettajat osasivat hyvin kuunnella, mitä auto kestää, C Moren ralliasiantuntija Jari Ketomaa kiteytti.

Sen johdosta Toyota otti Safari-rallista todellisen jättipotin: neloisvoiton.

– Tulos on todella poikkeuksellinen. Sama oli Safari-rallissa tapahtunut edellisen kerran vuonna 1993, eli kyse on hyvin harvinaisesta tuloksesta. Haluan kiittää kaikkia, miten fantastista työtä kaikki ovat tehneet, Latvala fiilisteli.

Myös Rovanperä osoitti kiitoksensa tiimille.

– Neljä kärkiautoa, eikä mitään ongelmia. Selvästi vahvin ja nopein auto! Rovanperä sanoi.

Samalla Rovanperä pääsi komeaan ja menestyksekkääseen suomalaisajajien listaan. Ennen Rovanperää Safari-rallin ovat suomalaisista voittaneet MM-tasolla Hannu Mikkola, Ari Vatanen, Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen.

Tuntuu mahtavalta! Täytyy sanoa, että tämä oli elämäni kovin ralli.

Nelikosta kaikki ovat rallin maailmanmestareita, ja yhteensä heillä on MM-titteleitä 10 (Kankkunen ja Mäkinen 4, Mikkola ja Vatanen 1). Eli voisi jopa sanoa, että Safari-rallin voitto velvoittaa...

Vuonna 2017 Safari-rallilla ei ollut MM-osakilpailun arvoa. Silloin voittajaksi ajoi Tapio Laukkanen, eli Rovanperä on kuudes suomalaisvoittaja Keniassa.

Rovanperä vain vankisti MM-sarjan pistejohtoa Keniassa. Rovanperän kovin haastaja, Hyundain Thierry Neuville oli rallissa vasta viides ja on nyt 65 pistettä suomalaista perässä.

Tulos oli Neuvillelle kuitenkin jonkin sortin torjuntavoitto. Neuville menetti mahdollisuutensa kärkisijoille saatuaan lauantaina 10 minuutin aikasakon, joten siihen nähden Power Stage -erikoiskokeen voitto ja viisi bonuspistettä olivat jonkinmoinen lohtu.

Autojen kestävyyskokeena pidetystä Safari-rallista siirrytään seuraavaksi Viron ja Suomen nopeille sorateille.

MM-sarjassa ovat seuraavana vuorossa Viron ja Suomen MM-rallit. Ne ovat keskinopeudeltaan paljon kovempia kuin Safari-ralli. Ralleja myös värittävät kaameat ilmalennot, kun kovimmilla vauhdeilla ajettavista hyppyreistä auto lentää kymmeniä metrejä.

– Viron ja Suomen MM-rallit ovat puhtaita nopeuskilpailuja. Niissä sekunnin kymmenykset ratkaisevat, eli virheisiin ei ole varaa. Auto pitää saada toimimaan nopeissa oloissa, enää kyse ei ole auton säästämisestä ja selviytymisestä niin kuin Safarissa, Latvala pohtii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?