Rallilegenda Juha Kankkunen jakoi arvokkaita vinkkejä suomalaisille autoilijoille Ylen suosikkiohjelmassa – nosti esiin tärkeän havainnon turvatyynystä: ”Moni ei sitä ajattele” - Ralli - Ilta-Sanomat

Rallilegenda Juha Kankkunen jakoi arvokkaita vinkkejä suomalaisille autoilijoille Ylen suosikkiohjelmassa – nosti esiin tärkeän havainnon turvatyynystä: ”Moni ei sitä ajattele”

Juha Kankkunen kertoi TV1:n katsojille, mitä on hyvä muistaa auton ratissa ensimmäisillä talviliukkailla.

Juha Kankkunen on kovimman luokan rattimies.

14.10. 20:25

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen, 62, jakoi ajotietoutta laajasta osaamispankistaan Ylen TV1:n suosikkiohjelmassa Puoli seitsemän torstai-iltana. Rennon hyväntuulisesti esiintynyt mestarikuski kertoi, mitä jokaisen suomalaisen autoilijan on hyvä muistaa, kun talven ensimmäiset liukkaat kelit saapuvat.

Kankkunen nimesi yleisimmät virheet, jotka johtavat kolareihin liikenteessä.

– Ajetaan liian kovaa ja liian lähellä toista autoa. Varsinkin jos ei näe mitään, niin vauhtia pitäisi pudottaa aika paljon alemmas. On vain yksinkertaisesti niin liukasta, ettei sellaista rattimiestä olekaan, joka siitä selviää. Vaikka siihen pannaan meikäläinen, joka jollakin lailla osaa, niin luonnonvoimia ei pysty kumoamaan, Kankkunen sanoi.

Nopeuden lisäksi Kankkunen muistutti havainnoinnin ja etäisyyksien tärkeydestä.

– Peliä pitää katsoa kauemmaskin. Eikä vain tuulilasiin tai toisen perään. Kun ajaa satasta metrin päässä, ei kukaan kerkiä enää tekemään yhtään mitään. Heti jos alkaa tulla lunta, niin pitää nostaa kaasujalkaa. Pudota nätisti vauhtia. Muuta konstia ei ole olemassa, Kankkunen neuvoi.

Rallimies nosti esiin Ylen ohjelmassa vielä yhden vinkin, jonka jokainen voi ottaa huomioon ajaessaan. Hän sanoi, että oli kyseessä sitten ralli- tai siviiliautoilu, kovaan äkkipysähdykseen ei ole lääkettä eikä mikään tekniikka suojaa siltä.

– Moni ei sitä ajattele, että jos on liian lähellä rattia, niin turvatyyny tulee naamaan 270 km/h:n vauhdilla. Se ei tule ihan hiljaa. Ei kannata olla ihan näin, Kankkunen sanoi ja vei kätensä korviensa viereen kuin rattia naamansa edessä puristaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?