Jari-Matti Latvala paljasti, miten psyykkasi Kalle Rovanperää - Ralli - Ilta-Sanomat

Jari-Matti Latvala paljasti, miten psyykkasi Kalle Rovanperää historialliseen saavutukseen: ”Kävimme keskusteluja”

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala tiesi jo ennen kauden alkua, että Kalle Rovanperä voi menestyä juuri Viron rallissa.

Kalle Rovanperä suorastaan lensi voittoon Viron rallissa. Nuoren suomalaisen vauhti sai tallipäällikkö Jari-Matti Latvalankin myhäilemään ja jopa hämilleen.

18.7. 18:19

Viron rallin voittanut Toyotan Kalle Rovanperä jätti toiseksi sijoittunutta Hyundain Craig Breeniä peräti 59,9 sekuntia. Nuoren suomalaisen mykistävän ylivoimainen esitys sai Toyotan tallipäällikön Jari-Matti Latvalankin hämmentymään.

– Nykyaikana harvoin näkee näin suuria marginaaleja. Kun voitin itse ensimmäisen rallini Ruotsissa 2008, ero oli 53–54 sekunnin luokkaa. Mutta nykyään tällainen ero on hämmästyttävä, Latvala kommentoi Ilta-Sanomille Virosta.

– Vain Viron Ott Tänak pystyi ajamaan samanlaisia vauhteja kuin Kalle, mutta hän teki jo alussa virheen ja oli pois pelistä. Oli jopa erikoista, että muut eivät pystyneet vastaamaan Kallen vauhtiin, Latvala sanoi.

Kalle Rovanperän neljä edellistä rallia olivat sujuneet epäonnisesti. Jari-Matti Latvala vakuutteli nuorelle suomalaiselle, että tämänkin voittovuoro tulee vielä.

Latvalan mukaan Viron rallin reitti ja olosuhteet sopivat Rovanperälle, 20, erinomaisesti.

– Kallehan on aloittanut ralliuransa Baltian maissa, eli Latviassa ja täällä Virossa 14–15-vuotiaana. Tämä oli hänelle kuin toinen kotiralli. Hän tykkää näistä teistä ja olosuhteista.

– Jo viime vuonna Kalle oli täällä huippuvauhdissa, eli askelmerkit tähän ralliin olivat hyvät. Sanoin jo ennen kauden alkua, että Kallella on parhaat mahdollisuudet voittoon Rovaniemellä ja täällä, Latvala kertoi.

Rovaniemellä helmikuussa Rovanperä sijoittui toiseksi, joten tallipäällikkö todella tuntee nuoren kuljettajansa.

Latvalan mukaan Rovanperälle sopivat ylipäätään rallit, joissa saa päästää niin sanotusti täyttä häkää.

– Kallella on hyvä tuntuma ja fiilis tällaisiin olosuhteisiin, kun voi laittaa kaiken peliin ja antaa mennä. Näistä hänellä on myös eniten kokemusta. Esimerkiksi asvaltilta ja hitaammista soraralleista hänen pitää kerätä enemmän oppia ja kokemusta, Latvala kertoi.

Tosin reitti, jolla Viron ralli ajettiin, oli kaikille kuskeille pitkälti uusi.

– Tiet olivat uusia, oli paljon kapeaa puiden välissä ja puskissa menevää tosi vaativaa tietä. Näköjään ne sopivat Kallelle paremmin kuin muille, Latvala mietti.

Virossa ajettiin paljon kapeilla, puiden välissä kulkevilla teillä sekä ”puskissa”, mikä tallipäällikkö Jari-Matti Latvalan mukaan sopi Kalle Rovanperälle.

Rovaniemen rallin jälkeen ajetut neljä kilpailua olivat sujuneet Rovanperältä huonosti. Kolme edellistä rallia päättyi keskeytykseen.

– Senkin takia Kallen motivaatio oli todella korkealla, Latvala kertoi.

Omalla urallaan 18 MM-osakilpailua voittanut Latvala kertoo vakuutelleensa Rovanperälle, että tuuli kääntyy vielä myötäiseksi.

Jari-Matti Latvala soi omissa nimissään olleen ennätyksen mielellään juuri Kalle Rovanperälle.

– Kenian rallin (kesäkuun lopussa) jälkeen kävimme keskusteluja. Sanoin, että minulla on ollut vielä pidempi huono jakso. Joskus ajoin viisi rallia peräkkäin huonosti. Sanoin, että vastoinkäymiset on vain otettava kokemuksena ja kasvatuksena, ja että onni kääntyy ja voitto tulee vielä. Pitää vain jaksaa katsoa eteenpäin.

– Muistutin Kallelle, että hänellä on pitkä ja hyvä tulevaisuus edessä, eikä kannata huolestua, Latvala kertoo.

Latvalaa ei harmittanut pätkääkään, että Latvala vei nyt häneltä nuorimman MM-rallin voittajan tittelin, vieläpä reilulla erolla. Rovanperä täyttää tulevana syksynä 21 vuotta. Talvella 2008 Latvala oli Ruotsin rallin voittaessaan 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen.

– Olen tosi iloinen, että juuri Kalle rikkoi ennätyksen. Jos joku muu olisi sen tehnyt, olisi voinut vähän harmittaakin, Latvala sanoi.

Ennen Latvalaa kyseinen titteli oli vuodesta 1980 alkaen Henri Toivosella.

– Toivonen–Latvala–Rovanperä: hieno lista!

Henri Toivonen (vas.) onnitteli Jyväskylän Suurajojen voittajaa Timo Salosta vuonna 1985. Toivonen menehtyi toukokuussa 1986 ajettuaan ulos Korsikan rallissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?